Presupus hacker „Banii erau trimisi de un prieten, pentru un joc online"

cap_7.jpg„Nu mă consider vinovat şi vreau să fiu cercetat în libertate. Sunt student în anul I la Facultatea de Matematică şi Informatică. Sumele de bani pe care le-am scos de la Western Union mi-au fost trimise de un prieten din America, pentru un personaj dintr-un joc online". „Cer să fiu cercetat în libertate pentru că la Parchet nu mi s-a spus pentru ce sunt cercetat (...) Eu sunt de origine rromă, abia reuşesc să-mi bag numerele în telefon şi sunt cârciumar de meserie, vă spun sincer. Nu mai aveam drept de semnătură în firmă, nu înţeleg pentru ce sunt aici, nu m-am ocupat cu criminalitatea informatică, nici nu ştiu să deschid calculatorul". Acestea sunt câteva dintre afirmaţiile făcute în faţa instanţei de o parte dintre cei nouă tineri suspectaţi că ar fi fraudat conturile Bank of America şi ale altor unităţi bancare.

În faţa judecătorilor Curţii de Apel Constanţa, suspecţii, dar şi avocaţii lor, au solicitat cercetarea în stare de libertate. Cu toate acestea, Curtea de Apel a respins recursurile declarate de Daniel George Bădilă, Ştefan Miron, Ionuţ Mihai, Adrian Mocanu, Adrian Alexandru Vişan, Ionuţ Mihai Vişan, Viorel Enache, Constantin Cosmin Stici şi Etem Arif, urmând ca suspecţii să fie cercetaţi, în continuare, în stare de arest preventiv. Rând pe rând, avocaţii celor nouă suspecţi au vorbit despre pasivitatea în care s-ar fi aflat organele de urmărire penală timp de aproape un an, dat fiind că faptele au fost descoperite încă de la sfârşitul lunii iunie 2009, dar s-a solicitat arestarea preventivă a suspecţilor abia în luna mai 2010.

Nu există grupare infracţională

Apărarea a subliniat ideea că, pe parcursul unui an, gradul de pericol social al faptei a scăzut, iar suspecţii nu ar reprezenta un pericol public, din moment ce şi-au încheiat presupusa activitate infracţională încă din toamna anului trecut. În plus, avocaţii au argumentat că nu se poate vorbi despre un grup infracţional organizat, din moment ce o parte dintre suspecţi nici nu se cunosc între ei şi nu s-au mai văzut până să fie aduşi la DIICOT împreună. „Între cele nouă persoane din boxă nu există nicio legătură în baza căreia să se poată afirma că avem de-a face cu un grup organizat de nouă persoane", a argumentat unul dintre avocaţi. „Arestarea preventivă la acest moment ar putea fi interpretată drept o răzbunare a procurorului, pentru că nu a reuşit, timp de un an de zile, să documenteze dosarul", a afirmat avocatul Alexandru Niţă.

„Unde este egalitatea de tratament?"

În plus, apărarea a vorbit despre caracterul global al propunerii de arestare preventivă: „Nu cred că sunt toţi la fel, aici, în boxă, aşa cum se susţine în propunerea de arestare", a pledat avocatul Virgil Şişu. De asemenea, apărătorii au mai invocat nerespectarea dreptului la apărare, dar au vorbit şi despre nelegalitatea actului de sesizare a instanţei. „În volumul II din dosarele de urmărire penală există o ordonanţă a procurorului DIICOT prin care se dispune începerea urmăririi penale, dar care nu este semnată, ceea ce înseamnă că actul nu există, iar propunerea de arestare preventivă este lovită de nulitate", a afirmat avocatul Cătălin Filişan. „Nu există un grup organizat, nu există o structură anume şi roluri predefinite, în sensul stipulat în legea care incriminează grupările infracţionale", a mai spus avocatul. De asemenea, acesta a mai precizat că nu există egalitate de tratament din moment ce clientul său, Constantin Stici, este cercetat în stare de arest pentru complicitate, iar fratele acestuia, coordonatorul transferurilor de bani, este cercetat în libertate. La polul opus, procurorul DIICOT a afirmat că propunerea de arestare nu reprezintă o răzbunare şi a precizat că susţinerile avocaţilor prezintă o realitate trunchiată, ce nu concordă cu realitatea probelor strânse la dosarul cauzei. În urma deliberării, instanţa a respins recursurile celor nouă suspecţi, ca nefondate. Decizia este definitivă.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei parlamentari din România, vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez

26 Mar 2024 494

Atenție părinți! O nouă metodă de înșelăciune, pusă la cale de hackeri! Vocile copiilor clonate în 3 secunde

23 Dec 2023 1746

Mai multe conturi de Linkedln au fost sparte de hackeri

17 Aug 2023 865

Organizații guvernamentale din 17 țări, atacate de hackerii chinezi

17 Aug 2023 778

Ce spun reprezentanții instituției Site-ul Consiliului Județean Constanța a fost spart de hackeri! (VIDEO)

25 May 2023 1756

Oficial de la Ministerul Educației despre incidentul cibernetic care a condus la blocarea site-ului instituției

08 May 2023 871

UPDATE Site-ul Ministerului Educației, ținta hackerilor!

08 May 2023 1120

Hackerii ruși amenință că vor "distruge România" dacă Ioan Feher, românul acuzat că i-a ajutat, nu va fi eliberat

03 May 2022 1591

Hackerii de la Killnet au pus chipul lui Florin Cîțu pe fotomodele din Baywatch, după ce președintele Senatului i-a ironizat (FOTO)

02 May 2022 1825

Alertă cibernetică! Hackerii ruși au blocat site-urile aeroporturilor din România. Este vizat și aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța

02 May 2022 1954

Hackerii ruși vor să atace! Sunt vizate și site-uri din Constanța. Lista completă

30 Apr 2022 2294

Atac cibernetic care a paralizat site-urile mai multor media ruse revendicat de gruparea de hackeri „Anonymous“

28 Feb 2022 1341

Hackerii Anonymous au declarat "război cibernetic" Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin după invazia rusă în Ucraina

26 Feb 2022 2415

Tentativă de fraudă Războiul dintre Rusia şi Ucraina, exploatat de hackeri. Cum funcționează înșelătoria

24 Feb 2022 1975

Noi recorduri în 2021 pentru hackeri Aproape 19 miliarde de înregistrări de date au fost expuse infractorilor cibernetici, în primul semestru din 2021!

09 Jan 2022 1243