UPDATE. Percheziții DIICOT Piteşti la Constanţa! Lemn scos din ţară prin port şi exportat către ţările arabe

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Piteşti au efectuat, ieri, 72 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Constanţa, Vâlcea, Teleorman, Maramureş, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Alba. Cercetările mascaţilor sunt efectuate într-o cauză privind destructurarea unui presupus grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere de arbori şi furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea şi dare de mită.
 
Potrivit agerpres.ro, care citează surse judiciare, percheziții ar fi avut loc și la SC Forestcov SRL din localitatea Păușești - Otăsău, cea mai mare companie forestieră din județul Vâlcea, administrată de Virgil Covercă, care are calitatea de suspect în dosar.
 
Conform datelor oficiale, Virgil Covercă a figurat, până de curând, în societatea comercială Pam Wood 2001 SRL, cu sediul pe strada Mihai Viteazu nr. 101, din municipiul Constanţa. Conform surselor noastre, ieri, la adresa la care figurează şi sediul firmei Pam Wood 2001 ar fi fost efectuat un control de către un echipaj ANAF şi unul de la Jandarmerie. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii Pam Wood 2001 cu privire la acţiunea de ieri însă acest lucru nu a fost posibil.
 
SC Pam Wood 2001 SRL a fost înfiinţată în anul 2011, de Aurelia Pata, născută la data de 18.10.1958, şi de Mihai Pata, născut la data de 1.02.1952. Obiectul de activitate al firmei era comerţ cu ridicata cu material lemnos şi de construcţii - comerţ cu lemn neprelucrat şi produse rezultate din prelucrarea primară a lemnului, vopseluri, lacuri şi emailuri, obiecte sanitare etc. În 2008 s-a decis închiderea punctului de lucru din Constanţa, incinta Port Dana 45, Zona 5 Minmetal. În anul 2009, ca urmare a decesului lui Mihai PataAurelia Pata a devenit asociat unic al firmei. În 2010, Aurelia Pata a decis cooptarea ca asociati lui Virgil Coverca, născut la data de 19.04.1956, judeţul, şi Iancu Pata, născut la data de 20.03.1980, în Constanta. În 2011, Aurelia Pata s-a retras din societate.
 
În 2016, Virgil Coverca şi Iancu Pata au decis retragerea din societate a lui Virgil Coverca. Astfel, Iancu Pata a devenit asociat unic şi administrator al SC Pam Wood 2001 SRL.
 
Revenind la comunicatul DIICOT, procurorii arată că, în cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2011, „suspectul C.V., administrator al unei societăţi comerciale care avea ca obiect principal tăierea şi rindeluirea lemnului a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni. La grupul infracţional organizat au aderat mai mulţi angajaţi ai societăţii comerciale administrate de către suspect precum şi alte persoane ce au avut şi/sau au relaţii comerciale cu respectiva societate“.
 
„S-a reţinut că în perioada 2014-2016, suspectul C. V. a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional organizat, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea de material lemnos, la transportul, la primirea materialului lemnos, la prelucrarea materialului lemnos, la valorificarea materialului lemnos, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii comerciale. Activităţile infracţionale au fost desfăşurate de către angajaţii societăţii sub coordonarea administratorului, în funcţie de activitatea pe care o desfăşurau în cadrul societăţii“, potrivit DIICOT.
 
Procurorii mai spus că „în cazul tăierilor ilegale, suspectul C. V. le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderii urmelor de tăiere ilegală (folosirea vopselei de culoare roşie ce trebuia aplicată pe alţi arbori, după ce arbori anterior semnaţi de către organele silvice erau tăiaţi, scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiaţi ilegal)“.
 

„Ulterior lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din judeţul Vâlcea şi apoi transportat în Portul Constanţa pentru export către ţările arabe. Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturată în cadrul unui circuit format din 4 societăţi comerciale, diferenţa de bani nefiscalizată fiind însuşită de către membrii grupului infracţional. De asemenea, anumite societăţi din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat şi de sume foarte mari, cu titlu de rambursări de T.V.A.. Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată, a fost stabilit la o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro“, au conchis procurorii DIICOT.
Aseară, la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Piteşti au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 30 de persoane.


UPDATE 1, 14 octombrie, ora 00.25

Tribunalul Argeș a dispus, joi seară, arestarea preventivă a omului de afaceri vâlcean Virgil Covercă și a celorlalți doi suspecți reținuți de procurorii Serviciului Teritorial Pitești al DIICOT, în urma perchezițiilor efectuate într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul exploatării lemnului.

Alături de Virgil Covercă, au mai fost arestați preventiv pentru 30 de zile Nicolae Erițoiu și Adriana Huidu, persoane cu funcții de conducere în cadrul unei societăți deținute de omul de afaceri vâlcean.

Decizia instanței nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare la Curtea de Apel Pitești.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceristul Virgil Covercă și alți doi suspecți reținuți de DIICOT, arestați preventiv

13 Oct 2016 2102