Periplu la instanţele din ţarăColecţie de dosare pentru particularul Relu Costan

2_procese_-_cornel_costan.jpgCondamnat anterior pentru înşelăciuni privind comerţul cu cereale, particularul Relu Cornel Costan, a fost trimis în judecată în trei dosare separate privind traficul de carne vie. Cu procese la Ialomiţa, Constanţa şi Bucureşti, afaceristul "înrădăcinat" pe piaţa modelling-ului constănţean pare un adevărat veteran al instanţelor. Obişnuit cu robele magistraţilor şi cu sălile de judecată, Relu Cornel Costan figurează în baza instanţelor de judecată încă din anul 2004. Civile, comerciale, dar mai ales penale, Relu pare să le fi avut pe toate.

În ultimul timp însă individul şi-a făcut veacul la Ialomiţa şi la Curtea de Apel Bucureşti, unde a solicitat în repetate rânduri eliberarea din arest. De fiecare dată, cererile i-au fost respinse de judecători. Conform informaţiilor afişate pe Portalul Instanţelor de Judecată, cel mai vechi proces al lui Costan este unul penal, înregistrat în 2004 la Tribunalul Constanţa, sub numărul 9/118/2004. În acest caz, Relu Cornel Costan a fost deferit instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, sub acuzaţiile de delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Alături de el au fost trimişi în judecată şi Teodor Zeicianu, Ilie Iacob, Valentin Abibula, Dumitru Neculiţă, Gheorghe Andronache, Dănuţ Popa şi Cornelia Oprişan, parteneri de afaceri ai lui Costan. Foarte interesant, Valentin Abibula şi Dumitru Neculiţă sunt, de asemenea, nume cunoscute instanţelor constănţene, fiind trimişi din nou în judecată, în urmă cu trei şi, respectiv, patru ani, tot pentru înşelăciune.

"Index"-ul firmelor păgubite

Revenind la procesul lui Costan din 2004, afaceristul a fost deferit instanţei în legătură cu firma SC Lavimont SRL, împotriva căreia o serie de alte societăţi s-au constituit părţi civile în proces, pentru a-şi recupera prejudiciul creat de particularul Relu şi tovarăşii săi. Firmele care s-au considerat păgubite de aceştia sunt SC Amraz SRL, SC Crisviand Com SRL, SC Badirex Star SRL, SC Carpatina SRL, SC Talexim SRL, SC Pafs SRL, SC Comtech SRL, SC Alcovin SRL, SC Roned Impex SRL, SC Cumpăna 1993 SRL Bucureşti, SC Midamar Company SRL, SC TDS SRL, Staţiunea de Cercetare Agricolă Lovrin şi SC Somaco Holding: Totodată, au existat şi alte firme pe care procurorii spun că le-ar fi înşelat Costan şi ai săi, dar care nu s-au constituit părţi civile în proces, rămânând cu statutul de parte vătămată. Acestea sunt SC Polak Mob SRL, SC Pan Invest SRL, SC AB Sistems Impex şi SC Kaproni. Condamnat în primă instanţă la un an şi jumătate de închisoare, cu suspendare condiţionată, Relu Costan, dar şi ceilalţi acuzaţi, şi procurorii au atacat în apel sentinţa pronunţată de Tribunalul Constanţa. În ianuarie anul acesta, magistraţii Curţii de Apel Constanţa le-au respins apelurile, considerând că acestea sunt nefondate. Procesul însă a mers mai departe, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost amânat pentru data de 25 ianuarie 2011.

Societate în insolvenţă

Aşa cum am precizat anterior însă procesele penale nu sunt singurele în care apare numele lui Relu Cornel Costan. Pe 5 iulie 2005, la Tribunalul Constanţa, pe rolul Secţiei comerciale a fost înregistrat dosarul cu număr 339/118/2005 (1813/COM/2005) şi al cărui obiect este "procedura insolvenţei antrenare răspundere patrimonială", fiind întemeiat pe articolul 138 din Legea 85/2006. Părţi în proces sunt Direcţia Generală a Finanţelor Publice - creditor, SC Agri Com Holding SRL - debitor, Dăscălescu&Co. SPRL - lichidator şi, respectiv, Relu Cornel Costan, Eugen Lucian Stavarache şi Vasile Stambuli, care sunt pârâţi. Pe 11 iunie 2007, Tribunalul a decis să respingă "cererea formulată în contradictoriu cu pârâţii Costan Relu Cornel, Stavarache Eugen Lucian, Stambuli Vasile, ca nefondată". Totodată, instanţa a respins cererea de chemare în garanţie ca inadmisibilă. În 2008, Costan a fost protagonistul unui proces civil ce avea ca obiect "partaj judiciar ieşire din indiviziune". Relu Costan împreună cu Cristina Costan se judecau cu Municipiul Constanţa prin Primar, Consiliul Local Constanţa şi Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa. După ce cei doi Costan au câştigat la Judecătoria Constanţa, procesul a fost înregistrat, în luna septembrie 2010, la Tribunalul Constanţa, RAEDPP atacând în apel sentinţa pronunţată de Judecătorie. Pe 18 octombrie judecătorii Tribunalului au respins ca nefundat apelul promovat de RAEDPP. De altfel, pe 26 martie 2010, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar s-au adresat Judecătoriei şi, ulterior, Tribunalului Constanţa, solicitând investirea cu formulă executorie a unei sentinţe civile privindu-i pe Relu şi Cristina Costan. Parte în proces era şi RADET. Totuşi, instanţa a respins solicitarea venită din partea municipalităţii constănţene, pe data de 14 mai.

