Procurorul Uncheşelu a dispus trimiterea în judecată Victor Ponta a fost deferit Justiţiei pentru 19 infracţiuni (document)

În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta ar fi beneficiat de transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10.

Jean-Nicolae Uncheşelu, procuror al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a făcut, ieri, ceea ce unii numesc anunţul anului: magistratul a dispus trimiterea în judecată a lui Victor Viorel Ponta, fost avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel“, în prezent, prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor. În cauză a mai fost deferit Justiţiei şi senatorul Dan Coman Şova, fost avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii“, bănuit de trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), de evaziune fiscală în formă continuată, dar şi de spălare de bani.

 
Uncheşelu a fost numit procuror la data de 2 februarie 2011, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, prin decret prezidenţial semnat de Traian Băsescu, fostul preşedinte al României. Tot atunci, Traian Băsescu a semnat şi decretele de numire la Constanţa a trei judecători, toţi foşti absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.
 
Tot ieri, alături de Ponta şi de Şova, Jean-Nicolae Uncheşelu l-a trimis în judecată pe Laurenţiu Dan Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (C.E.R), în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, pe Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, dar şi pe Laurenţiu Octavian Graur, fost director economic al Complexului Energetic Turceni, suspectat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, printre altele, că, „în calitate de director general şi ordonator de credite al C.E.R., inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat, la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistenţă cu SCA „Şova şi Asociaţii“, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (C.E.R) şi SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA (ICM), cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, într-un litigiu care avea ca obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut-o către ICM“.

„Complexul energetic beneficia deja de asistenţă juridică“

„Contractul de asistenţă juridică a fost încheiat, deşi complexul energetic beneficia deja de asistenţă juridică din partea societăţii de avocaţi, în baza contractului menţionat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condiţiile în care, la momentul semnării contractului, părţile din litigiul principal se înţeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacţii (înţelegeri). În urma încheierii acestui contract, C.E.R. a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 de lei (din care 977.463,88 de lei -comision de succes), corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA «Şova şi Asociaţii». Contractul respectiv, distinct de cel în legătură cu desulfurarea grupurilor energetice 3 şi 6, a fost încheiat la insistenţele inculpatului Şova Dan-Coman, cel care a şi conceput termenii şi condiţiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA «Şova şi Asociaţii»“.

2.000 de euro pentru Ponta?

„În perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, inculpatul Ponta Victor-Viorel, prin cabinet individual de avocat, a obţinut de la SCA «Şova şi Asociaţii» suma 181.439,98 de lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat. Astfel, la data de 30 august 2007, între SCA «Şova şi Asociaţii», reprezentată de Şova Dan-Coman, şi Cabinetul Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel», reprezentat de Ponta Victor-Viorel, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut ca, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 de euro, pentru care va emite o factură lunară“, se mai arată în rechizitoriu.
 
Comunicatul integral poate fi citit accesând secţiunea „Documente“.
 
ANAF s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal, cu suma de 126.979,73 de lei faţă de Şova şi cu suma de 51.321,80 de lei faţă de Ponta. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
 
Citeşte şi 
 
Premierul Victor Ponta, inculpat în dosarul lui Dan Şova
Procurorul de caz, fost coleg cu judecătorii din Constanţa

 
Fost coleg cu judecători din Constanţa
Averea şi interesele procurorului care-l urmăreşte penal pe Victor Ponta (documente)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a decis unde va lucra anul acesta Jean Uncheşelu, procurorul care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta

09 Jul 2016 2679

Ponta află astăzi dacă scapă de urmărirea penală în dosarul Turceni-Rovinari

29 Jan 2016 1857

Victor Ponta Eu mă întreb dacă Iohannis nu a făcut cumva PRESIUNI ca să fiu trimis în judecată

24 Sep 2015 1459

Femeia care n-a vrut să-l judece pe Ponta a condamnat trei directori din Primăria Constanţa

19 Sep 2015 2854

Știripesurse.ro Lovitură de teatru în dosarul lui Ponta- Decizie-surpriză a unei judecătoare de la ÎCCJ

18 Sep 2015 2431

PMP cere demisia imediată a premierului Victor Ponta

17 Sep 2015 2138

Victor Ponta a fost trimis în judecată! Primul ministru al României este acuzat de 19 infracțiuni

17 Sep 2015 2063