România îşi păstrează pavilionul maritim! Verdict final, luat de trei judecători din Constanţa

Contractul de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc în favoarea unui offshore din Cipru a fost anulat, ieri, printr-o decizie definitivă, de judecătorii Nicolae StanciuRevi Moga şi Ramona Poppa, din Curtea de Apel Constanţa.
 
Ieri, cei trei magistraţi au anulat contestaţia formulată de reprezentanţii offshore-ului din Cipru RIFA Holdings Limited (fosta Ilvana Holdings Limited), care primise dreptul de folosinţă a pavilionului românesc, pentru o perioadă de 30 de ani, împotriva deciziei judecătoarei Andreea Bianca Andruş, din Tribunalul Constanţa, care a anulat, în primă instanţă, la cererea ANR, contractul mai sus amintit.
 
Aşa cum precizam şi mai sus, sentinţa Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
 
În acest context, RIFA Holdings Limited, prin Albrecht Gundermann, ar putea cere statului român despăgubiri în valoare de 11,25 de milioane de euro, la Curtea de Arbitraj de la Londra, având în vedere anularea contractului de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc.
 
Potrivit datelor oficiale, în faţa instanţei, oficialii ANR au arătat că, la data de 8.08.2012, „Autoritatea Navală Română, fără a avea mandat din partea Consiliului de conducere, a înaintat spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene un anunţ referitor la organizarea unei proceduri de negociere în vederea atribuirii unui «contract de agenţie pentru servicii intermediare de a înmatricula nave străine sub pavilion român»“.
 
„Anunţul a fost publicat în JOUE la data de 10.08.2012. La data înaintării anunţului către JOUE, ca şi la data publicării acestui anunţ, în România nu exista un registru naval internaţional românesc. Apariţia acestui registru a fost reglementată abia la momentul apariţiei OG 19/2012 (28.08.2012), act normativ intrat în vigoare la data de 31.08.2012. Altfel spus, la momentul iniţierii aşa-zisei proceduri de achiziţie publică, obiectul acestuia nu putea fi concretizat, motivat de inexistenţa cadrului legislativ. De asemenea, ca dată-limită a depunerii ofertelor a fost stabilită ziua de 28.08.2012, dată la care OG 19/2002 nu putea produce efecte“, se mai arată în punctul de vedere al ANR.
 
„La data de 28.08.2012, a fost înregistrată la ANR, sub numărul 15099, «Oferta» consorţiului EUFOR (European Flag of România), reprezentat de Quarterdeck GmbH & Co. KG prin dr. Albrecht Gundermann (n.r. personaj care achiziţionase şi Ilvana Holding Limited, societate offshore din Cipru în numele căreia a fost semnat contractul cu ANR şi care şi-a schimbat numele în RIFA Holding Limited). Consorţiul denumit EUFOR, format din patru membri, trei persoane juridice şi o persoană fizică, SC Kyros Shipping GmbH & Co. KG, PF Captain Jorg Molzahn, SC Astherm Services GmbH şi SC BHE Beteiligungen GmbH, în cazul în care era desemnat câştigător al procedurii, intenţiona să constituie o nouă societate, aşa cum era stipulat în secţiunea III. 1.3 a anunţului postat de ANR“.
 
 „Astfel, s-a primit o ofertă asumată de o persoană fizică, reprezentant al unei persoane juridice, însă oferta era făcută în numele unei a treia entităţi, un consorţiu neconstituit încă şi care urma să se constituie într-o nou-înfiinţată societate comercială, dacă va fi declarat câştigător. Altfel spus, se solicita să fie declarată câştigătoare o entitate inexistentă, dar care urma să ia fiinţă doar dacă va fi declarată câştigătoare. Ne aflăm aşadar în ipoteza extinderii fără vreun suport legal a unui principiu juridic ce recunoaşte drepturi (nu şi obligaţii) copilului conceput, dar nenăscut încă.
 
În sfera raporturilor juridice între persoane / entităţi juridice, este exclusă însă o extindere a aplicabilităţii unui astfel de principiu, acesta trebuind să aibă capacitatea de a contracta la momentul naşterii raporturilor juridice şi neputând să dobândească drepturi şi obligaţii anterior constituirii lor“, au menţionat oficialii ANR în faţa magistraţilor.
 
Povestea detaliată a acestui contract poate fi citită integral accesând următorul link:
 
EXCLUSIVITATE
Contractul de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc a fost anulat de Tribunalul Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Tulcea Oficial de la ARSVOM despre marinarul ucrainean dispărut pe Marea Neagră

10 Feb 2024 669

Intervenție de urgență a ARSVOM în rada exterioară a Portului Constanța! Un marinar turc, transportat la spital (GALERIE FOTO)

05 Jan 2024 724

Nava „Sar Artemis” în misiune și în Ajunul Crăciunului! Un membru al unui echipaj, cetățean ucrainean, a acuzat probleme medicale (FOTO)

24 Dec 2023 632

Operațiune de salvare reușită în Marea Neagră ARSVOM, la datorie pentru viața unui marinar (FOTO)

15 Dec 2023 847

Constanţa Vaporul eşuat în portul maritim luna trecută din cauza vremii, remorcat către un şantier din Turcia

08 Dec 2023 885

Misiune de salvare reușită. Intervenție solicitantă pentru ARSVOM (FOTO)

26 Nov 2023 951

Intervenție de urgență a ARSVOM pe Marea Neagră la intrare în Portul Constanța

24 Oct 2023 869

ARSVOM Salvatorii maritimi aduc speranță și asistență medicală într-o operațiune de salvare (FOTO)

14 Oct 2023 999

Constanța Intervenție de urgență a ARSVOM pe mare. Un marinar aflat la bordul unei nave sub pavilion Panama a avut nevoie de ajutor (GALERIE FOTO)

28 Sep 2023 844

MApN Comunicat de presă

20 Sep 2023 497

Explozie în Marea Neagră, în zona portului Sulina! Anunțul MApN

20 Sep 2023 821

Nava „JETMAX 2”, sub pavilion Vanuatu, reținută în Portul Constanța!

13 Sep 2023 1800

UPDATE. Pescadorul Olimpus 1, aflat la 37 Mm Est față de Midia, a raportat prezența unei mine în apropierea sa! Primele informații

28 Mar 2022 2220

O navă a fost lovită de o bombă în apropierea portului ucrainean Odesa

24 Feb 2022 1857

9 ianuarie 1888 În România este promulgată legea pentru înfiinţarea unui serviciu de navigaţie fluvială şi maritimă

09 Jan 2022 2572