Eveniment

Save the Dogs Milano acuză Eutanasieri „după ureche" în Biobaza din Constanţa (video + galerie foto)

cap_4.jpgScene cutremurătoare au fost surprinse ieri de dimineaţă, de un cameraman amator, în interiorul clinicii destinată câinilor fără stăpân, cunoscută şi sub denumirea de Biobază, situată pe strada Vârfu cu Dor, numărul cinci. Laurenţiu Vasilescu, reprezentantul legal în România al asociaţiei Save the Dogs din Milano, acuză că angajaţii clinicii mai sus precizate „prind câinii cu ajutorul unor cârlige din metal, care sunt interzise, îi apropie de gard, moment în care sunt injectaţi cu o substanţă letală". „Pentru ei, totul este o afacere", a mai arătat Vasilescu. În replică, Mihai Purentea, administratorul SC Alfomob Exim SRL, firmă care deţine biobaza, se apără spunând că toată activitatea unităţii pe care o reprezintă este legală.

Mai multe echipe de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, alături de inspectori ai Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), s-au deplasat ieri dimineaţă la clinica destinată câinilor fără stăpân. Asta în urma unei plângeri depusă la Secţia cinci de către Laurenţiu Vasilescu, reprezentantul legal în România al asociaţiei Save the Dogs din Milano. Din imaginile surprinse ieri dimineaţă rezultă că aproape 40 de câini au fost eutanasiaţi într-un mod cumplit, departe de a putea fi descris. „Angajaţii biobazei luau câinii cu ajutorul unor cârlige din metal, care sunt interzise, îi apropiau de gard, moment în care doctorul îi injecta cu o substanţă letală. Este vorba despre T 61 (neurotoxic), scos din veninul şerpilor şi care induce o descompunere foarte rapidă. După cum au făcut şi pe şase iunie, bănuiesc că şi în această dimineaţă (n.r. ieri) i-au încărcat într-una dintre maşinile lor urmând să fie duşi la un incinerator din judeţul Tulcea", mai arată Laurenţiu Vasilescu. Acesta continuă susţinând că angajaţii Alfomob Exim, în mod voit, interpretează eronat legile în vigoare doar pentru a câştiga bani de pe urma câinilor. „Legea spune că pot fi eutanasiaţi câinii care suferă de boli incurabile, constatate de medicul veterinar. Există doar două astfel de boli, ambele prezentând nişte condiţii absolut speciale, turbarea fiind una dintre ele. În cazul în care apare un astfel de caz, dânşii (n.r. cei din biobază) sunt obligaţi să prezerve capul şi coloana vertebrală a câinelui, s-o depună la DSV în vederea efectuării unor analize complexe. Dânşii au dedus din lege. Este scump să hrăneşti un câine, este scump să ai grijă de el. Scopul lor este profitul. De fapt, este o afacere, domnii nu vor să cheltuiască bani pe îngrijirea animalelor. Încasează foarte mulţi bani de la diverse primării. Spre exemplu, anul acesta de la Primăria Constanţa au de încasat aproximativ 12 de miliarde lei vechi, din care au primit peste 10. Ei nu-şi doresc să ia câinii să-i ţină aici şi aibă grijă de ei. Îi declară bolnavi de cine ştie ce boli. Nici măcar nu s-au priceput să-i declare bolnavi de nişte boli incurabile", a mai declarat, în poarta clinicii, reprezentantul asociaţiei Save the Dogs din Milano.

Iubitorii de animale ar fi făcut sesizarea

Tot potrivit acestuia, câinii care ajung în clinica destinată câinilor fără stăpân şi care nu sunt revendicaţi sunt „declaraţi bolnavi, nici măcar de boli incurabile şi sunt omorâţi, pentru că eutanasia înseamnă cu totul altceva". „Ştiam ce se întâmplă aici. Iubitorii de animale ne-au sesizat mai demult. (..) Se pare că lucrurile sunt serioase. Aşteptăm o poziţie oficială din partea poliţiştilor şi a inspectorilor DSV. Vom încerca să rezolvăm această problemă şi peste hotare", mai dă asigurări Laurenţiu Vasilescu. La rândul ei, Paola Lazzarini, vicepreşedintele asociaţiei Save the Dogs din Milano, s-a declarat îngrozită de cele văzute la clinică administrată de Mihai Purentea. Aceasta menţionează că „în momentul în care se face injecţia letală, câinii simt o durere foarte puternică şi încep să urle". „Tot ce se întâmplă aici nu este corect. O eutanasie corectă se face cu sedative şi apoi se face injecţia letală. Vrem să ştim de ce fac astfel de gesturi, dacă în afară de substratul banilor mai este şi altceva", mai arată Paola Lazzarini.

