Peste trei sute de accidente de munca intr-un singur an

Neglijenta salariatilor si indiferenta patronatelor, cauzele unor tragedii

De la inceputul anului 2003 si pana in prezent, pe raza judetului Constanta s-au inregistrat nu mai putin de 309 accidente de munca * In aceasta perioada, in urma producerii unor evenimente petrecute in timpul serviciului si-au pierdut viata 20 de persoane, din care opt in trimestrul I al acestui an * O mare parte din incidente s-au petrecut in port, in cadrul societatilor care se ocupa cu operatiunile de incarcare-descarcare a marfurilor aduse de vase * Cauzele acestor nedorite incidente sunt din cele mai diverse, de la neatentia victimelor, folosirea unui echipament nepotrivit sau nerespectarea normelor de protectie si pana la dotarea precara, caz in care intervine culpa angajatorului * Controalele efectuate de autoritati nu au scos la iveala mari ilegalitati din partea patronatelor, dar s-a format o opinie comuna conform careia se incearca musamalizarea in numeroase cazuri, mergandu-se pe principiul ca "mortul este de vina"

Numarul accidentelor de munca inregistrate pe raza judetului Constanta a inregistrat o crestere alarmanta in ultimii ani. Astfel, din anul 2002 si pana in prezent, Inspectoratul Teritorial de Munca a inregistrat un numar de aproape 600 de astfel de cazuri, din care 270 au fost consemnate in cursul anului 2003. De asemenea, de la inceputul acestui an si pana in prezent s-au inregistrat 49 de accidente de munca. Marea majoritate a cestor evenimente au avut loc in Portul Constanta, locul unde isi desfasoara activitatea sute de societati. Nu trebuie insa ignorat faptul ca multe accidente s-au petrecut si in restul judetului, la diverse firme de constructii. In anul 2002, pe raza municipiului au avut loc 297 de accidente de munca, din care 26 au fost mortale. In anul urmator s-a inregistrat o scadere benefica, din cele 270 de accidente doar 17 fiind mortale. Din nefericire insa, se poate spune ca 2004 a inceput "in forta", in primul trimestru fiind cosemnate nu mai putin de opt accidente mortale.

Cazutii de la inaltime, primii in "top"

Din totalul accidentelor de munca inregistrate anul trecut, 50 de evenimente au constat in ranirea grava sau chiar decesul unor salariati care cazusera de la inaltime. Astfel, patru muncitori au decedat dupa ce s-au prabusit de la inaltimi de peste sapte-opt metri. In fiecare dintre aceste cazuri s-au declansat anchete ale Inspectoratului Teritorial de Munca, dar de fiecare data vinovat de producerea accidentului a fost chiar "mortul". Alti 60 de muncitori au suferit leziuni sau traumatisme multiple produse in urma contactului cu diverse utilaje sau aparate. De asemenea, zece muncitori au ajuns in stare grava la spital dupa ce s-au curentat sau ars la efectuarea unor lucrari obisnuite. Din cele 49 de accidente de munca produse in perioada ianuarie-martie 2004, in aproape jumatate dintre cazuri muncitorii au suferit rani grave dupa ce au cazut de la inaltime. 17 dintre accidente s-au petrecut in Portul Constanta.

Mortul este intotdeauna de vina

In cele mai multe dintre cazuri, victimele accidentelor sunt constructori, lacatusi, sudori sau sablatori, angajati cu carte de munca la firme renumite din judetul Constanta. De altfel, societatile cu un numar mare de personal sunt si cele care se pot "lauda" cu cele mai multe dintre cazuri. Imediat dupa producerea accidentului, la fata locului sosesc reprezentantii organelor abilitate si, nu in ultimul rand, inspectorii de la ITM. De cele mai multe ori, rezultatul anchetei a relevat faptul ca victima a dat dovada de neglijenta, incalcand flagrant normele de protectie a muncii. Gurile rele spun insa ca uneori accidentele se produc din cauza dotarilor tehnice precare, aparatele, in general utilajele folosite de muncitori fiind "antice" sau pur si simplu defecte. Se mai spune, de asemenea, si ca aceste anchete se incheie in "coada de peste", victima nedepunand plangere la adresa unui angajator vinovat, multumindu-se cu un concediu medical platit, la finele caruia se poate intoarce la serviciu.

Alcoolul, o alta cauza a tragediilor

Trebuie mentionat faptul ca un rol determinant la capitolul "neatentia victimei" il are alcoolul, sau mai bine zis consumul excesiv al bauturilor in timpul orelor de serviciu. Din nefericire, in ciuda prevederilor legale care interzic consumul alcoolului la locul de munca, numeroase persoane obisnuiesc "sa traga la masea" in timpul orelor de program. De altfel, s-a constatat ca in cel putin 25% din accidentele care implica vina victimei, aceasta consumase in prealabil bauturi alcoolice. Din aceasta cauza, muncitorul are reactii intarziate si "prestatiile" sale au serios de suferit. A devenit deja de notorietate ca, la ora pranzului, echipele de muncitori sa se adune la "una mica", la birtul situat chiar la intrarea in unitatea unde isi desfasoara activitatea. Dupa aceea, orice lucrare efectuata de un astfel de salariat poate conduce la producerea unei drame. Mai mult, exista numeroase declaratii potrivit carora unii muncitori obisnuiesc sa bea "una mica" chiar si inainte de a veni la serviciu. In urma unor studii amanuntite s-a stabilit ca cele mai multe accidente se produc fie in intervalul 7.30-9.00, fie 13.00-16.00. Ziua de luni este cea mai "bogata" in tragedii, urmata de miercuri si joi, procentul total al celor trei zile din saptamana fiind de peste 50% din totalul accidentelor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1766

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2455

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2670

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7109

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3422

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3601

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6206

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2733

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5705

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4277

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9456

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4089

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3280

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2704

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2786