RAJA incalca drepturile societatii civice

Eco Dobrogea a notificat conducerea RAJA cu privire la promovarea unui proces pentru incalcarea sistematica de catre regie a accesului la informatiile publice si cele referitoare la mediu * RAJA va fi acuzata de incalcarea Legii 544/2001 si a Conventiei de la Aarhus la care Romania este parte, deoarece din luna august refuza sa-si precizeze public punctul de vedere referitor la suspiciunile de incalcare a cinci acte normative in vigoare referitoare la protectia mediului * Reprezentantul Eco Dobrogea spune ca regia este dispusa sa incalce si alte drepturi conferite prin lege, doar pentru a acoperi situatiile de incalcare a celor sase subcapitole din negocierile privind mediul deschise de Romania cu Uniunea Europeana in vederea aderarii #

RAJA Constanta ar putea fi data in judecata de o organizatie neguvernamentala de mediu pentru incalcarea sistematica a prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Reprezentantul organizatiei Eco Dobrogea, inginerul Iuksel Omer, a declarat pentru ZIUA ca organizatia citata va reclama in justitie refuzul RAJA de a furniza informatii de interes public solicitate prin intermediul mai multor adrese oficiale remise sub semnatura sa. Iuksel Omer spune ca inca din luna august a incercat sa obtina mai multe informatii despre programele de protectie a mediului initiate de regie, despre costurile participarii RAJA la Congresul Mondial al Apei din Maroc precum si despre componenta delegatiei. "Ne-am lovit de aceeasi opacitate din partea regiei, care nu ne-a oferit nici un raspuns solicitarilor noastre, desi este o institutie de stat finantata din bugetul public, avand asadar obligatii clare de a respecta cadrul legal cu privire la informare. In plus, noi am solicitat o discutie publica referitoare la posibilele abateri de la prevederile Legilor 107 din 26 septembrie 1996, 458 din 8 iulie 2002 si 311 din 28 iulie 2004 precum si a Hotararii Guvernului nr. 974 din 25 iunie 2004. Refuzul regiei de a da curs acestei solicitari reprezinta incalcarea unei conventii internationale la care Romania a aderat in anul 1998. In aceste conditii, ne rezervam dreptul de a ne adresa justitiei si in baza prevederilor Legii protectiei mediului nr. 137/1995", declara reprezentantul Eco Dobrogea. Iuksel Omer a facut referire la prevederile Conventiei de la Aarhus, prin care organizatiile neguvernamentale si chiar simplii cetateni dobandesc calitate procesuala activa in raport cu autoritatile si institutiile statului care incalca accesul la informatie si participare publica. "Pentru a contribui la protectia dreptului fiecarei persoane din generatiile actuale si din cele viitoare, de a trai intr-un mediu prielnic sanatatii si bunastarii sale, fiecare parte semnatara a prezentei Conventii garanteaza accesul publicului la informatie, dreptul de a participa la procesul adoptarii deciziilor, precum si cel de a apela la justitie referitor la problemele de mediu" - aceasta este motivatia primordiala a adoptarii actului de drept international semnat alaturi de statele occidentale si de catre Romania. Din pacate, crede reprezentantul Eco Dobrogea, RAJA nu respecta prevederile Conventiei, desi asupra sa planeaza suspiciuni cu privire la incalcarea tuturor celor sase subcapitole din "Capitolul 22 - Mediu" din negocierile Romaniei cu Uniunea Europeana. "Daca regia ar fi avut argumentele necesare pentru a elimina suspiciunile, ar fi acceptat o dezbatere publica, asa cum am solicitat noi. Asa, insa, pentru a acoperi niste carente la limita legislatiei de mediu, responsabilii regiei au aratat ca sunt dispusi sa incalce si alte drepturi ale organizatiilor civice, garantate prin conventiile internationale la care Romania este parte", declara Iuksel Omer.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Protestul polițiștilor din Constanța s-a anulat! Programul de lucru rămâne neschimbat pentru o perioadă de 3 luni

31 Jan 2024 896

LIVE VIDEO. UPDATE Protest de amploare al agricultorilor în județul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2023 2971

Lucian Bode „Faptul că PNL este la guvernare, că suntem o voce puternică pe scena politică este rezultatul muncii de echipă“ (GALERIE FOTO)

10 Sep 2022 1129

„16 aprilie - Ziua Z”! Beach-barurile din Constanța și Mamaia se vor închide la ora 20.00?

12 Apr 2021 2567

#alegerilocale2020 Calendarul alegerilor locale 2020. A început strângerea semnăturilor pentru candidații care vor să fie primari sau președinți de Consilii județene. Primii candidați

21 Jul 2020 2982

Liber la alianțe pe plan local pentru PSD. Organizaţiile decid singure. Cu cine colaborează social-democrații la Constanța?

17 Jun 2020 2170

PSD Constanţa trebuie să decidă dacă merge pe mâna lui Decebal Făgădău la alegerile locale

28 Dec 2019 4555

Au început înscrierile pentru observatori pe termen scurt la alegerile prezidențiale. Care sunt procedurile

02 Oct 2019 1675

Biroul Electoral Central Lista oficială a candidaților la alegerile prezidențiale

27 Sep 2019 1772

Interviu live Tinerii din Constanța vor să ducă marea la Iași și să se întoarcă cu titlul de Capitala Tineretului din România (galerie foto+video)

29 Aug 2019 7706

Nereguli la alegeri, în ţară şi în străinătate Influenţarea deciziei de votare, ştampile puse eronat pe buletine, îngreunarea scrutinului

26 May 2019 1914

Constanţa Acţiune de ecologizare şi igienizare la stadionul „Gheorghe Hagi“, în campania „Tineri pentru Comunitate” (galerie foto)

03 May 2019 2111

Niciun voluntar de mediu nu a încheiat o convenţie cu Garda de Mediu Constanţa (document)

20 Dec 2018 3028

Legea spălării banilor a trecut abia la a doua strigare în Camera Deputaţilor! Ce spun parlamentarii Robert Turcescu şi Stelian Ion

25 Oct 2018 1455

Comuna Cumpăna și localitatea Cazangic de peste Prut s-au înfrățit. Primarul Mariana Gâju a primit în dar o ie de la edilul-șef Ion Guțu (galerie foto)

14 Jul 2018 2291