Petrolul din Marea Neagra, marul discordiei in relatia dintre Romania si Ucraina

A 22-a runda de negocieri pentru platoul Marii Negre

Una dintre problemele de politica externa a Romaniei este legata de delimitarea zonei economice exclusive din Marea Neagra. Toate negocierile aflate in dezbatere de ceva timp intre cele doua tari sunt legate de Insula Serpilor. Preluata de Uniunea Sovietica dupa cel de-al doilea razboi mondial, aceasta bucata de roca stearpa a devenit ulterior obiectiv strategic. Armata Rosie a instalat pe insula un punct de observare cu radare ce monitorizau traficul aerian pana la limita coastelor Africii de Nord. Dispozitivul facea parte din mijloacele de cercetare inaintata a rusilor. Descompunerea Uniunii Sovietice a condus la desfiintarea acestui obiectiv militar. Insula Serpilor a ajuns in spatiul ucrainean. Desfiintarea CAER a adus Romania si fostul sau aliat din spatiul URSS, Ucraina, pe pozitii economice concurentiale. In acest context, insula a devenit subiect de disputa. Ucraina a incercat si incearca sa creeze premise pentru a face din insula de la confluenta Dunarii cu Marea Neagra un teritoriu locuit, cu o viata economica proprie. Scopul este declararea insulei un spatiu integrat economic si social cu restul teritoriului ucrainean care sa poata beneficia de ape teritoriale si zona economica exclusiva.

De la radare la platforme de foraj

Miza se pare ca este petrolul din Marea Neagra care, la aceasta ora, este exploatat doar de tara noastra. Ucraina are, la randul ei, o platforma la nord de Insula Serpilor si incearca sa-si extinda influenta in platoul continental al Marii Negre. Un alt gest care arata intentiile expansioniste ale Ucrainei este initiativa vecinului nostru de a crea un nou senal navigabil pe bratul Bastroe, care sa uneasca Dunarea cu Marea Neagra. Aceasta initiativa a creat discutii in forurile europene. Negocierile dintre Romania si Ucraina pe tema delimitarii platoului continental din Marea Neagra au ajuns la cea de-a 22-a runda. Aceasta noua runda de negocieri se desfasoara la Braila. Bineinteles ca pe agenda discutiilor s-a aflat delimitarea zonelor economice si intentia Ucrainei de a construi canalul navigabil pe bratul Chilia, care ar putea afecta grav ecosistemul Deltei Dunarii. Delegatia romana este condusa de subsecretarul de stat in Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, alaturi de care se afla experti din Ministerul Apararii. Potrivit lui Aurescu, cele doua delegatii vor examina o recenta propunere a ministrului de Externe al Ucrainei, Konstantin Hriscenko. Bogdan Aurescu a declarat pentru RFI: "Este o propunere tehnica, o linie de delimitare si urmeaza ca impreuna cu expertii ucraineni sa o studiem, sa o analizam, sa cerem detalii cu privire la modul in care este construita si justificata, dupa care urmeaza sa vedem in ce masura pozitia noastra se apropie sau ramane in continuare la distanta". Negocierile care se desfasoara la Braila vin in completarea Tratatului bilateral romano-ucrainean care a fost semnat in urma cu sapte ani. In tratatul aflat la aceasta ora in vigoare toate aspectele legate de relatiile celor doua tari sunt reglementate, mai putin delimitarea apelor teritoriale. In situatia in care cele doua parti nu vor ajunge la un acord, in tratatul de baza exista stipulat ca fiecare din parti va putea sesiza unilateral Curtea Internationala de Justitie pentru solutionarea acestei dispute. Se pare ca aceasta va fi calea pe care se va imparti platoul Marii Negre intre cele doua state.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 389

Loteria Română Noi șanse de câștig la tragerile Loto din 21 aprilie. Iată ce premii sunt puse în joc

19 Apr 2024 321

Poșta Română a livrat toate pensiile în termenul de 15 aprilie

18 Apr 2024 405

​LIVE TEXT. Eveniment important la Mangalia Două drone de tip avion, cu decolare verticală, intră azi în dotarea Poliţiei de Frontieră (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 1279

Loteria Română Premii substanțiale puse în joc la tragerile Loto de joi

15 Apr 2024 502

Rezultate ale acțiunii BLOCADA, în ultimele 24 de ore

14 Apr 2024 657

Rezultatele tragerilor Loto de duminică, 14 aprilie 2024. Lista numerelor câștigătoare

14 Apr 2024 1006

Intervențiile polițiștilor în ultimele 24 de ore. Constatări

14 Apr 2024 483

Cadouri „otrăvite“ pentru mai mulți bătrâni din Constanța! A intervenit Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română

14 Apr 2024 757

Istoria Dobrogei - Bibliografie Arnobius (sec. IV) - „Împotriva păgânilor”

13 Apr 2024 1601

Patru zile de fascinație filatelică. Eveniment la Biblioteca Națională a României

13 Apr 2024 449

Constanța Certificat de urbanism pentru Academia Română! Iată ce investiție va realiza

12 Apr 2024 388

Lumea marinarilor Inginerul providențial al Marinei Române. Arsenalul Marinei, Ingineria navală, pionieri

12 Apr 2024 556

Loto 6/49 Marele premiu în valoare de peste 1,94 milioane de euro a fost câștigat

12 Apr 2024 540

Cumpărări directe Constanța O firmă din Valu lui Traian execută o lucrare la subsolul clădirii Autorității Navale Române (DOCUMENT)

11 Apr 2024 425