Retrospectiva „penală" a referendumuluiFotomodelele lui Mazăre, chestori de poliţie, secretari de stat şi foşti miniştri

referendum-mazarefotomodele.jpgPe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au fost înregistrate, în perioada 29 iulie - 9 august, 16 cauze penale, având ca obiect posibile infracţiuni la Legea nr. 3/2000 privind referendumul. Toate cele 16 dosare sunt instrumentate de către organele de poliţie abilitate, cercetările desfăşurându-se sub supravegherea procurorilor. Poate cea mai mediatizată cauză din totalul celor 16 a fost cea care are ca obiect o plângere formulată de către Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Democrat Liberal, împotriva lui Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa. Mai concret, organele de anchetă încearcă să stabilească dacă cele 25 de fotomodele alături de care edilul Mazăre a defilat prin Mamaia au fost obligate sau nu să meargă la vot. Foarte interesant, această cauză penală se numără printre puţinele dosare mediatizate de oficialii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Prima informare a oficialilor din Parchetul General a României după referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu s-a făcut pe data de 3 august. La vremea respectivă, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a constituit o cauză penală în care se efectuează cercetări în legătură cu conţinutul listelor electorale permanente şi al listelor suplimentare utilizate în referendumul din 29 iulie. Dosarul a fost constituit având în vedere comunicarea Curţii Constituţionale, privind datele contradictorii primite de la autorităţile publice privind numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente. Pe data de 6 august, oficialii Parchetului General au anunţat începerea urmării penale faţă de chestorul Constantin Manoloiu, director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Chestorul este acuzat că nu ar fi respectat o serie de dispoziţii pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional. Organele de anchetă arată că prin intermediul unei adrese emise către Manoloiu transmisă ulterior Curţii Constituţionale a României, se preciza că, Ministerul Administraţiei şi Internelor ,,nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuţie revine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente". Pe cale de consecinţă, din cauza datelor contradictorii transmise în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie până la data de 31 august.

„Cu ştiinţă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile..."

referendum-parchetulgeneral.jpgPe data de 8 august, Parchetul general al României a arătat că Manoloiu este, de fapt, urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată. După chestorul Constantin Manoloiu, în colimatorul organelor de anchetă a intrat şi Nicolae Ion Cabulea, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificată. Procurorii susţin că Nicolae Ion Cabulea, la data de 1 august, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, respectiv de asigurare a continuităţii conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor, „cu ştiinţă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile ce îi reveneau în temeiul funcţiei deţinute". Cabulea este chestor principal de poliţie, secretar de stat, şi şef al Departamentului ordine şi siguranţă publică din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor. Bărbatul a făcut parte, pe întreaga desfăşurare a referendumului naţional, din Comisia Tehnică Centrală înfiinţată prin hotărârea Guvernului României. Tot pe data de 8 august, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat înregistrarea sesizării vizând „săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, în raport cu adresa transmisă de către Curtea Constituţională la data de 2 august 2012 Guvernului României, despre care s-a arătat că este contradictorie în raport cu cea anterioară".

Hop şi Constanţa

Pe data de 9 august, procurorii generali ai României au informat că unul dintre dosarele Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa are ca obiect o plângere formulată de către Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Democrat Liberal, formulată împotriva lui Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa. După cum arătam şi mai sus, organele de anchetă încearcă să stabilească dacă cele 25 de fotomodele alături de care edilul Mazăre a defilat prin Mamaia au fost obligate sau nu să meargă la vot. Pe data de 10 august, acelaşi Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a adus la cunoştinţă declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de numitul Paul Victor Dobre, fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României. Acesta este acuzat de săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

florin.stefan

13 Aug, 2012 15:08

Inca o santajare a PDL-ULUI in privirea acestui referendum ,cum poate sa se ia de aceste tinere nevinovate doar pentru faptul ca s-au dus la vot neinfluentate de nimeni si nimic!!!

