Rechinii combustibililor - pierderi de sute de miliarde Excella, pariul necâştigător?

excella-George-Guliu.jpgDatoriile totale pentru anul 2010 depăşesc cu mult veniturile Excella Real Grup, la mijloc fiind vorba despre nu mai puţin de 21.799.860 de lei

Arestarea la mijlocul lunii trecute a celebrilor fraţi Livadariu din Constanţa, renumiţi pentru afacerile desfăşurate în ultimii ani în oraşul de la malul mării, a bulversat, cel puţin temporar, piaţa aşa-zişilor rechini ai combustibililor din Constanţa. Mai mult, surse apropiate anchetei susţin că una dintre firmele constănţene care nu ar fi străine de cazul Livadariu - în care prejudiciul produs prin afacerile neînregistrate cu produse petroliere a fost estimat de procurorii anticorupţie se ridică la circa 16 milioane de euro - ar fi nimeni alta decât Excella Real Grup, a particularului constănţean Guliu.

excella_Descinderi_la_fartii.jpgLa rândul său aflată în anchetă penală şi cu o posibilă suspendare forţată a activităţii planând încă asupra sa, societatea lui George Guliu a avut parte de schimbări de trupe în acţionariat. Cu un capital social subscris de un miliard de lei vechi, în 2010, Excella Real Grup a avut datorii totale de aproape 218 miliarde de lei vechi. În urmă cu câteva luni, de altfel, din firmă s-a retras acţionarul principal, Diana Mariana Nemeş, lăsându-l în loc pe băcăuanul Radu Nemeş, care împarte acţiunile cu vechiul său tovarăş, George Guliu. Indicatorii oficiali pentru anul 2010 par mai degrabă dezastruoşi în cazul Excella Real Grup. Deşi cifra de afaceri pare oarecum încurajatoare, ridicându-se la 173.387 de lei, iar numărul mediu de salariaţi este de 13, datoriile totale depăşesc cu mult veniturile, la mijloc fiind vorba despre nu mai puţin de 21.799.860 de lei. Iar în acest context, este de precizat că numai cheltuielile se ridică la 944.144 de lei, adică peste nouă miliarde de lei vechi. Pierderea netă este de peste opt miliarde de lei vechi.

Pleacă Nemeş, vine Nemeş

Cu aşa un bilanţ dezastruos, firma care se ocupă oficial cu fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului a schimbat macazul: acţionarul principal, cu 95% din Excella, Diana Mariana Nemeş a plecat din firmă, iar procentul i-a revenit noului partener Radu Nemeş. Vechiul asociat, George Guliu, a rămas cu cei 5%. Revenind la legătura cu dosarul fraţilor Livadariu, Excella s-ar afla, potrivit unor surse apropiate anchetei, în suveica afacerilor cu motorină comercializată fără plata accizelor. În concret, Ion şi Stelian Livadariu, alături de alţi doi parteneri de afaceri fuseseră acuzaţi că ar fi pus bazele unui grup infracţional organizat „în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere". Prejudiciul estimat că ar fi fost creat de cei doi Livadariu se ridică, după cum am precizat, la circa 16 milioane de euro. Iar mecanismul viza, pe scurt, comercializarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor. La rândul său, Guliu şi firma sa se află şi ei în atenţia anchetatorilor, cazul fiind încă în lucru la Parchetul Tribunalului Constanţa. Foarte interesant, în timp ce Radu Nemeş mai apare şi în firmele Prevision Show SRL, Win Pass Oil SRL şi Tri Invest Standard SRL, Guliu a „pariat" exclusiv pe Excella în domeniul afacerilor. Totuşi, potrivit bilanţului pentru anul 2010, pariul pare să fie unul mai degrabă necâştigător. Cel puţin, oficial.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceri Constanța Excella Real Grup SRL, din Nicolae Bălcescu, în faliment! Tribunalul a fixat un nou termen

25 Jul 2023 1147

Falimentul Excella Real Grup SRL, condamnată în celebrul dosar Motorina, discutat azi la Tribunalul Constanța

09 Feb 2022 2595

Firmă condamnată în celebrul dosar Motorina. DNA a calculat un prejudiciu de 56 milioane euro Excella Real Grup SRL, în faliment. Procesul continuă la Tribunalul Constanța

03 Feb 2021 2549

Excella Real Grup SRL a intrat în insolvenţă

19 Dec 2018 3402

Excella Real Grup SRL cere să intre în insolvenţă. Ce spun procurorii DNA

08 Dec 2018 2251

Fostul şef al SIPI Constanţa, trimis în judecată într-un dosar cu prejudiciu de 56 de milioane de euro

03 Jul 2014 4282