Premierul Nicolae Ciucă Totul în materie de securitate s-a rescris şi trebuie revizuit în regiunea Mării Negre din cauza războiului din Ucraina (VIDEO)

Forum. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiPremierul Nicolae Ciucă a pledat, joi, la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, pentru întărirea prezenţei NATO în zonă, având în vedere ameninţările de securitate existente, conform Agerpres.ro

"Libertatea survolului şi libertatea circulaţiei maritime, libertatea navigaţiei în ape teritoriale, zone economice exclusive şi zona internaţională liberă din Marea Neagră creează o componentă distinctă de ameninţări de securitate care reclamă întărirea prezenţei Alianţei. În afară de zone interzise, cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea, controlată ulterior, a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare sau o intervenţie similară şi periculoasă, dar sub denumirea operaţiunii directe calificate, fără utilizarea armamentului din dotare, la adresa avionului polonez participant la o misiune europeană FRONTEX, într-un zbor agresiv şi imprudent, periculos şi descurajator al aeronavelor ruse", a afirmat prim-ministrul.


El a adăugat că, la capitolul ameninţări, trebuie reţinut abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră care nu vizează exclusiv Ucraina.

"Am ridicat de mai multe ori problema acestor zone de interdicţie în arealul Mării Negre care au limitat şi uneori blocat libertatea de navigaţie în Marea Neagră. Exerciţii reale sau imaginare, crearea artificială a unor zone de război şi pericol pentru circulaţia vaselor comerciale, blocarea acestora în porturi sau interceptarea lor, toate au fost subiecte de discuţii şi ameninţări directe la securitatea maritimă, ce trebuie reglementate corespunzător şi cuprinse în planuri de acţiuni, dar şi în proiecte de prezervare a libertăţii de circulaţie, inclusiv prin însoţirea transporturilor de nave de patrulare militară, care să salvgardeze tranzitul", a explicat Ciucă.


Premierul a subliniat că lumea s-a schimbat şi totul în materie de securitate s-a rescris şi trebuie revizuit în regiunea Mării Negre unde se consumă o mare parte a componentelor războiului de agresiune, pe scară largă, al Rusiei în Ucraina.

"Avem cele mai clare elemente ale definiţiei unui război de cucerire, dar, totodată, şi ale unui război neo-colonial - Rusia împotriva Ucrainei, care se desprinde de imperiu, un adevărat război de independenţă al Ucrainei. Dacă toate evaluările privind situaţia de securitate a Estului Europei, ameninţările, riscurile şi vulnerabilităţii regiunii aveau abordarea conservatoare post-Război Rece, cu Rusia angajată şi partener, eventual competitor şi rival, am văzut, cu ocazia lui 23 februarie 2022 trecerea spre o nouă-veche paradigmă a războiului pe scară largă, de durată, de mare intensitate ca ameninţare. Astfel, pe planşa de lucru revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi a armatelor mici, tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele nu doar ale ţării aflată în conflict, dar şi a ţărilor Europei", a explicat şeful Guvernului.


El a completat că securitatea maritimă la Marea Neagră este indisolubil legată de securitatea platformelor de forare din zonele economice exclusive.

Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, ajuns la ediţia a VII-a, este organizat joi şi vineri de think-tankul New Strategy Center şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe. 

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse și combat violența împotriva femeilor”

08 Mar 2024 321

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 517

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 888

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 546

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie

19 Feb 2024 1145

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 527

Nicolae Ciucă, despre organizarea alegerilor „Am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri”

13 Feb 2024 653

Se va introduce serviciul militar obligatoriu în România? Anunțul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă

13 Feb 2024 708

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 653

Înțelegere privind comasarea alegerilor între liderii PSD și PNL

07 Feb 2024 659

Președintele PNL, Nicolae Ciucă Ideea comasării europarlamentarelor cu locale - una care poate să ne aducă o prezență mai mare la vot

03 Feb 2024 645

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Unirea de la 1859 este actul de creare a României şi, totodată, începutul modernizării naţionale“

24 Jan 2024 651

Nicolae Ciucă „Cel mai frumos cadou pe care putem să îl facem României de ziua Unirii Principatelor este încrederea noastră în viitorul ei“

24 Jan 2024 470

Ciucă, despre recoltarea de stuf din Delta Dunării- „Nu se execută plăţi, dacă nu sunt îndeplinite regulile“

22 Jan 2024 681

Ziua Culturii Ciucă- "Cultura a fost dintotdeauna un pilon fundamental al identității și al evoluției noastre ca națiune"

15 Jan 2024 522