Costan, clientul constant al DIICOT

Ceea ce este foarte interesant însă este faptul că scandalul "prostituate pentru politicieni" în care Costan a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Ialomiţa nu este singurul dosar penal trimis în instanţă pe numele lui Costan în acest an. Mai exact, pe data de 2 septembrie 2010, la Tribunalul Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul 10792/118/2010, în care Costan, alături de alţi indivizi, a fost deferit instanţei de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Acuzaţiile sunt de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, fiind vorba, potrivit anchetatorilor, despre afaceri ilegale cu cereale. În acest caz, complicii lui Costan, spun procurorii, sunt Maria Dăineanu, Laurenţiu Ţăranu, Mircea Georgescu şi Emil Dragoş Gîrtone. Ministerul Finanţelor Publice prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa s-a constituit parte civilă în proces. Următoarea înfăţişare va avea loc la Tribunalul Constanţa pe data de 26 noiembrie.

"Triplu" dosar pentru trafic de minore

"Grosul" penalelor pentru Costan se află însă la Tribunalul Ialomiţa, unde individul este judecat pentru trafic de carne vie. Trei dosare separate au fost înregistrate în aceeaşi zi pe rolul acestei instanţe, obiectul acestora fiind traficul de persoane şi, respectiv, constituire, aderare sau sprijinire de grup infracţional organizat. Coinculpaţii lui Costan în dosar sunt Ion Valeriu Tămârjan, zis Terra, Radu Ştefan Nicola şi Alexandru Gabriel Voicu. În două dintre procese, prima înfăţişare a fost fixată pentru data de 24 noiembrie, iar în cel de-al treilea s-a acordat termen pe 15 decembrie, după ce instanţa a hotărât menţinerea stării de arest preventiv a acuzaţilor. În acest context, este de menţionat că Relu Cornel Costan nu a ratat nici instanţa Curţii de Apel Bucureşti, unde a ajuns în repetate rânduri, atacând de fiecare dată în recurs deciziile prin care judecătorii Tribunalului Ialomiţa i-au menţinut starea de arest preventiv. Costan nu s-a bucurat de succes nici la instanţa bucureşteană, solicitările de a fi lăsat în libertate fiindu-i respinse una după alta. Cu un aşa palmares prin instanţele din ţară, este greu de crezut că mai există proces pe numele lui Costan care să-l sperie sau care să-i trezească măcar interesul.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședința CLM Constanța Aprobarea PUZ-ului pentru teritoriul delimitat de bd. Alexandru Lăpuşneanu, str. Farului și str. Salcâmilor. pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Apr 2024 463

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 404

Noi proiecte incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local! Printre acestea, stabilirea preţului energiei termice și subvenția acordată populației după data de 1 aprilie 2024

24 Apr 2024 309

Cum să te relaxezi și să-ți încarci bateriile online după o zi lungă la muncă

24 Apr 2024 327

Aplicațiile Temu și Shein - metoda prin care păcălesc utilizatorii. ANPC atenționează

23 Apr 2024 703

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri din Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

23 Apr 2024 433

Ședință CLM Constanța Situația unor terenuri din municipiul Constanța, în atenția consilierilor locali. Unde sunt situate(DOCUMENT)

23 Apr 2024 400

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 379

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 469

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 455

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 502

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 500

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 706

Ședință CLM Constanța Protocol pentru organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia” şi a Festivalului Naţional al Cantecului şi Dansului Popular „Mamaia”

22 Apr 2024 352

În atenția consilierilor locali Două locuințe sociale vor fi repartizate către cinci persoane. Unde sunt situate (DOCUMENT)

22 Apr 2024 406