Purentea îi dă în judecată pentru calomnie

În apărarea sa, Mihai Purentea, administratorul SC Alfomob Exim SRL, declară că eutanasierile surprinse de cameraman sunt perfect legale. „Noi nu eutanasiem decât câinii foarte bolnavi. Sunt eutanasiaţi dacă nu mai suportă tratament. În lege scrie şapte zile, noi avem căţei pe care i-am tratat şi două luni, în funcţie de ce boală au avut", ne-a declarat Purentea. „Totul a pornit de la faptul că noi am desfăşurat activităţi şi pe raza localităţii Cernavodă, unde am prins câini fără stăpân, la sesizarea doamnei primar (n.r. Mariana Mircea). Firma de acolo nu-şi face treaba. Acum, în biobază sunt aproximativ 100 de câini, asta în condiţiile în care în Constanţa sunt o grămadă. Presupun că în Constanţa chiar se face treabă. Este printre singurele oraşe în care se face treabă în privinţa acestei probleme. La noi, lunar vin iubitorii de animale şi adoptă căţei", a mai arătat administratorul SC Alfomob Exim. Bărbatul este decis să-l acţioneze în instanţă pe reprezentantul român al asociaţiei Save the Dogs din Milano, precum şi pe alte persoane, pentru calomnie.

Ce spune Poliţia!

 

În urma primelor cercetări efectuate la faţa locului, Lucian Dinulescu, adjunctul Secţiei cinci de Poliţie Constanţa, spune că lucrătorii secţiei au fost solicitaţi să „stabilească legalitatea uciderii unui număr de 40 de câini într-un adăpost situat pe raza de competenţă". „Urmează ca documentele de evidenţă să fie ridicare şi comparate. Prin intermediul specialiştilor DSV se va efectua analiza cadavrelor, pentru a se stabili modalitatea în care câinii au fost ucişi şi dacă sufereau de bolile pentru care legea prevede uciderea", a conchis Dinulescu, potrivit căruia medicul care a efectuat eutanasierea riscă o pedeapsa cu închisoarea de la lună la trei ani, dacă va fi găsit vinovat. Nu este de omis faptul că pe data de 27.12.2007, municipalitatea a atribuit contractul pentru serviciul de prindere, transport şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public firmei Alfmob Exim SRL. La acea dată, societatea comercială avea sediul în localitatea Ovidiu, pe strada Delfinului nr. 69. La această adresă îşi are domiciliul actualul şef al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian-Mihai Mînăstireanu. Acesta a figurat ca unicul asociat al Alfmob Exim.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

TED

17 Sep, 2010 18:50

TOTI CAINII GASITI PE STRADA TREBUIE EUTANASIATI IN 10 ZILE DACA NIMENI NU II REVENDICA! AM FOST MUSCAT DE 2 ORI ! MOARTE CAINILOR FARA STAPAN SI A PENSIONARILOR SENILI !

Alex

17 Sep, 2010 16:57

Toata afacerea "pute" a MAZARE si ai lui, a bani murdari de sange. Veterinarul si proprietarul firmei ar trebui anchetati si trimisi dupa gratii, pentru ca cine cunoaste legea stie ca numai doua boli (dintre care una e rabia) permit eutanasierea. Si ma indoiesc sincer de faptul ca acolo se aflau 40 de caini turbati.

gogu

17 Sep, 2010 16:27

Intrebare: DE CE IN MOMENTUL CAND MERGI SA RECUPEREZI UN CAINE DE LA NENOROCITII ASTIA DE HINGHERI TI SE PRETINDE SUMA DE 150 RON FARA CHITANTA ???!!! INTELEG CA PRIMARIA II PLATESTE O DATA,(cine sta sa numere cainii? cati omoara ? cati "salveaza"? "sa te-acoperi de acte este un sport national nu?", dar mai ales CINE PAPA BANIIIII???? am fost de nenumarate ori pe-acolo si n-am vazut NICIODATA hrana pentru caini! Am vazut numai moarte!) II MAI PLATIM SI NOI??? SUNT INTRU TOTUL DE ACORD CU CELE SPUSE DE TYTY, DAR, IN TARA ASTA NIMENI NICIODATA NU CRED CA MAI POATE FACE SI CEVA BUN! NIMENI! Nu stiu ce interese sunt dar, este limpede ca romanii sunt niste criminali. Cum altfel se poate numi ce vedem la noi, in constanta???

