Procurorii DNA, „pact“ cu ofiţerii SRI pentru a-l trimite în judecată de Bogdan Vîlsan, fostul şef al Vămii Constanţa (document)

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Bogdan Vîlsan, fostul director executiv al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa. El este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Mai departe, în acest dosar a fost deferit Justiţiei, sub control judiciar, şi Ioan Silviu Albescu, administrator al SC Mad Expert Intl SRL, suspectat de folosire de acte falsificate (două infracţiuni) şi de evaziune fiscală.
 
De asemenea, alături de cei doi a fost trimisă în judecată şi SC Mad Expert Intl SRL, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosire de acte falsificate (două infracţiuni) şi evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „la datele de 23, respectiv 29 decembrie 2011, cu ocazia şi sub aparenţa falsă a efectuării a două operaţiuni de aprovizionare a două nave cu cantitatea totală de 74,866 de tone de motorină, în valoare totală de 80.480,95 de dolari, inculpaţii Albescu Ioan Silviu şi SC Mad Expert Intl SRL au derulat operaţiuni comerciale fără a le înregistra în contabilitatea societăţii şi fără a calcula şi declara la termen impozitele şi taxele aferente acestor operaţiuni, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe profit, a taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor pentru produse energetice“.

„Documente vamale de transport şi comerciale falsificate“ 

 
„Acest lucru a fost posibil prin schimbarea destinaţiei iniţiale a produselor energetice sustrase de sub supraveghere vamală din antrepozitul vamal de depozitare şi comercializarea acestora pe piaţa internă fără plata obligaţiilor fiscale, fără a deţine atestatul de înregistrare pentru comercializarea produselor energetice. În acelaşi context, la aceleaşi date, cei doi inculpaţi au folosit în relaţia cu Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa documente vamale de transport şi comerciale falsificate, cu scopul de a sustrage de sub supravegherea vamală cantitatea respectivă de motorină“, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Bugetul statului ar fi fost prejudiciat cu 265.356 de lei 

 
„În aceeaşi perioadă“, continuă procurorii, „inculpatul Vâlsan Bogdan, în calitate de director executiv în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa, după ce a fost sesizat cu referatul întocmit de unul dintre subordonaţii săi şi înregistrat la 12.01.2012, din care rezulta că SC Mad Expert Intl SRL folosise în relaţia cu instituţia respectivă mai multe înscrisuri falsificate şi sustrăsese de sub supravegherea vamală o cantitate de motorină, nu a îndeplinit niciunul din actele la care era obligat într-o asemenea situaţie, producând astfel vătămări drepturilor şi intereselor legitime ale statului român, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru cei doi coinculpaţi“. Tot potrivit rechizitoriului, Albescu şi SC Mad Expert Intl SRL ar fi prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 265.356 de lei, reprezentând taxă pe valoare adăugată - 90.619 lei, accize la produse energetice datorate în vamă - 114.324 de lei şi impozit pe profit - 60.413 lei.

ANAF nu a comunicat dacă se constituie sau nu parte civilă

 
Până în prezent, deşi i s-a solicitat acest lucru, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu a comunicat dacă se constituie sau nu parte civilă în prezenta cauză. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Ce spune Registrul Comerţului

 
Potrivit datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, Ioan Silviu Albescu apare în următoarele firme: Mad Expert Intl SRL, A & C International Construct Equipment SRL CIF - Bucureşti, Alco Chemicals SRL - aflată în reorganizare, Arhi Procons Metal SRL, Dual Tech SRL şi Vinproco, unitate radiată, toate fiind din Bucureşti. Mad Expert Intl SRL are sediul social în Bucureşti, sectorul 2, Strada Măgura Vulturilor.

