Președintele Klaus Iohannis „Consolidarea Republicii Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei“ (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidencyPreședintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 1 iunie 2023, la Castelul Mimi, Republica Moldova, o intervenție în cadrul sesiunii de deschidere a reuniunii Comunității Politice Europene.

Vă prezentăm în continuare intervenția Președintelui României: 

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la acest al doilea Summit al Comunității Politice Europene, cu atât mai mult cu cât ne aflăm aici, în Republica Moldova. Ceea ce este ilustrativ pentru vocația europeană a Republicii Moldova și pentru seriozitatea eforturilor de reformă dedicate aderării sale la Uniunea Europeană.

De asemenea, demonstrează concentrarea atenției asupra întregii Vecinătăți Estice și a regiunii Mării Negre.

Trebuie să fim din ce în ce mai conștienți de provocările geostrategice la adresa unor țări precum Ucraina și Republica Moldova.

Doresc să profit de această ocazie pentru a saluta prezența Președintelui Zelenski, astăzi. Domnule Președinte, suntem uniți și solidari în sprijinul puternic pentru Ucraina și poporul său care sunt, în continuare, ținta atacurilor nemiloase ale Rusiei.

Agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai disruptivă perioadă de după Războiul Rece. Ne revine responsabilitatea, în calitate de Comunitate a statelor democratice europene, să răspundem acestui moment istoric și să îi susținem pe cei mai vulnerabili dintre noi.

Aceste state au ales calea democrației pentru a-și proteja independența, suveranitatea și integritatea teritorială, susținând valorile care au stat mereu la baza luptei noastre pentru libertate și democrație.

În acest context, doresc să salut eforturile conducerii de la Chișinău pentru gestionarea a două provocări majore: prima vizează procesul de reforme necesare pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar a doua vizează combaterea amenințărilor hibride prin care se urmărește compromiterea stabilității și a rezilienței.


România a oferit sprijin crucial pentru gestionarea acestor provocări: prin oferirea de expertiză în afaceri europene, pentru a accelera procesul de reforme și a iniția negocierile de aderare la UE, în acest an; prin acordarea de asistență financiară și sectorială substanțială.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată de România alături de Franța și Germania, noul regim de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană cu primele listări de persoane care au acționat împotriva stabilității statului și noua Misiune de parteneriat a UE în Republica Moldova sunt alte exemple concrete ale sprijinului nostru.


Așadar, doresc să le transmit un mesaj tuturor cetățenilor Republicii Moldova: nu sunteți singuri! Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici, pentru Republica Moldova. Consolidarea Republicii Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei.

Ceea ce trebuie să facem este să oferim sprijinului nostru mai multă vizibilitate pentru cetățenii Republicii Moldova. Este important ca ei să constate o îmbunătățire concretă a vieții lor zilnice. Acesta este un element crucial pentru o poveste de succes a Republicii Moldova.

Dragi colegi,

Dragă domnule Președinte Zelenski,

Summitul nostru trebuie să reafirme cu putere sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina și cetățenii săi pentru a învinge agresiunea rusească și a reclădi o pace bazată pe principiile Cartei ONU.

Acest Summit trebuie să fie, totodată, o expresie a capacității noastre comune de a promova pacea, stabilitatea și democrația în Europa și dincolo de Europa“ - a precizat președintele Klaus Iohannis.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Este oficial! Instituţiile de cultură au posibilitatea să păstreze 50% din veniturile pe care le obţin prin închirierea spaţiilor

12 Jun 2024 307

"Ziua Părinţilor de Îngeri" va fi marcată pe 15 octombrie! Părinţii vor beneficia de consiliere psihologică gratuită

12 Jun 2024 317

Președintele Klaus Iohannis „ Zona Mării Negre este vitală pentru securitatea întregului spaţiu euroatlantic”

11 Jun 2024 548

Președintele Klaus Iohannis va convoca CSAT pentru a decide cedarea către Ucraina a unui sistem Patriot

11 Jun 2024 459

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa în Republica Letonă, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9)

10 Jun 2024 350

Judecătorul Florin Cosmin Bobei, de la Judecătoria Medgidia, numit procuror la Parchetul Judecătoriei Buftea! Președintele a semnat decretul

07 Jun 2024 536

Mesajul președintelui Klaus Iohannis către toți românii!

05 Jun 2024 601

Monica Marina Drumea, șeful Parchetului Judecătoriei Hârșova, la pensie! Președintele a semnat decretul. Cine preia funcția de conducere

05 Jun 2024 472

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Învățătorului „Să onorăm, cu recunoștință, munca asiduă și devotamentul celor care îndrumă primii pași pe calea cunoașterii”

05 Jun 2024 386

Președintele Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului

05 Jun 2024 416

Proiectul de lege prin care fugarii sunt obligați să-și plătească cheltuielile de aducere în țară a fost promulgat de Președintele României

03 Jun 2024 468

Condiţiile de eliberare a paşaportului simplu temporar, revizuite! Legea, promulgată de președintele României (DOCUMENT)

03 Jun 2024 443

Solicitanţii de azil pot rămâne în România până la finalizarea procedurii. Iohannis a promulgat legea

29 May 2024 390

Klaus Iohannis„Ziua Românilor de Pretutindeni, prilej de reafirmare a angajamentului faţă de unitate şi solidaritate“

26 May 2024 436

Klaus Iohannis „Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană“

22 May 2024 565