Primarul constănţenilor, preşedintele României?!? Ce „reclamă“ i-au făcut procurorii Anticorupţie lui Radu Mazăre (galerie foto)



Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, se vede unul dintre puţinii candidaţi la preşedinţie care au şanse reale de câştig.

Primarul constănţenilor este convins că, în cazul în care Victor Ponta, primul ministru al României, nu ar fi candidat la preşedinţie, ar fi candidat el şi ar fi avut şanse sigure de reuşită. „Cu restul de candidaţi, fluieram, Iohannis, Udrea, Macovei, nici nu are rost să-i menţionez, îi întreceam fluierând“, a declarat Mazăre, pentru cotidianul Evenimentul Zilei. „Şi eu sunt bine poziţionat, chiar dacă nu am fost foarte des măsurat. Asta se ştie din rating-ul pe care îl fac la televiziuni, din reacţia populaţiei în momentul în care mă întâlnesc cu oamenii, în afara Constanţei“, a mai spus Mazăre.

Aşa cum se ştie, edilul municipiului Constanţa a fost „promovat“, de-a lungul anilor, şi cu „ajutorul“ procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care l-au scos la rampă pe motiv că ar fi săvârşit diverse infracţiuni. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă o scurtă trecere în revistă a comunicatelor Anticorupţie, precum şi infracţiunile reţinute în sarcina primarului Constanţei.

Pe data de 28 octombrie 2008, DNA a anunţat trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. Prin aceste fapte, ar fi fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa). Cauza mai sus precizată este cunoscută drept Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. În acest dosar, Radu Mazăre este cercetat, alături de alte persoane, în sarcina cărora s-au reţinut abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Pe data de 5 februarie a acestui an, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Radu Mazăre, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Pe data de 8 aprilie, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Radu Mazăre, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Pe 15 aprilie, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a anunţat sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii în vederea efectuării de verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu apariţia în mass-media a unor „afirmaţii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine a magistraţilor, cu consecinţa afectării independenţei sistemului judiciar“. Sesizarea CSM viza câteva declaraţii ale lui Radu Mazăre făcute la momentul punerii în libertate, sub control judiciar.

Pe 16 aprilie, DNA a precizat că, în Dosarul Campusului Social Henri Coandă, Radu Mazăre este urmărit penal şi pentru două infracţiuni de fals în declaraţii.
 
Pe data de 22 aprilie, procurorii Anticorupţie au efectuat trei percheziţii domiciliare în Constanţa, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“.


După circa două luni, pe 26 iunie, DNA Constanţa a dat publicităţii informaţia că, în dosarul mediatizat pe data de 5 februarie, în afara celor deja reţinute, în sarcina lui Mazăre s-a dispus extinderea cercetărilor şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10, lit. a) din Legea nr. 78/2000.

Ultimul act din „campania de promovare“ a primarului Constanţei a fost dat publicităţii pe data de 15 septembrie. Zilele trecute, Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat faţă de Radu Mazăre un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra Justiţiei. Denunţul a fost făcut după ce primarul Mazăre ar fi înjurat un procuror Anticorupţie, cel vizat părând să fie Dana Ana, cea care instrumentează Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radu Mazăre şi Liviu Dragnea, „vinovaţi” pentru situaţia Cazinoului din Constanta! Cine susţine asta?

25 May 2018 2901

84% au răspuns NU Radu Mazăre nu ar primi girul constănţenilor pentru a ajunge la conducerea ţării

26 Sep 2014 6175