Salvatorii de la ISU Dobrogea, anchetați de Parchetul Militar. Nu este prima dată. Să ne amintim de tragedia din aprilie 2014

  • Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Constanța are două autoscări noi. Autoscara care era la detașamentul apropiat apartamentului era defectă.
  • În paralel, procurorii din cadrul Parchetului Judecătoriei Constanța au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și distrugere.
  • Nu este prima dată când procurorii militari deschid un dosar penal în urma unei intervenții a pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea!

Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au deschis un dosar penal și fac cercetări in rem (cu privire la faptă), pentru neglijență în serviciu, după ce o femeie a murit marti, 16 februarie 2021, după ce a sărit de la balcon, în urma incendiului produs în apartamentul aflat la etajul șase.
 

Arafat – „autoscara care era la detașamentul apropiat apartamentului, defectă“ 

 
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, la postul de televiziune digi24, că, „în mod normal, când ai un incendiu la un etaj superior, automat trebuie să fie anunțată autoscara“.
 

„Se vor lua măsuri“ 

 
„Constanța are două autoscări noi, care nu sunt cele din anii 70. Autoscara care era la detașamentul apropiat apartamentului era defectă. Din cauza asta au plecat primele mașini de intervenții din zona apropiată și autoscara, care este la un alt detașament, la 8 kilometri distanță, în mod normal trebuia alertată imediat și plecată. Această autoscară știm că a ajuns mai târziu. Orice greșeală, orice neglijență, dacă se descoperă acolo, normal că se vor lua măsuri”, a mai spus Arafat.
 

Alt dosar penal - ucidere din culpă și distrugere

 
În paralel, procurorii din cadrul Parchetului Judecătoriei Constanța au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și distrugere.
 
De precizat că nu este prima dată când procurorii militari deschid un dosar penal în urma unei intervenții a pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea!
 
Procurorii militari au anchetat și modul în care pompierii constănțeni au intervenit la incendiul izbucnit la restaurantul Beirut, din municipiul Constanța (5 aprilie 2014). Atunci, restaurantul Beirut, condus de George Karam, a fost distrus de un incendiu, iar în urma tragediei şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu.
 

Detaliat

 
În 2018, procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au anunțat finalizarea anchetei în dosarul în care rudele tinerelor moarte în incendiul de la restaurantul Beirut, din Constanţa, au criticat intervenţia la faţa locului a pompierilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al Judeţului Constanţa.
 

„Nu există probe“

 
Procurorii militari au dispus clasarea dosarului, după ce au ajuns la concluzia că nu există probe din care să reiasă cele reclamate de către rudele tinerelor moarte în incendiul de la restaurantul Beirut.

 
Amintim că pe data de 11 iulie 2017, Tribunalul Militar Bucureşti a decis: „admite plângerea petenţilor Buirencu Nicoleta (n.r. supravieţuitoare), Sarkany Mariana (n.r. mama Nicoletei Cengher), Cengher Nicolae, Sarkany Ferencz-Arpad şi Sarkany Ferencz-Arpad - prin reprezentant legal Sarkany Mariana, în contradictoriu cu intimaţii plt. maj. Abduraman Iugel, plt. maj. Costea Daniel, plt. adj. Zaruha Adrian, plt. maj. Dinu Constantin, plt. maj. Băluţă Constantin, plt. maj. Spânu Petrică Nicu, plt. adj. Şerban Aurel, plt. adj. Idriş Geaner, plt. maj. Bechi Traian, plt. maj. Lică Cosmin Mihai, col. Ion Vlăduţ, lt. col. Palaghioi Radu, mr. Vârtej Iulian, lt. col. rez. Iliescu Mircea Dan, cpt. rez. Nicolae George şi plt. adj. rez. Mandache Alexandru (toţi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa), împotriva soluţiei de clasare dispusă prin ordonanţa din data de 17.02.2017 în dosarul penal nr. 693/P/2015 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi menţinută prin ordonanţele nr. 13/II/2/2017 şi nr. 14/II-2/2017, ambele din data de 10.04.2017 ale prim-procurorului militar din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti“.
 

Pe cale de consecinţă, judecătorii militari din cadrul Tribunalul Militar Bucureşti au desfiinţat „soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa nr. 693/P/2015 din 17.02.2017 emisă de procurorul militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi trimite cauza la procurorul militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti pentru a completa urmărirea penală“.

