Şapte profesori, duşi în arest cu sprijinul SRI Cadrele didactice acuzate de luare de mită, în faţa Curţii de Apel Constanţa

Marcel Sciotnic, Ovidiu Marius Târlogeanu, Dorel Teodor Ţigău (profesori de matematică), Mariana Gabi Costache (profesor de geografie), Cornelia Bacalu (profesor de franceză), Cornel Brudiu (profesor de fizică) şi Violeta Calotă (profesor de biologie) au fost puşi în libertate. Decizia a fost luată, ieri, de Tribunalul Tulcea şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care va lua o decizie definitivă. Cei mai sus precizaţi sunt cercetaţi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea pentru trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. Magistraţii susţin că infracţiunile ar fi săvârşite în legătură cu examenul de Bacalaureat 2014, sesiunile iunie - iulie şi august - septembrie, desfăşurat în municipiul Tulcea.
 
Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, în perioada mai - septembrie 2014, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de Bacalaureat 2014, „cei şapte inculpaţi, împreună cu alte 20 de cadre didactice ce au calitatea de suspecţi în cauză, prin mijloace frauduloase, au supraevaluat lucrările la disciplinele de examen cu scopul promovării de către un număr de aproximativ 45 de candidaţi“. „În acest sens, prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi, pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare. Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori au procedat fie la supraevaluarea lucrărilor, fie la contrafacerea scrierii prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem, ori prin rezolvarea în integralitate a subiectelor la disciplinele reale, intermediarii pretinzând sau primind pentru sine sau pentru profesorii corectori, în schimb, sume de bani cuprinse între 400 și 800 de euro pentru fiecare disciplină“, se mai arată în documentele procurorilor.

 Control judiciar

Dosarul cauzei a fost trimis la Tribunalul Tulcea cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de cei şapte inculpaţi. Ieri, judecătorii au decis punerea în libertate a profesorilor asupra cărora s-a luat măsura controlului judiciar. De menţionat că, în dosar, cercetările s-au desfăşurat cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi cu aportul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Profesori din Tulcea, arestați preventiv pentru luare de mită

05 Nov 2014 1985

Şapte profesori din Tulcea, reţinuţi pentru luare de mită la Bacalaureat

28 Oct 2014 2690