Anonymous

13 Aug, 2012 10:39

Inca o piedica a suspendatului de a impiedica validarea referendumului.Dar in loc sa se ia de aceste fete care nu ai facut nimic alceva decat sa-si exercite dreptul de a vota.Unde este greseala? Aceste fete ar trebuii medaliate , nu pedepsite.La fel ca toti romanii care au votat pe data de 29.Basescu sa se mai lase de aceste prostii.Astept cu nerabdare sa ascult discursul de demitere al presedintelui.

anamaria205

13 Aug, 2012 10:12

Procurorii in loc sa prinda hotii, stau sa ancheteze fete in bikini! Acest lucru mi se pare absurb si nu m-ar mira daca ar fi Traian Basescu la mijloc! Nu mai este mult timp pana cand CCR va da un verdict care sa satisfaca dorinta a milioane de romani : validarea referendumului!

mariejeanne

13 Aug, 2012 10:09

Pe zi ce trece sunt din ce in ce mai uimita de ce se intampla in tara! Presedintele ne spune sa nu mergem la vot si noi mergem si suntem anchetati?? Se presupune ca am fost obligati? Da, am fost obligati, dar de propria situatie jalnica in care ne-a adus conducerea PD-L-ista.

ana24

13 Aug, 2012 09:50

Nu cred ca problema aici sunt cei care s-au dus sa-si exercite dreptul de vot ci cei care au fost impiedicati sa o faca pe 29 iulie. Buletine luate contra a diferite sume de bani. PDL-ul a incercat sa boicoteze referendumul cum a putut.

Articole asemanatoare

Constanța! Achitare pentru un jandarm și doi polițiști, acuzați de purtare abuzivă!

19 Apr 2024 502

Noi procurori la DNA Constanța, în locul lui Andrei Bodean și Constantin Conortos! Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, și Dan Haralambie, rămân pe poziții

19 Apr 2024 656

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 706

Scene demne de „Final destination“, la Cogealac! Judecătorii din Constanța au dictat 70 de ani de închisoare. Pedepse definitive (VIDEO)

03 Apr 2024 1048

Brancardier din Spitalul Județean Constanța, acuzat de trafic de influență, achitat

02 Apr 2024 686

A sustras bani și bijuterii din apartamente în municipiul Constanţa. Bărbatul este arestat și cercetat pentru furt calificat!

29 Mar 2024 605

Judecători și procurori stagiari la Constanța și Tulcea! Au absolvit INM cu medii peste 8, au fost notați și cu 10 la Organizare Judiciară! (DOCUMENTE)

29 Mar 2024 1120

Cătălin Ciupercă, fost șef al AFDJ Galați, reacție după declarațiile lui Cristian Antohi, de la Tehnorex International - „Eu mi-am executat doar obligațiile de director! Am ignorat total amenințările“

29 Mar 2024 995

Oficial Parchetul European, ample percheziții în Constanța și Galați. Ar fi vizați angajați ai ANR și ai Administrației Dunării

27 Mar 2024 1077

Exclusiv! Șeful procurorilor din Mangalia, primele declarații după cererea de strămutare a dosarului privind tragedia de la 2 Mai

21 Mar 2024 1415

Daniela Bîlha, Gabriela Anca Budacă și Costea Gheorghe Trei procurori vor fi eliberați din funcţie, prin pensionare

20 Mar 2024 520

„Infracţiuni de corupţie“ Militar din Constanța trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă!

17 Mar 2024 1072

Bărbat din Reșița cercetat pentru că și-ar fi violat fiica vitregă minoră. Aceasta a și dat naștere unui copil, în urma actului

14 Mar 2024 541

Marius Voineag, șeful DNA - apărarea reputației profesionale Secția pentru Procurori din CSM solicită intervenția Inspecției Judiciare

14 Mar 2024 529

Decizii CSM Mai mulți procurori numiți în funcții de conducere! Iată cine sunt

13 Mar 2024 687