​Scandalurile care au zguduit Sănătatea din Constanţa

Mai multe scandaluri au zguduit din temelii sistemul sanitar constănţean. De câţiva ani încoace, mai multe cadre medicale au fost în atenţia Justiţiei. Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă câteva dintre acestea.
 
În noiembrie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Dănuţ Căpăţînă, pe atunci manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave, şi a lui Mihai Corneliu Stănculescu, la acel moment şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave.
 
Alături de cei doi mai apar şi Micu Renato Cristea, la acel moment angajat în cadrul SC Agrodec SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave, şi fals intelectual, Violeta Androne, la acel moment director financiar-contabil în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave, şi fals intelectual, Gheorghe Antohi, angajat, pe atunci, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave, şi fals intelectual, Carmela Endora Gherghina, la data faptelor, consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave, şi fals intelectual şi Marioara Furnică, pe atunci economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave, şi fals intelectual.
 
Potrivit DNA, „în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice“.
 
„În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în aceleaşi împrejurări, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe şi Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor“, conform procurorilor.
 
Citeşte şi
 
DNA
Oficial despre trimiterea în judecată a lui Dănuţ Căpăţînă, şeful Spitalului Judeţean Constanţa

 
„Decontări ilegale de medicamente“
 
În septembrie 2015, procurorii DIICOT au reţinut 13 persoane în dosarul decontărilor ilegale de medicamente, alţi cinci suspecţi fiind puşi sub control judiciar. În total, 25 de persoane erau cercetate în acest dosar, dintre care 23 sunt persoane fizice şi două, persoane juridice. Magistraţii, la acel moment, au admis propunerea de arestare pentru primul grup de inculpaţi, adică: Mirela Boboc, dr. Mihaela Mătărîngă, asistent Alina Dragu, farmacist Andreea Baciu, dr. Eugenia Muja, dr. Elena Dumea şi Niculescu Coseti, atunci, şef Serviciu CJAS. Mihaela Vrînceanu, la acea vreme directorul adjunct al CJAS, şi Mia Maria Bănăţeanu, pe atunci asistent şef Nefrologie, au fost cercetate sub control judiciar. Pentru ceilalţi, adică Liliana Sgîrcitu, Gela Gavrilă, Paul Creţu, Cosmin Boldeanu, Vasile Sorica şi Iolanda Serghiev, a fost respinsă atunci propunerea de arest şi s-a dispus arestul la domiciliu.
 
Procurorii susţin că „informaţiile iniţiale au conturat un grup infracţional format din reprezentanţi şi angajaţi ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL şi medici de familie sau medici specialişti care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Brăila, toţi beneficiind de sprijin din partea unor angajaţi din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Brăila“.
 
Anchetatorii au descoperit că, „în anul 2009, Titi Sgîrcitu, la acel moment încarcerat în Penitenciarul Focşani pentru infracţiuni de violenţă, fără legătură cu faptele cercetate în acest dosar, a înfiinţat SC Ahmeya Pharm SRL, al cărei administrator este soţia sa, Liliana Valentina Sgîrcitu“.
 
Prin intermediul acestei societăţi, „în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul CAS Brăila, farmaciştii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind la acel moment de 1,8 milioane de lei. Astfel, în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Brăila la CAS Brăila, pentru perioada 1 ianuarie 2011 - 30 iunie 2012, a rezultat un mecanism infracţional conceput de Liliana Valentina Sgîrcitu, cu sprijinul medicilor specialişti oncologi Cosmin Boldeanu şi Daniela Vasile, al medicilor de familie Paul Creţu şi Vasile Sorica şi cu suportul unor angajaţi ai CAS Brăila, prin care au fost eliberate scrisori medicale în baza cărora au fost emise prescripţii medicale fictive pentru medicamentul Voriconazolum, ulterior aceste prescripţii fiind decontate de CAS Brăila prin SC Ahmeya Pharm SRL, existând suspiciunea că societatea a înregistrat operaţiuni fictive de achiziţie a acestui medicament“.
 
