Imagini de la eveniment LIVE VIDEO-TEXT. Primul volum din Istoria Bibliotecii Academiei Române - 1867-1885, lansat joi (GALERIE FOTO+VIDEO)


UPDATE 4

A luat cuvântul Nicolae Noica. 

Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române
Profesorul Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române, consideră acest prim volum „un omagiu adus erudiților și patrioților români de la mijlocul secolului al XIX-lea, care nu și-au precupețit timpul, entuziasmul, energia, inteligența şi averile pentru a înălța o instituție fundamentală într-un stat modern“.
 

Acum o săptămână am dezvelit bustul lui Ioan C. Bianu, întemeietorul acestui loc care se numește Biblioteca Academiei Române. Acesta a fost momentul de recunoștință pentru cel care și-a pus amprenta decisiv asupra acestei instituții. 


Volumul prezintă primii 18 ani de exista a Bibliotecii, modelată după chipul bibliotecilor din marile orașe ale lumii.

 Cartea este recunoștința noastră pentru oamenii care au visat-o, care au creat acesta Bibliotecă în slujba formarii conștienței naționale., mai spune Noica. 



Academicianul Noica vorbește despre colecțiile impresionante ale Bibliotecii printre care și colecția ziarului Curierul românesc, cel mai vechi ziar din colecția Bibliotecii. 

Dincolo de cărți, peste 170.000 de monede în cabinetul numismatic al Bibliotecii Academiei. Valoarea bunurilor trecute în revistă până acum este de 875 milioane de euro, însă când va fi finalizată această evaluare, cu siguranță tezaurul va depăși 2-3 miliarde de euro. 

 După 125 de ani de când statul român nu a avut posibilitatea să facă o alta clădire pentru biblioteca Academiei, cel de sus a vrut să se semneze contractul pentru noua aulă a Academiei Române, a mai spus în încheiere Nicolae Noica.


UPDATE 3 

Evenimentul îl are ca amfitrion pe academicianul Răzvan Teodorescu, cel care salută și el oficial asistența și invitații prezenți și mai ales această apariție editorială.


academicianul Răzvan Teodorescu
Academicianul vorbește despre valoarea acestui prim volum, pe care și le dorește înzecite.


Biblioteca este un loc al dezbaterilor științifice iar acesta lucrare este rodul acestor dezbateri prin munca susținută a lui Nicolae Noica, directorul acestei instituții care în doar doi ani a reușit imposibilul.


UPDATE 2 

În continuarea evenimentului, a luat cuvântul Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul prezintă Contribuții ale BOR la dezvoltarea Bibliotecii Române.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

"Publicarea unei istorii a Bibliotecii Academiei Romane subliniază valoarea cărților păstrate în colecțiile sale. 

Manuscrise și hrisoave de la mănăstirile din țară au întrat și ele în  trimoniul Bibliotecii Academiei. 

Între 1901-1904 a avut loc un nou transfer de carte către Biblioteca Academiei Române. După moartea patriarhului Dionisie Romano a întrat în colecția Bibliotecii Academiei, întreaga sa bibliotecă prin testament.

Printre donatorii de cărți au fost de altfel mai mulți mitropoliți și ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.  Șirul din rândul clerului al binefactorilor Bibliotecii Academiei sunt mult mai mulți iar din 1959, patriarhul Marina reorganiza biblioteca sfântului sinod. 

Biblioteca Sfântului Sinod alături de trustul Trinitas colaborează permanent cu Biblioteca Academiei Române. Iar în prezent editurile parohiilor din țară trimit permanent către Biblioteca Academiei Române carte bisericească.

UPDATE 1 

Academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, scrie în prefața primului volum:

„La o istorie dezvoltată a Bibliotecii Academiei s-au gândit mulți, dar aceasta a rămas până astăzi în stadiul de proiect. Iată că noua conducere și colectivul de cercetători ai instituției împlinesc un mare deziderat și pun în practică gândul mai vechi. Istoria Bibliotecii Academiei Române vrea să răspundă dorinței intelectualilor, să retrezească gustul tinerilor pentru carte, pentru manuscrise, pentru stampe, pentru monede și medalii, pentru hărți, adică pentru acele grăunțe de aur elaborate de mințile cele mai luminate și lăsate moștenire urmașilor.“

În debutul evenimentului ia cuvântul Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop:

Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop

Trăim o sărbătoare astăzi, în aceasta minunata clădire care de curând a împlinit 125 de ani. O istorie a bibliotecii este o realizare fără precedent, sub cordonarea prof. Nicolae Noica. În cei 155 de ani de la fondare, avem cele mai vechi texte în limba romană și unele mult mai vechi în limbele de cancelarie și de cult care au circulat în spațiul românesc.

