Premierul Nicolae Ciucă Totul în materie de securitate s-a rescris şi trebuie revizuit în regiunea Mării Negre din cauza războiului din Ucraina (VIDEO)

Forum. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiPremierul Nicolae Ciucă a pledat, joi, la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, pentru întărirea prezenţei NATO în zonă, având în vedere ameninţările de securitate existente, conform Agerpres.ro

"Libertatea survolului şi libertatea circulaţiei maritime, libertatea navigaţiei în ape teritoriale, zone economice exclusive şi zona internaţională liberă din Marea Neagră creează o componentă distinctă de ameninţări de securitate care reclamă întărirea prezenţei Alianţei. În afară de zone interzise, cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea, controlată ulterior, a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare sau o intervenţie similară şi periculoasă, dar sub denumirea operaţiunii directe calificate, fără utilizarea armamentului din dotare, la adresa avionului polonez participant la o misiune europeană FRONTEX, într-un zbor agresiv şi imprudent, periculos şi descurajator al aeronavelor ruse", a afirmat prim-ministrul.


El a adăugat că, la capitolul ameninţări, trebuie reţinut abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră care nu vizează exclusiv Ucraina.

"Am ridicat de mai multe ori problema acestor zone de interdicţie în arealul Mării Negre care au limitat şi uneori blocat libertatea de navigaţie în Marea Neagră. Exerciţii reale sau imaginare, crearea artificială a unor zone de război şi pericol pentru circulaţia vaselor comerciale, blocarea acestora în porturi sau interceptarea lor, toate au fost subiecte de discuţii şi ameninţări directe la securitatea maritimă, ce trebuie reglementate corespunzător şi cuprinse în planuri de acţiuni, dar şi în proiecte de prezervare a libertăţii de circulaţie, inclusiv prin însoţirea transporturilor de nave de patrulare militară, care să salvgardeze tranzitul", a explicat Ciucă.


Premierul a subliniat că lumea s-a schimbat şi totul în materie de securitate s-a rescris şi trebuie revizuit în regiunea Mării Negre unde se consumă o mare parte a componentelor războiului de agresiune, pe scară largă, al Rusiei în Ucraina.

"Avem cele mai clare elemente ale definiţiei unui război de cucerire, dar, totodată, şi ale unui război neo-colonial - Rusia împotriva Ucrainei, care se desprinde de imperiu, un adevărat război de independenţă al Ucrainei. Dacă toate evaluările privind situaţia de securitate a Estului Europei, ameninţările, riscurile şi vulnerabilităţii regiunii aveau abordarea conservatoare post-Război Rece, cu Rusia angajată şi partener, eventual competitor şi rival, am văzut, cu ocazia lui 23 februarie 2022 trecerea spre o nouă-veche paradigmă a războiului pe scară largă, de durată, de mare intensitate ca ameninţare. Astfel, pe planşa de lucru revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi a armatelor mici, tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele nu doar ale ţării aflată în conflict, dar şi a ţărilor Europei", a explicat şeful Guvernului.


El a completat că securitatea maritimă la Marea Neagră este indisolubil legată de securitatea platformelor de forare din zonele economice exclusive.

Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, ajuns la ediţia a VII-a, este organizat joi şi vineri de think-tankul New Strategy Center şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe. 

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă „Ziua Unității Germane marchează reunificarea deplină a acestei țări la un an după căderea Zidului Berlinului”

02 Oct 2023 466

16 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Mesajul transmis de Nicolae Ciucă

30 Sep 2023 491

Ciucă - „România nu se poate dezvolta fără specialiști, fără oameni bine instruiți și tineri care știu o meserie“

11 Sep 2023 553

Liderul PNL, Nicolae Ciucă „Din punctul meu de vedere, pe teritoriul României, oamenii sunt în siguranţă“

08 Sep 2023 467

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu președintele Republici Moldova, maia Sandu

06 Sep 2023 512

Nicolae Ciucă „La mulți ani tuturor marinarilor militari și civili, lucrătorilor portuari și constructorilor navali!”

15 Aug 2023 476

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Ziua de 10 august 2018 rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României”

10 Aug 2023 556

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede“

08 Aug 2023 577

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a anunţat lista miniştrilor liberali propuşi în Cabinetul condus de Marcel Ciolacu

13 Jun 2023 930

Fostul premier Nicolae Ciucă, ales președinte al Senatului

13 Jun 2023 849

Proaspăt demisionar Fostul premier Nicolae Ciucă, așteptat joi la Curtea Supremă! Amendat cu 20% din salariu, pe când era ministrul Apărării

13 Jun 2023 2338

Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru! (VIDEO)

12 Jun 2023 948

Premierul Nicolae Ciucă, aşteptat să îşi depună demisia luni!

12 Jun 2023 723

Anunț de ultimă oră! Când ar putea demisiona din funcție premierul Nicolae Ciucă

11 Jun 2023 798

Premierul Nicolae Ciucă „Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este o investiţie necesară viitorului României“ (VIDEO)

09 Jun 2023 737