Eveniment

Retrocedări de răsunet în Constanţa Două dosare cu terenuri de peste 150 de milioane de euro (rechizitoriu)

Scandalurile terenurilor date „pe sub mână“ par să aibă ecou şi la Constanţa! Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au împiedicat înstrăinarea a câtorva sute de hectare de teren, în valoare de peste 43 de milioane de euro. Dosarul a fost închis, definitiv, prin condamnarea a două persoane la închisoare cu executare. În paralel însă, într-un alt dosar, ancheta DNA a scos la iveală retrocedarea „cu cântec“, potrivit specialiştilor, a altor sute hectare din terenurile Constanţei. Procesul datează din 2008 şi este în plină desfăşurare, la Curtea de Apel Bucureşti.
 
ZIUA de Constanţa prezintă cele două dosare mai sus precizate, unde procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie vorbesc despre o sumă deloc de neglijat - circa 150 de milioane de euro.
 
Dosarul „reprezentativ“ pentru Constanţa a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti aproape de finele anului 2008. În această cauză au fost deferiţi justiţiei 37 de inculpaţi în legătură cu „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. „Prin aceste fapte“, continuă magistraţii, „a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)“. Pe lista inculpaţilor se află Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Constantin Racu, fost director al Direcţiei Administraţie Publică şi alţii. Cei mai sus precizaţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, de fals intelectual, în formă continuată ş de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. De asemenea, printre inculpaţi se mai află funcţionari din Primăria Constanţa, din Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, mandatari, notari publici, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale, interpuşii cumpărători de terenuri, dar şi un evaluator agreat de Primăria Constanţa, respectiv Alin Horaţiu Dima.
 
Dosarul Retrocedărilor din Constanţa a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti aproape de finele anului 2008, iar următorul termen a fost fixat pentru 11 noiembrie.
 
Cea de-a doua cauză la care vom face referire a fost instrumentată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Potrivit acestora, în cursul anului 2008, Răzvan Ştefanco ar fi formulat la Arhivele Naţionale trei cereri prin care ar fi solicitat emiterea unor extrase declarând de fiecare dată, „în mod mincinos“, că este strănepotul a două persoane, decedate. Acestea ar fi fost proprietarii unor suprafeţe de teren (intravilan şi extravilan) de aproximativ 1.300 de hectare, situate în localităţile Agigea, Eforie şi Mangalia din judeţul Constanţa. „Având la dispoziţie înscrisuri falsificate, respectiv certificatele de moştenitor şi procura, la data de 20 aprilie 2011, Răzvan Ştefanco a depus pe rolul Tribunalului Constanţa trei acţiuni civile, în contradictoriu cu autorităţile locale din Agigea, Eforie şi Mangalia, prin care a revendicat dreptul de proprietate a acestor terenuri susţinând, în mod mincinos, că este moştenitorul celor două persoane care au fost proprietarii respectivelor terenuri. (...) Terenurile revendicate au fost evaluate la preţuri cuprinse între 2.876.654 de euro (minim) şi 43.896.200 de euro (maxim), în funcţie de mai multe criterii tehnice“, conform celor de la Anticorupţie. Acest dosar a fost închis definitiv de Curtea Supremă a României prin condamnarea lui Ştefanco la 1,8 ani de închisoare. Silviea Gheorghe a primit doi ani de închisoare, Maria Done (notar) s-a ales cu două luni de închisoare, iar Doina Gheorghe (notar) a fost achitată.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce se va întâmpla când vor începe construcțiile? Asociaţia Verde Urban a realizat câteva hărţi ale fostelor spaţii verzi vândute în epoca Mazăre!

27 Mar 2019 967

Nemulţumiri Radu Mazăre, prima reacţie oficială după cei nouă ani de închisoare primiţi în Dosarul Retrocedărilor

12 Mar 2019 3672

Fost expert judiciar, condamnat în dosarul privind retrocedarea a 19 hectare din zona Carrefour

21 Feb 2019 2687

Radu Mazăre a fost achitat! Azi, primul termen în apelul dosarului Campusului Social Henri Coandă

18 Feb 2019 1537

info-sud-est Dosarul „Retrocedărilor”. Alte 102 terenuri, în afara celor 80 din minută, sunt vizate de sentința judecătorilor

13 Feb 2019 1038

Solicitarea unui afacerist din Constanța, respinsă Curtea de Apel București explică de ce sunt legale completurile de trei judecători de la Înalta Curte

12 Feb 2019 706

Editorial Lotul Mazăre și îngrijorarea multora. Când nimeni nu se mai aștepta, a venit știrea de la miezul nopții

11 Feb 2019 2104

Cele mai multe, în zona Portului Tomis Unde sunt situate terenurile din Dosarul Retrocedărilor care vor reveni Municipiului Constanţa

11 Feb 2019 4168

Cine este singurul inculpat din Dosarul retrocedărilor din Constanţa care nu a primit cu nicio condamnare

08 Feb 2019 2119

Lista completă a terenurilor din Dosarul Retrocedărilor care vor reveni în posesia statului sau în domeniul public ori privat al UAT Constanţa

08 Feb 2019 8591

Judecătorii se pronunţă azi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa!

07 Feb 2019 1427

Pronunţarea în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, amânată din nou

05 Feb 2019 1132

UPDATE. Pronunțarea, amânată. Azi se dă sentinţa definitivă în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa! Cine a fost condamnat şi cine a fost achitat!

05 Feb 2019 2436

Dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu, un nou termen, azi, la Curtea de Apel Bucureşti

01 Feb 2019 364

Judecătorii se vor pronunţa în două dosare Urmează o lună de foc pentru Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei!

29 Jan 2019 1292