Retrocedări de răsunet în Constanţa Două dosare cu terenuri de peste 150 de milioane de euro (rechizitoriu)

Scandalurile terenurilor date „pe sub mână“ par să aibă ecou şi la Constanţa! Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au împiedicat înstrăinarea a câtorva sute de hectare de teren, în valoare de peste 43 de milioane de euro. Dosarul a fost închis, definitiv, prin condamnarea a două persoane la închisoare cu executare. În paralel însă, într-un alt dosar, ancheta DNA a scos la iveală retrocedarea „cu cântec“, potrivit specialiştilor, a altor sute hectare din terenurile Constanţei. Procesul datează din 2008 şi este în plină desfăşurare, la Curtea de Apel Bucureşti.
 
ZIUA de Constanţa prezintă cele două dosare mai sus precizate, unde procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie vorbesc despre o sumă deloc de neglijat - circa 150 de milioane de euro.
 
Dosarul „reprezentativ“ pentru Constanţa a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti aproape de finele anului 2008. În această cauză au fost deferiţi justiţiei 37 de inculpaţi în legătură cu „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. „Prin aceste fapte“, continuă magistraţii, „a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)“. Pe lista inculpaţilor se află Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Constantin Racu, fost director al Direcţiei Administraţie Publică şi alţii. Cei mai sus precizaţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, de fals intelectual, în formă continuată ş de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. De asemenea, printre inculpaţi se mai află funcţionari din Primăria Constanţa, din Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, mandatari, notari publici, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale, interpuşii cumpărători de terenuri, dar şi un evaluator agreat de Primăria Constanţa, respectiv Alin Horaţiu Dima.
 
Dosarul Retrocedărilor din Constanţa a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti aproape de finele anului 2008, iar următorul termen a fost fixat pentru 11 noiembrie.
 
Cea de-a doua cauză la care vom face referire a fost instrumentată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Potrivit acestora, în cursul anului 2008, Răzvan Ştefanco ar fi formulat la Arhivele Naţionale trei cereri prin care ar fi solicitat emiterea unor extrase declarând de fiecare dată, „în mod mincinos“, că este strănepotul a două persoane, decedate. Acestea ar fi fost proprietarii unor suprafeţe de teren (intravilan şi extravilan) de aproximativ 1.300 de hectare, situate în localităţile Agigea, Eforie şi Mangalia din judeţul Constanţa. „Având la dispoziţie înscrisuri falsificate, respectiv certificatele de moştenitor şi procura, la data de 20 aprilie 2011, Răzvan Ştefanco a depus pe rolul Tribunalului Constanţa trei acţiuni civile, în contradictoriu cu autorităţile locale din Agigea, Eforie şi Mangalia, prin care a revendicat dreptul de proprietate a acestor terenuri susţinând, în mod mincinos, că este moştenitorul celor două persoane care au fost proprietarii respectivelor terenuri. (...) Terenurile revendicate au fost evaluate la preţuri cuprinse între 2.876.654 de euro (minim) şi 43.896.200 de euro (maxim), în funcţie de mai multe criterii tehnice“, conform celor de la Anticorupţie. Acest dosar a fost închis definitiv de Curtea Supremă a României prin condamnarea lui Ştefanco la 1,8 ani de închisoare. Silviea Gheorghe a primit doi ani de închisoare, Maria Done (notar) s-a ales cu două luni de închisoare, iar Doina Gheorghe (notar) a fost achitată.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3677

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3727

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3646

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 669

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3212

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 722

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 768

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 832

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 860

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 605

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 628

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 1018

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 535

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1430

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 963