Colecția de manuscrise este cea mai bogata din țară. Nicio lucrare de știință sau de specialitate nu se poate realiza fără aportul Bibliotecii Academiei. Avem cercetători români dar și din afara țării.

În aceasta epocă de marasm, în acești ani în care se vorbește mai mult despre plagiat decât despre realizări, în care cei învățați sunt dați la o parte de carieriști, biblioteca Academiei oferă răspunsuri în acest sens. Biblioteca noastră vrea să trezească interesul tinerilor într-o epocă în care analfabetismul funcțional a depășit 40%. Acum avem 20% abandon școlar sau neșcolarizare, mai spune Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop. 





Academia Română și Biblioteca Academiei Române lansează joi, 6 octombrie 2022, primul volum din Istoria Bibliotecii Academiei Române, amplu proiect, gândit în 10 volume, care urmează să prezinte, documentar și analitic, activitatea de peste un secol și jumătate a celei mai mari și mai bogate biblioteci din România. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 12.00.

 
În cadrul evenimentului, iau cuvântul:

- acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române
- Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
- acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române

În dreapta, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Romane
- prof. ing. Nicolae Șt. Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române
În dreapta, prof. ing. Nicolae Șt. Noica- director general al Bibliotecii Academiei Romane- membru de onoare al Academie Romane
Înființată la 6 august 1867, Biblioteca Academiei Române a sărbătorit recent împlinirea a 155 de ani de activitate neîntreruptă, timp în care și-a îmbogățit neîncetat colecțiile, devenind una dintre cele mai importante biblioteci patrimoniale din sud-estul Europei și un spațiu de referință pentru cercetătorii din întreaga țară și din lume. Biblioteca Academiei Române este astăzi o bibliotecă enciclopedică, reunind un impresionant patrimoniu de carte, de manuscrise, incunabule, hrisoave, hărți și atlase, partituri muzicale, lucrări de grafică, cea mai bogată colecție de fotografie și cel mai bogat fond numismatic din țară, precum și cea mai completă colecție de presă românească.


Biblioteca Academiei Române datorează  acest valoros tezaur de cultură îndeosebi marilor săi donatori, oameni de spirit și patrioți autentici, cât și unei vizionare politici de dezvoltare practicate încă de la fondarea sa.

Lansarea primului volum din Istoria Bibliotecii Academiei Române, dedicat perioadei 1867-1885, aduce în atenție epoca de pionierat și în același timp de mare efervescență a constituirii și organizării după principii moderne a unei instituții cu menire națională, responsabilă de colectarea, conservarea și promovarea memoriei spiritualității românești.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

24 Feb 2024 1187

Eveniment "Anton Pann" la Biblioteca Academiei Române, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

13 Jan 2024 695

Născut la Constanța In memoriam Nicholas Georgescu Roegen, savantul care și-a atins apogeul în America

29 Oct 2023 1026

75 ani de la moartea dr. Constantin I. Angelescu, longeviv ministru-reformator al Instrucțiunii Publice

25 Oct 2023 920

Originar din Constanța Scriitorul Ion Coja împlinește 81 de ani

21 Oct 2023 1044

Academia Hagi și ACS Premier Iași au devenit cluburi partenere. Care a fost prima acțiune comună

16 Oct 2023 1041

Constanța Antrenorul Eddy Năstase s-a căsătorit. Elevii săi de la Academia Hagi i-au făcut o frumoasă surpriză (GALERIE FOTO)

08 Oct 2023 5765

Originar din Tulcea Alexandru Ciucurencu, pictorul cu titlurile de Maestru Emerit al Artei și Artist al Poporului

27 Sep 2023 1519

Ion Pacea, pictorul a cărui artă a fost expusă la Constanța și în mari orașe din străinătate

06 Sep 2023 1145

Ministrul Mediului Dialog între Academia Română și Guvern pentru conservarea urşilor bruni şi asigurarea protecţiei oamenilor

04 Sep 2023 780

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Limbii Române. „Nu poţi fi român dacă nu vorbeşti româneşte, dar poţi vorbi, scrie şi citi frumos româneşte fără să fii român“

31 Aug 2023 852

Ziua Limbii Române, celebrată de Academia Română şi de Academia de Ştiinţe a Moldovei

24 Aug 2023 788

Academia Română reacționează după ce Guvernul intenționează să reducă cheltuielile în domeniul cercetării științifice

23 Aug 2023 681

Academia Română Apel de înscriere pentru bursele de cercetare „Șerban Papacostea” și „Nicolae Cajal” și premiul „Prof. Alexandru Avram”

08 Aug 2023 804

Poliția de Frontieră Română Border Police Kids Academy are primii absolvenţi (GALERIE FOTO)

04 Aug 2023 995