Șapte disjungeri

 
Reamintim că Dosarul Beirut a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică. Odată cu trimiterea în judecată, magistratul a dispus şapte disjungeri, una dintre ele fiind declinate către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în vederea efectuării urmăririi penale cu privire la intervenţia pompierilor militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“.
 

Minut cu minut

 
Oficial, la data de 5 aprilie 2014, la ora 22.40, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” a fost anunţat prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 de izbucnirea incendiului la restaurantul Beirut, aflat pe bulevardul Tomis, din municipiul Constanţa. Patru minute mai târziu (22.44), la faţa locului au ajuns trei autospeciale de stins incendii de la Detaşamentul Constanţa Oraş. Deoarece la sosirea forţelor de intervenţie incendiul era generalizat, au fost chemate în sprijin autospeciale din alte subunităţi ale ISU Dobrogea, însumând un număr de nouă autospeciale de intervenţie şi trei ambulanţe SMURD.
 

Ce i-a împiedicat pe pompieri

 
„Misiunea pompierilor s-a dovedit a fi îngreunată de vizibilitatea redusă cauzată de fumul dens, de condiţiile meteorologice nefavorabile (vânt extrem de puternic), precum şi de existenţa unei cantităţi mari de materiale combustibile la interior. Din nefericire, în urma incendiului s-au înregistrat şapte victime, dintre care trei au decedat şi patru au fost intoxicate cu fum. Cele patru persoane intoxicate au primit îngrijiri medicale de specialitate, una dintre ele fiind transportată la Bucureşti cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie”, conform ISU.
 
Pompierii au fost obligaţi să ocolească zona restaurantului Beirut, pe bulevardul Mamaia, pentru că strada Tudor Vladimirescu era blocată de maşini. Acestea au fost parcate „după ureche” de cei care participau la un concert susţinut în Legendary Pub, local distrus, de asemenea, de incendiul mai sus precizat.
 
VIDEO
Momentul în care femeia cade de la balconul cuprins de flăcări, în Constanța


 
Citește și
 
Incendiu puternic pe bulevardul Mamaia. O femeie a sărit de la balcon
Ce spune șeful ISU Dobrogea. Care este procedura în astfel de situații. Trebuia folosită salteaua de salvare?


Salvatorii anchetaţi!
Clasare „pe linie“ pentru toţi pompierii care au stins incendiul de la restaurantul Beirut


Parchetul General al României, anchetă de amploare la restaurantul Beirut din Constanţa (galerie foto)

Anchetă la restaurantul Beirut din Constanţa
Procurorii Parchetului General al României prezenţi la locul tragediei (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial de la ISU Dobrogea despre explozia de la Rafinăria Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 237

LIVE VIDEO+TEXT Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari! Planul Roșu de Intervenție, activat (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 11723

ISU Constanța Reducerea riscului. Educație în situații de urgență pentru copii și elevi (FOTO)

22 Mar 2024 336

UPDATE Fum gros de la un incendiu izbucnit în Constanța! (VIDEO)

22 Mar 2024 2524

Incendiu la un apartament din Mamaia Nord, Constanța! Pompierii au intervenit

22 Mar 2024 988

Alertă pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, în zona Capelei Militare! Au intervenit pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1182

LIVE VIDEO. Constanța Incendiu la etajul al nouălea al unui bloc de locuințe de pe Aleea Egretei (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 4042

Incendiu în localitatea 23 August din județul Constanța

17 Mar 2024 695

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu la o casă din Aliman!

16 Mar 2024 698

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1732

UPDATE Incendiu pe DN22 Constanța-Tulcea! Un autoturism, cuprins de flăcări la Lumina

15 Mar 2024 877

Știri Constanța UPDATE. Arde o casă în Valu lui Traian! (FOTO+VIDEO)

09 Mar 2024 1503

Știri Constanța Incendiu la o locuință din Poarta Albă! Pompierii intervin

09 Mar 2024 718

Știri Constanța Incendiu la un apartament din municipiu. Intervin pompierii

08 Mar 2024 661

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, cumpără servicii de asigurări incendiu și alte riscuri în localitate

01 Mar 2024 457