Peste 50 de persoane au fortat frontiera

De la 1 ianuarie si pana la inceputul lunii in curs, la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Constanta (IJPF), s-au inregistrat nu mai putin de 39 de cazuri de trecere ilegala a granitei. Acestea au implicat mai mult de 50 de persoane.

In aceeasi perioada, au fost dejucate trei tentative de fortare a granitelor, in care au fost implicate cinci persoane. Potrivit afirmatiilor comisarului sef Adrian Burcea, purtatorul de cuvant al IJPF, protagonistii tentativelor sunt mai ales cetateni bulgari, care au interdictie de a parasi tara. In baza Acordului de readmisie romano-bulgar, cetatenii sunt returnati tarii din care incearca sa plece. Totusi, granitele dobrogene nu sunt un loc mai putin sigur si nici tara noastra nu reprezinta, in mod necesar, tinta finala. Astfel, cei mai multi dintre cei care incearca in general sa forteze punctele de trecere provin din zone cu specific migrationist. Aici se incadreaza tarile care sunt teatre de razboi, cele care inregistreaza un nivel economic scazut, precum si statele africane. In aceste treceri frauduloase este vizat cu precadere spatiul european si, in special, state ca Franta, Germania si, respectiv, Spania, unde clandestinii pretind ca au rude. Nu toate trecerile ilegale sunt insa premeditate sau intentionate.

Granicerii colaboreaza cu populatia

Astfel, in luna aprilie, un cetatean roman, cioban la o stana din apropiere, a trecut granita de la Negru Voda spre Bulgaria, aflat sub influenta bauturilor alcoolice. Emotii ceva mai mari s-au inregistrat la punctul de trecere a frontierei Ostrov, chiar de Ziua Politiei de Frontiera, pe 24 iulie. O echipa comuna formata din politisti de frontiera romani si bulgari a retinut, in zona satului Garlita, trei cetateni irakieni, care au trecut ilegal granita dinspre Bulgaria spre Romania. In ciuda naturii controversate a tarii de provenienta, s-a dovedit ca cei trei nu reprezentau un pericol, ci urmareau sa ajunga intr-o tara europeana, pentru a munci. Cele mai incercate puncte de trecere a frontierei sunt Negru Voda, Baneasa si Ostrov, din cauza terenului accidentat si a zonelor impadurite, elemente pe care clandestinii le considera favorabile. De un real ajutor sunt insa locuitorii regiunilor in discutie, care sprijina actiunile politistilor de frontiera. "Apreciem foarte mult colaborarea oamenilor din zona, care intotdeauna ne-au informat oportun despre cetateni care nu isi justifica prezenta", a precizat Adrian Burcea. In ceea ce priveste prezenta stupefiantelor, inca de la inceputul anului, in Portul Constanta, a fost prins un bucatar de pe un vas care avea asupra sa aproximativ zece grame de hasis. Cateva luni mai tarziu, in aprilie, la intrarea dinspre Bulgaria spre Romania a punctului Ostrov a fost retinut un cetatean bulgar de origine libaneza. Acesta incerca sa introduca in tara sase kilograme de hasis, ascunse intr-o geanta. Potrivit declaratiilor bulgarului, destinatia sa era Bucurestiul. In iulie, tot in port, doi marinari turci au oferit spre vanzare 20 de comprimate de amfetamina. In urma realizarii unui flagrant, acestia au fost prinsi. Chiar luna trecuta, in Vama Veche, soferul unui autocar a fost prins avand asupra sa cinci grame de hasis, pentru consum propriu. Cu toate acestea, potrivit comisarului sef Adrian Burcea, a fost intensificat controlul in mod special in zona punctelor de trecere a granitei si a porturilor maritime si au fost dezvoltate sisteme de supraveghere integrata a frontierei. Cel mai probabil, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va ramane fara urmari in ceea ce priveste cresterea numarului de treceri ilegale a frontierelor, direct proportional insa cu sporirea activitatii si vigilentei politistilor de frontiera. Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al IJPF, in ultimii doi ani, au fost desfasurate sapte actiuni de evaluare din partea unor experti UE privind securizarea frontierelor.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Accident în Valu lui Traian. Un șofer băut a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni

19 Apr 2024 308

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe DN 1

19 Apr 2024 199

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 485

Județul Constanța Șofer condamnat la închisoare după ce a fugit de la locul accidentului. Ce pedeapsă a primit bărbatul

18 Apr 2024 484

Județul Constanța Accident rutier în Medgidia!

18 Apr 2024 563

Știri Constanța Un șofer fără permis și sub influența substanțelor interzise a intrat cu mașina îm gardul unei case la Nisipari (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 437

Declarații cutremurătoare! Una dintre supraviețuitoarele tragediei de la 2 Mai povestește chinul prin care a trecut! (VIDEO)

18 Apr 2024 1013

IGPR InfotraficTrafic deviat pe A1

18 Apr 2024 223

Județul Constanța Familiile tinerilor uciși la 2 Mai au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 500

Judecătoarea Popoviciu de la Mangalia amână dosarul tragediei de la 2 Mai Declarații cutremurătoare ale părinților tinerilor uciși în urma impactului (VIDEO)

18 Apr 2024 544

Cutremurător Tatăl lui Sebi și-a făcut un tatuaj, în memoria fiului său (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 1073

Imagini de la Judecătoria Mangalia. UPDATE. Astăzi, termen nou în dosarul lui Vlad Pascu (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 615

Accident rutier la prima pasarelă dinspre Constanța către Valu lui Traian. Un pieton a fost rănit (FOTO)

18 Apr 2024 1266

Accident rutier în localitatea Izvoarele, județul Tulcea

17 Apr 2024 479

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 416