Eveniment

Scos din DNA, în cătuşe, de fostul şef al IPJ Constanţa Cristian David, fost ministru de Interne, deferit Justiţiei pentru luare de mită

Aproape de jumătatea lunii ianuarie, fostul ministru al Internelor a fost scos din sediul DNA, în cătuşe, de Valentin Burlacu, angajat al Anticorupţiei, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa
 
Cristian David, fostul ministru al Internelor şi Reformei Administrative (în perioada 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008), a fost trimis în judecată, ieri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. David este acuzat de luare de mită, dosarul său fiind trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
 
Alături de fostul ministru al Internelor şi Reformei Administrative, procurorii DNA au mai dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Doloiu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, a lui Valeriu Roger Niţulescu, fostul şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative, bănuit de trafic de influenţă, de spălarea banilor, precum şi de complicitate la luare de mită. De asemenea, în cauză a mai fost deferit Justiţiei Marian Cristinel Bîgiu, fostul prefect al judeţului Buzău, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în calitate de ministru al Internelor şi Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul inculpatului Niţescu Valeriu Roger, inculpatul David Cristian a pretins, iar în luna februarie 2008, a primit suma de 500.000 de euro de la un denunţător, beneficiar al unor drepturi litigioase“.

„Un teren foarte mare şi foarte valoros“ 

„Această sumă de bani a fost pretinsă şi primită de inculpatul David Cristian pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, inculpatul David Cristian a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă. În schimbul promisiunii de exercitare a influenţei în scopul menţionat mai sus, inculpatul Niţescu Valeriu Roger, în calitate de şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative, a pretins şi a primit de la aceeaşi persoană suma de 600.000 de euro. Urmare a acestor „intervenţii”, în perioada 2007 - 2008, cu ocazia discuţiilor purtate de către denunţător cu inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău“, conform DNA. Aflând poziţia terenului respectiv, Bîgiu i-ar fi subliniat denunţătorului faptul că nu poate fi restituită suprafaţa respectivă pe vechiul amplasament, întrucât ar fi vorba de „un teren foarte mare şi foarte valoros“, după cum precizează şi procurorii în rechizitoriul cauzei.

Chiar la drumul naţional

„Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, după cum urmează: 59.518 mp în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional, 14.085 mp în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului sus-menţionat, 6.397 mp tot în centrul municipiului Buzău, între cele două terenuri sus-menţionate, 70.000 mp, la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional. Pentru «sprijinul oferit», cu prilejul unei alte întâlniri, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a pretins de la denunţător suma de 1.000.000 de euro, primind într-un final 700.000 de euro, solicitare motivată de «locaţia terenurilor şi existenţa mai multor persoane decidente», dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor personale ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a şi întâmplat ulterior, după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafaţă de 15 ha. Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie“, conform rechizitoriului.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
 
Cristian David este căsătorit cu Vanda Vlasov, fiica lui Mihail Vlasov, zis şi „împăratul“, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Potrivit EVZ.ro, în noiembrie 2005, Cristian David şi Vanda Vlasov au fost cununaţi de Cristian şi Daniela Lulache.
 
Printre cei care au făcut afaceri cu familia Lulache se numără şi Cristian Zgabercea, finul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
 
La începutul lunii iunie, cotidianului ZIUA de Constanţa arăta că, pe 15 aprilie 2015, asociaţii Anna Comrom SRL au decis majorarea capitalului social prin cooptarea lui Florian Gheorghiţă. În firmă, până în aprilie 2015, capitalul social era împărţit în proporţii egale între Cristian Bogdan Zgabercea şi Cristian Lulache. După cooptarea noului asociat, Lulache deţine 33,34% dintre participările în firmă, iar Zgabercea şi Gheorghiţă, câte 33,33%. Tot atunci, a fost numit ca administrator al firmei asociatul Florian Gheorghiţă, prin revocarea celui care ocupa această funcţie anterior, Bogdan Bunea. În cadrul aceleiaşi adunări, asociaţii au decis schimbarea sediului social de pe strada Şaradei, pe strada Frumoasă. Firma are ca obiect de activitate „acvacultura în ape dulci“ şi a fost înfiinţată în anul 1999. În prezent, în firmă asociaţi persoane fizice sunt Cristian Lulache şi Florian Gheorghiţă, Zgabercea ieşind din unitate.
 

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, acesta fiind consultat la data de 16 iulie 2015, numele lui Zgabercea este legat de SC Hearts Agenţie de Consultanţă Marketing şi Publicitate SRL, radiată, de SC I Z Studio SRL, radiată, de Izexim Group SRL, radiată, de SC Marinetechnology SRL, unitate aflată în lichidare, de SC Media Sport Production SRL, radiată, şi de SC Rom Telegroup SRL, unitate radiată. 

Citeşte şi

Cristian Zgabercea, schimbări în afacerile avute cu naşul fostului ministru Cristian David (document)
 
Zgabercea a fost angajat al CJC şi producător general al TVR.

 
Pe data de 16 aprilie, Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, l-a trimis în judecată atât pe Cristian Zgabercea, cât şi pe Nicuşor Constantinescu. Mai mult decât atât, pe lângă cei doi, în aceeaşi cauză au mai fost deferiţi Justiţiei Carmen Florentina Oproiu, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJC, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Culturală Thalia.

Citeşte şi 

Arestat de judecătorul care i-a respins cererea lui Morgenstern
Fostul ministru Cristian David, scos din DNA de Valentin Burlacu, fost şef IPJ Constanţa (document+video)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a decis conducerea Judecătoriei Mangalia!

04 Jul 2020 1126

CSM discută despre conducerea Judecătoriei Mangalia

02 Jul 2020 707

Conducerea Judecătoriei Mangalia, în atenţia CSM

15 Jan 2020 1077

CSM a decis în unanimitate! Vizată, Judecătoria Mangalia

06 Sep 2019 1299

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 23 iulie 2019

26 Jul 2019 1603

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 mai 2019

30 May 2019 1026

Cristina Eleni Marcu, propusă vicepreşedinte al Curţii de Apel Constanţa

17 Jan 2019 1133

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 4 octombrie 2018

08 Oct 2018 925

Bolşevicul Trotski, Dobrogea în 1913 şi vizita la Pecineaga

17 Sep 2018 2635

Constănţeanul Gelu Dae, numit membru provizoriu în Consiliul de Administraţie al Metrorex. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

23 Jul 2018 1995

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 25 mai 2018

29 May 2018 1525

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 aprilie 2018

01 May 2018 1693

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 30 ianuarie 2018

07 Feb 2018 1107

Antrenor de haltere la CS Farul Constanţa Aurel Tătaru, naş de cununie. Buchet cu 101 trandafiri pentru mireasă

01 Feb 2018 2115

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 ianuarie 2018

17 Jan 2018 1744