Procurorii mai susţin că „Liliana Valentina Sgîrcitu a dezvoltat şi pe raza judeţului Constanţa un mecanism similar de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale SC Ahmeya Pharm SRL, deschise în 2013, beneficiind şi în acest caz atât de complicitatea angajaţilor, cât şi a unor medici şi funcţionari din cadrul CAS Constanţa. Palierul grupării din Constanţa era coordonat de Mirela Boboc, care avea rolul de a atrage «colaboratori», medici şi funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi al CAS Constanţa“.
 
Citeşte şi
 
Dosarul reţetelor false
Cine sunt cele 13 persoane reţinute şi cele cinci puse sub control judiciar de procurorii DIICOT

 
Dragoş Poteleanu, o presupusă mită de 57.000 de euro şi 15.500 de lei
 
Tot în 2015, în luna noiembrie, procurorii de la DIICOT au descins la Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, fiind vizate două persoane angajate ale instituţiei, dr. Mihaela Vrînceanu, atunci, medic-şef, şi un inspector de control de la acel moment, Cozeti Niculescu. Iată că un nou dosar al DNA a „zguduit“ instituţiile din sănătatea constănţeană.
 
Procurorii din cadrul DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3.11.2015, a lui Dragoş Poteleanu, director general al CJAS Constanţa, în funcţie la data comiterii faptelor, cu privire la săvârşirea a şase infracţiuni de luare de mită, în formă continuată (24 acte materiale).
 
„În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în perioada 2012 - 2015, inculpatul Poteleanu Dragoş, în calitate de director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, a pretins şi primit de la reprezentanţii unor entităţi medicale private (denunţători în cauză) sumele totale de 57.000 de euro, 15.500 de lei şi servicii medicale pentru sine şi rude apropiate (într-unul dintre cazuri, serviciile respective s-au ridicat la suma de aproximativ 3.000 de euro). Aceste foloase necuvenite au fost pretinse şi primite de către inculpat în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare fie la stabilirea, fie la majorarea plafonului suplimentar de decontare a serviciilor medicale prestate de unităţile respective.
 
În acelaşi context şi în aceleaşi circumstanţe, la începutul lunii octombrie 2015, inculpatul Poteleanu Dragoş a acceptat, în baza unei înţelegeri anterioare, primirea sumei de 7.000 de lei de la reprezentantul unei unităţi medicale. Inculpatului Poteleanu Dragoş i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca, la data de 4 noiembrie 2015, să fie prezentat Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se arată în comunicatul DNA.
 
Citeşte şi
 
Dragoş Poteleanu, fost director al CJAS Constanţa, reţinut de procurorii DNA pentru o presupusă mită de 57.000 euro şi 15.500 lei (documente)
 

 Dănuţ Căpăţînă, săltat de DNA 

În mai anul curent, dr. Dănuţ Căpăţînă a fost săltat de procurorii DNA, după ce ar fi fost prins în flagrant în Bucureşti. Procurorii din cadrul DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus „punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18.05.2016, a inculpatului Dănuţ Căpăţînă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată“.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: „În perioada 2011 - 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, şi o societate comercială s-au încheiat un acord-cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), disponibilitate volum de calcul şi stocare date, asigurarea serviciilor de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor“.
 
„Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 de euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 de euro (fără TVA)/an“, conform procurorilor.
 
În acelaşi context, „pentru «buna derulare» a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins şi primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză), iniţial, suma de 2.300 de euro, majorată ulterior la 2.900 de euro“.
 
Citeşte şi
Dănuţ Căpăţână, directorul Spitalului Judeţean Constanţa, săltat de procurorii DNA
 
Jonglerii cu medicamente?
 
La finele lunii mai, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, poliţiştii au efectuat 26 de percheziţii la cabinetele unor medici cercetaţi pentru fapte de corupţie şi au ridicat înscrisuri şi probe de la 31 de unităţi sanitare din 16 judeţe.
 