Asociaţii 

 
Asociaţi persoane fizice sunt: Ion Andrei Radu, născut la data de 5.10.1976, în Bucureşti, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 37,5%, Ioan Silciu Albescu, născut la data de 16.12.1974, în Bucureşti, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 37,5%, şi Marian Gapsa, născut la data de 1.09.1970, în Hunedoara, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 25%. Administratorii firmei sunt Marian Gapsa şi Ioan Silviu Albescu. Domeniul de activitate al firmei este „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“.
 
Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii firmei Mad Expert Intl SRL cu privire la dosarul mai sus precizat, însă acest lucru nu a fost posibil, având în vedere că cele două numere de telefon puse la dispoziţie de Registrul Comerţului nu erau funcţionale.

Averea 

 
Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Vîlsan, în calitate de „inspector vamal principal“ al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, a completat, pe data de 16.07.2013 (cea mai recentă declaraţie de avere, care poate fi citită accesând secţiunea „Documente“), că nu are terenuri, dar că deţine o casă, din 2001, în Constanţa, în suprafaţă de 116,72 de metri pătraţi, precum şi două maşini (un Daewoo Cielo, fabricat în 1996, şi un VW Tiguan, fabricat în 2008). Mai departe, fostul şef al Vămii din Constanţa a consemnat un venit anul salarial de 56.289 de lei, în timp ce soţia sa, angajat al firmei Prevent Consult SRL, a realizat un venit de 79.576 de lei.
 
Citeşte şi 
 
Prietenul din copilărie al lui Banias
Şeful Vămii Constanţa, Bogdan Vâlsan, cu averea actualizată pe 2012

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce interdicții are Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, și cu cine nu are voie să comunice

30 Dec 2021 2667

Bogdan Vîlsan, fostul șef al Vămii Constanța, achitat definitiv. Avem motivarea judecătorilor

08 Apr 2020 2221

Bogdan Vîlsan, fostul şef al Vămii Constanţa, a fost achitat definitiv

08 Jan 2020 2931

Fostul şef al Vămii Constanţa a fost achitat. Primul termen în apel, 7 noiembrie

08 Oct 2019 1487

Bogdan Vîlsan, fostul şef al Vămii Constanţa, achitat. Judecata apelului continuă în septembrie

19 Aug 2019 2320

Fostul şef al Vămii Constanţa, acuzat de abuz în serviciu, a fost achitat. Apelul dosarului, în martie

10 Jan 2019 1615

Fostul şef al Vămii Constanţa, achitat! Afacerist condamnat. Procurorii DNA sunt nemulţumiţi

07 Jul 2018 2660

Exclusiv! Fostul şef al Vămii Constanţa, achitat! Detalii din dosar! Motivele pentru care a fost cercetat

07 Jun 2018 4654

Bogdan Vâlsan, fostul şef al Vămii Constanţa, şi afaceristul Silviu Albescu, trimişi în judecată (rechizitoriu)

13 Apr 2017 3460

Deferit Justiţiei alături de fostul şef al Vămii Constanţa Afaceristul Ioan Silviu Albescu a scăpat de controlul judiciar

28 Jan 2016 1953

Fostul şef al Vămii Constanţa, suspectat de abuz în serviciu Veste proastă pentru afaceristul Ioan Silviu Albescu (rechizitoriu)

15 Oct 2015 2077

Afaceristul bucureştean Ioan Silviu Albescu, menţinut sub control judiciar (document)

02 Sep 2015 2686

Iulia Cezara Suciu, prima decizie în dosarul lui Bogdan Vîlsan, fostul şef al Vămii Constanţa (rechizitoriu)

01 Sep 2015 2158

„Ce aţi făcut, că va ieşi un mare rahat!“ Fostul şef al Vămii Constanţa le-ar fi cerut subalternilor să fie „discreţi“ şi „toleranţi“ cu Mad Expert Intl SRL (rechizitoriu)

22 Aug 2015 5213

Oficial de la DNA Iată de ce a fost trimis în judecată Bogdan Vîlsan, fostul şef al Vămii Constanta

20 Aug 2015 2576