tyty

17 Sep, 2010 10:52

Asistam la un circ organizat in totalitate de primarie.Oameni platiti nu-si fac datoria.De ani de zile la hingheri ( ca aia nu este biobaza,este un tarc cu niste custi mizere,miroase numai a cadavre iar cel care a aprobat constructia ei in municipiu a incalcat toate legile pentru ca nu este constantean si vrea sa ne termine inainte sa plece).Ancheta politiei este de forma,normal pt. ca ei nu se pricep si-i minte un veterinar d-asta care zice ca-i doctor.Si uite asa cand totul putea sa mearga bine avem un haos.VINOVAT? = PRIMARIA.BANII ALOCATI SE PAPA SI REZULTATE IOC.PENTRU CA SE PUTEA FACE CEVA..........

Articole asemanatoare

Vor să reautorizeze clădirea de pe Vârful cu Dor Municipalitatea achiziţionează lucrări de reparaţii la adăpostul pentru câini fără stăpân

29 Nov 2017 1246

Accident pe strada Vârful cu Dor din Constanța. O șoferiță a fost rănită

07 Dec 2015 905

Băiat de 17 ani din Constanţa, accidentat pe strada Aurel Vlaicu

02 Nov 2015 922

Alertă la ISU Dobrogea Arde un service de maşini

03 Mar 2013 956

Două accidente rutiere în Constanţa

11 Feb 2013 1707

Arestat pentru că şi-ar fi abandonat victima în stradă

12 Nov 2012 1465

Şofer arestat la Constanţa

11 Nov 2012 984

Motociclist rănit grav

22 Aug 2012 962

Accident rutier grav în Constanţa

21 Aug 2012 1151

Accident rutier în Constanţa

26 Jul 2012 937

Atenţie, se opreşte apa!

22 May 2012 599

Află ce zone din Constanţa vor fi afectate, mâine, de întreruperea apei

22 May 2012 729

Peste câteva ore se opreşte apa. Iată în ce zonă

11 May 2012 954

Atenţie se opreşte apa!

10 May 2012 515

Se opreşte apa în Constanţa. Vezi unde

10 May 2012 702

Un cartier, două localităţi şi zeci de firme, fără apă potabilă

19 Apr 2012 703

Atenţie se opreşte apa!

18 Apr 2012 511

Mai mulţi constănţeni vor rămâne mâine fără apă caldă

18 Apr 2012 887

Atenţie, se opreşte apa!

18 Apr 2012 528

Umbra lui Mînăstireanu. La Biobază Pe cine hrănesc câinii vagabonzi (?!)

19 Mar 2012 5363

Vezi cine strânge câinii fără stăpân de pe străzi

17 Mar 2012 2185

Şi-a „condus" prietenele în spitalO tânără din Constanţa riscă puşcăria după ce a făcut accident

20 Jan 2012 904

Vezi aici alcoolemia şoferiţei care nu a mai văzut sensul giratoriu

19 Jan 2012 875

Accident rutier pe bulevardul Aurel Vlaicu

16 Jan 2012 885

Adevărul de Seară Număr record de furturi în Constanţa

14 Nov 2011 511

Fata lovită de tir, în stare gravă

22 Sep 2011 1409

Accident rutier grav pe Aurel Vlaicu O membră a Crucii Roşii a fost lovită de tir

20 Sep 2011 1887

Au crezut că dau lovitura furând seiful de la grupul Dacris

05 Mar 2011 1107

Se caută o instalaţie artizanalăBulevardul Aurel Vlaicu va fi decopertat în zona Vârfu cu Dor (galerie foto)

21 Sep 2010 1374

Tunel către conductele Petrotrans şi Conpet

18 Sep 2010 1122

Câini morţi, ridicaţi din Biobaza Constanţa pentru analize

18 Sep 2010 1478

Instalaţie artizanală descoperită pe raza Secţiei 5 Poliţie

17 Sep 2010 585

Mort in avalansa la Sinaia

23 Feb 2009 5016