Eveniment

România îşi păstrează pavilionul maritim! Verdict final, luat de trei judecători din Constanţa

Contractul de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc în favoarea unui offshore din Cipru a fost anulat, ieri, printr-o decizie definitivă, de judecătorii Nicolae StanciuRevi Moga şi Ramona Poppa, din Curtea de Apel Constanţa.
 
Ieri, cei trei magistraţi au anulat contestaţia formulată de reprezentanţii offshore-ului din Cipru RIFA Holdings Limited (fosta Ilvana Holdings Limited), care primise dreptul de folosinţă a pavilionului românesc, pentru o perioadă de 30 de ani, împotriva deciziei judecătoarei Andreea Bianca Andruş, din Tribunalul Constanţa, care a anulat, în primă instanţă, la cererea ANR, contractul mai sus amintit.
 
Aşa cum precizam şi mai sus, sentinţa Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
 
În acest context, RIFA Holdings Limited, prin Albrecht Gundermann, ar putea cere statului român despăgubiri în valoare de 11,25 de milioane de euro, la Curtea de Arbitraj de la Londra, având în vedere anularea contractului de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc.
 
Potrivit datelor oficiale, în faţa instanţei, oficialii ANR au arătat că, la data de 8.08.2012, „Autoritatea Navală Română, fără a avea mandat din partea Consiliului de conducere, a înaintat spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene un anunţ referitor la organizarea unei proceduri de negociere în vederea atribuirii unui «contract de agenţie pentru servicii intermediare de a înmatricula nave străine sub pavilion român»“.
 
„Anunţul a fost publicat în JOUE la data de 10.08.2012. La data înaintării anunţului către JOUE, ca şi la data publicării acestui anunţ, în România nu exista un registru naval internaţional românesc. Apariţia acestui registru a fost reglementată abia la momentul apariţiei OG 19/2012 (28.08.2012), act normativ intrat în vigoare la data de 31.08.2012. Altfel spus, la momentul iniţierii aşa-zisei proceduri de achiziţie publică, obiectul acestuia nu putea fi concretizat, motivat de inexistenţa cadrului legislativ. De asemenea, ca dată-limită a depunerii ofertelor a fost stabilită ziua de 28.08.2012, dată la care OG 19/2002 nu putea produce efecte“, se mai arată în punctul de vedere al ANR.
 
„La data de 28.08.2012, a fost înregistrată la ANR, sub numărul 15099, «Oferta» consorţiului EUFOR (European Flag of România), reprezentat de Quarterdeck GmbH & Co. KG prin dr. Albrecht Gundermann (n.r. personaj care achiziţionase şi Ilvana Holding Limited, societate offshore din Cipru în numele căreia a fost semnat contractul cu ANR şi care şi-a schimbat numele în RIFA Holding Limited). Consorţiul denumit EUFOR, format din patru membri, trei persoane juridice şi o persoană fizică, SC Kyros Shipping GmbH & Co. KG, PF Captain Jorg Molzahn, SC Astherm Services GmbH şi SC BHE Beteiligungen GmbH, în cazul în care era desemnat câştigător al procedurii, intenţiona să constituie o nouă societate, aşa cum era stipulat în secţiunea III. 1.3 a anunţului postat de ANR“.
 
 „Astfel, s-a primit o ofertă asumată de o persoană fizică, reprezentant al unei persoane juridice, însă oferta era făcută în numele unei a treia entităţi, un consorţiu neconstituit încă şi care urma să se constituie într-o nou-înfiinţată societate comercială, dacă va fi declarat câştigător. Altfel spus, se solicita să fie declarată câştigătoare o entitate inexistentă, dar care urma să ia fiinţă doar dacă va fi declarată câştigătoare. Ne aflăm aşadar în ipoteza extinderii fără vreun suport legal a unui principiu juridic ce recunoaşte drepturi (nu şi obligaţii) copilului conceput, dar nenăscut încă.
 
În sfera raporturilor juridice între persoane / entităţi juridice, este exclusă însă o extindere a aplicabilităţii unui astfel de principiu, acesta trebuind să aibă capacitatea de a contracta la momentul naşterii raporturilor juridice şi neputând să dobândească drepturi şi obligaţii anterior constituirii lor“, au menţionat oficialii ANR în faţa magistraţilor.
 
Povestea detaliată a acestui contract poate fi citită integral accesând următorul link:
 
EXCLUSIVITATE
Contractul de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc a fost anulat de Tribunalul Constanţa

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O navă sub pavilion Rusia, reţinută în Portul Constanţa

01 Mar 2019 1359

Decizie a magistraţilor Navele „Marianne“ şi „Marianne II“, sub pavilion România, reţinute în Portul Constanţa Sud

26 Sep 2018 1732

Nava maritimă Tiras, sub pavilion Rusia, a fost reţinută în Portul Constanţa

13 Sep 2018 500

Nava „Captain Nagdaliyev“, sub pavilion Malta, reținută în Portul Constanța

31 Aug 2018 438

O universitate din Constanţa se extinde. Un pavilion va „creşte“ de la parter la patru etaje (document)

21 Feb 2018 423

Barjă încărcată cu păcură, reţinută în Portul Constanţa. Două dosare pe rolul Tribunalului Constanţa. Ce spune avocatul reclamantului (documente)

13 Jan 2018 1954

Nava Golden Iris, în Portul Constanța. Are 1.300 de persoane la bord

22 Oct 2017 1101

Două nave de croazieră, astăzi, în Dana Pasageri din Portul Constanţa (galerie foto)

16 Jun 2017 3882

Tragedie în Portul Constanța. Comandantul unei nave reținute a murit. Iată motivele incredibile (video)

03 May 2017 19366

Navă turcească, în derivă, în Dardanele. Vasul se îndrepta spre porturile românești

05 Jul 2016 1342

UPDATE 2 O navă nouă primește pavilion românesc „Vârtosul” intră în serviciul Forțelor Navale (galerie foto+video)

12 Apr 2016 2037

Exclusiv Contractul prin care România a cedat pavilionul românesc unui offshore din Cipru, ANULAT DEFINITIV

07 Mar 2016 2862

Un offshore din Cipru se „ţine cu dinţii“ de Pavilionul românesc! Judecata va fi reluată la Constanţa

11 Dec 2015 2195

Ziua de naștere a Regelui Mihai, marcată la Muzeul portului maritim

24 Oct 2015 951

EXCLUSIVITATE Contractul de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc a fost anulat de Tribunalul Constanţa

28 Sep 2015 3467