Din cercetări a reieşit că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei (medicamente folosite în special pentru tratarea unor boli mentale).
 
Astfel, medicii incluşi în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentaţie de evaluare a pacienţilor - subiecţi, fie prin falsificarea consimţământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparţinătorii acestuia, fie prin consemnarea în fişele de evaluare sau foile de observaţii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia.
 
Percheziţiile ar fi avut loc la Secţia Clinică de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf Apostol Andrei“ din Constanţa.
 
Citeşte şi
 
Medici, cercetaţi pentru corupţie. Vizat - Spitalul de Psihiatrie de la Palazu Mare. Diagnostice inventate, rezidenţi constrânşi să facă ilegalităţi, jonglerii cu medicamente
 

Medicul Victor Emanuel Boţ, încătuşat pentru viol

Victor Emanuel Boţ, medic din Constanţa, a fost încătuşat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, sub acuzaţia de viol.
 
Conform magistraţilor, „în data de 16.05.2016, în timp ce persoana vătămată I.T.M., în vârstă de 11 ani, se afla la tratament, efectuând o şedinţă de reflexoterapie la cabinetul inculpatului, acesta, profitând de calitatea sa de medic şi abuzând de încrederea şi influenţa sa asupra victimei, a constrâns-o pe aceasta să se supună unui act sexual oral realizat de inculpat asupra persoanei vătămate, penetrând-o parţial în vagin, fără a-i provoca deflorarea“.
 
Procurorii spun că medicul a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Citeşte şi
 
Medicul Victor Emanuel Boţ, încătuşat pentru viol. Iată acuzaţiile!
 

Medici, cercetaţi de DNA pentru favorizarea făptuitorului

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, din data de 8 iunie 2016, faţă de Raluca Irinel Parepa, şefă a Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi Marius Ţoringhibel, medic primar în cadrul aceleiaşi secţii, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.
 
Din ordonanţele de dispunere a controlului judiciar întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora, „la data de 8 iunie 2016, inculpaţii Parepa Raluca-Irinel şi Ţoringhibel Marius, în calităţile arătate mai sus, au dispus internarea inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel (arestat preventiv în dosarul nr. 821/36/2015 al Curţii de Apel Constanţa) la subunitatea medicală unde îşi desfăşoară activitatea, astfel încât acesta să execute măsura arestului preventiv în condiţii mai blânde“.
 
„Inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a fost internat în unitatea medicală respectivă, deşi era obligatorie internarea sa într-una dintre unităţile medicale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu efectul sustragerii acestuia de la executarea, în mod legal, a măsurii arestării preventive dispuse de către instanţa competentă, pe durata internării în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa“, conform DNA.
 
Concret, „din probatoriul administrat a reieşit că diagnosticul la internare al inculpatului nu necesita internarea în unitatea medicală mai sus menţionată“, mai arată procurorii.
 
Citeşte şi
 
Oficial de la DNA
Şefa Secţiei de Cardiologie din Spitalul Judeţean Constanţa, sub control judiciar în cazul lui Nicuşor Constantinescu!

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 428

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 684

Surse - percheziții informatice Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, a ajuns la DNA Constanța!

19 Apr 2024 602

Noi procurori la DNA Constanța, în locul lui Andrei Bodean și Constantin Conortos! Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, și Dan Haralambie, rămân pe poziții

19 Apr 2024 651

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 675

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 1272

​DNA Constanța se mută în casă nouă!

17 Apr 2024 785

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 706

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1390

Decizia prin care Mihai Stanciu a fost delegat șeful DNA Constanța a fost contestată la Curtea Supremă! (DOCUMENT)

15 Apr 2024 908

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 836

Tribunalul Tulcea, achitare într-un dosar al DNA Constanța. Procesul a ajuns la Curtea de Apel

14 Apr 2024 420

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5475

Tribunalul Constanța îl reabilitează pe Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa! (MINUTĂ)

11 Apr 2024 619

DNA a trimis în judecată 21 de inculpați! Oficial de la Anticorupție

11 Apr 2024 533