Se reiau cursele de galop la Herghelia Mangalia

Anul acesta, in toamna, se vor implini 80 de ani de la infiintarea Hergheliei Mangalia. Caii de aici provin din cele sapte "linii de sange": Siglavy Bagdady (adus de la Herghelia Radauti), El Iman ("linie" egipteana, adusa din Germania), Ibn Galal ("linie" egipteana, adusa din Ungaria, Germania), Cygaj ("linie" poloneza), Gazal ("linie" ungureasca), Mersuch ("linie" ungureasca), Nedjari ("linii" franceze si poloneze).

Pursangele arab de la Mangalia este un cal cu talie mica, foarte usor de ingrijit, consuma putina hrana si este destul de rezistent. E un cal agreabil, cu un temperament relativ placut, potrivit pentru echitatie si agrement. Herghelia are o suprafata de 588 de hectare, din care peste 400 sunt cultivate cu plante furajere, care asigura necesarul de hrana pentru cei aproape 400 de cai. Hipodromul Mangalia, unicul din tara, special conceput pentru cursele de galop, are nu mai putin de 19 hectare si o capacitate a tribunelor de 500 de locuri. In prezent, la herghelie sunt inregistrati 350 de cai, printre care si sase ponei. "Am iesit cu bine din iarna si ne-am apucat deja de curatenia de primavara - am zugravit padocurile si grajdurile, am varuit cladirile si am igienizat si dezinfectat jgheaburile. Mai mult, suntem aproape de finalizarea insamantarilor pentru furajele animalelor - borceag, porumb, ovaz, lucerna, secara si iarba de Sudan", ne-a declarat seful Hergheliei Mangalia, Constantin Ancuta.

Cel mai batran cal din herghelie a apartinut Regelui Mihai

Caii sunt scosi din grajduri la primele ore ale diminetii. Cei mai naravasi, armasarii, sunt "alergati" in curtea exterioara, unul cate unul, lasati sa zburde dupa pofta inimii. "Ii las sa alerge cat vor, se mai potolesc. Unii sunt mai vioi, altii mai putin... Acum ii pregatim de dresajul de primavara, iar daca se reiau cursele pe hipodrom, vom avea ceva de munca", ne spune Ion Andries, angajat al hergheliei. Un lucru este cert - nimeni de la Mangalia nu se indoieste ca pursangele arab este cel mai bun cal din tara: "Cu siguranta, pursangele englez este cal de viteza, ar intrece unul arab. Dar la drum lung, arabul duce mai bine, in timp ce englezul cade lat la jumatatea drumului", rade dresorul. Antrenamentul, in timpul primaverii si verii, este destul de dificil - 8 ore pe zi fiecare dintre jochei. Acesta cuprinde reprize de trap, galop, galop intins si plimbari usoare, alternativ. Cel mai frumos spectacol il ofera caii scosi pe malul marii, periodic, unde sunt antrenati mai multe ore, spre bucuria localnicilor, martori ai unui spectacol rar, intre statiunile Saturn si Venus. Un cal bine ingrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viata, la ora actuala, cel mai "batran" exemplar din herghelie fiind o iapa de 29 de ani. Dar "recordman"-ul de varsta de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armasarul Regelui Mihai, care a murit la "venerabila" varsta de 34 de ani, in 1946. Pursangele arab din Mangalia este vedeta incontestabila a mai multor filme romanesti, turnate si la malul marii - printre care "Mihai Viteazul" -, unul dintre fanii declarati ai cailor de aici si nelipsit in timpul verii de la cursele de galop fiind regizorul Sergiu Nicolaescu.

Ore de echitatie si demonstratii hipice

Vestea ca hipodromul ar putea reintra in circuitul curselor nationale nu poate decat sa ii bucure pe cei care au de castigat de pe urma popularizarii zonei - sefii hergheliei, dar si hotelierii din zona. "Herghelia Mangalia implineste, anul acesta, 80 de ani de la infiintare", ne spune Constantin Ancuta, seful unitatii. "Reluarea curselor, dupa cinci ani, ar fi un lucru cum nu se poate mai bun pentru o astfel de aniversare, mai ales ca aici este unicul hipodrom de galop din tara. Intentionam chiar sa reintroducem cursele in circuitul de pariuri". Pe langa cursele de galop, herghelia se mai pregateste si cu o serie de noutati absolute. "Incepand de anul acesta, vom oferi localnicilor si turistilor abonamente pentru ore de echitatie - sapte ore saptamanal, pentru 270 de lei. Mai mult, herghelia va putea fi vizitata in fiecare zi, de dimineata si pana seara, vom avea demonstratii hipice si vom organiza calarie in spatiu liber, in padure si pe malul marii, precum si plimbari cu trasura", ne spune Constantin Ancuta. Pretul unei vizite in cadrul Hergheliei Mangalia este de 2 lei pentru elevi si studenti, 6,5 lei pentru adulti si 5,5 lei/persoana pentru grupurile organizate. O ora de echitatie cu un ponei este 35 de lei, iar cu un pur sange arab - 50 de lei. O ora de calarie in spatiu inchis este 50 de lei, iar in aer liber, 95 de lei/ora. Demonstratiile hipice, filmarile, pozele sunt 240 de lei/ora, inchirierea pistelor va fi 430 de lei/ora, iar plimbarea cu trasura - 80 de lei ora.

Scris de: {autor}Clara VALIMAREANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 611

„Muzicanții din Bremen”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

18 Feb 2024 570

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 886

Documentar proiectat la Muzeul de Artă Constanța pentru celebrarea a 107 ani de la nașterea lui Oleg Danovski

07 Feb 2024 615

18 ani petrecuți la Teatrul Dramatic Constanța In memoriam Ion Maximilian, regizorul atras spre comedie „atât de gena paternă, cât și de natura sa psihică”

19 Jan 2024 766

Un nou proiect pregătit de Teatrul de Stat Constanța Regizorul Andrei Șerban face parte din echipa care va pune pe scenă o piesă de a lui Shakespeare (GALERIE FOTO)

07 Jan 2024 1207

Doliu pe scena culturală şi nu numai! „S-a stins o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate- cultura“

02 Jan 2024 1505

In memoriam Paul Barbăneagră, regizorul din Tulcea, cu activitate desfășurată în Franța

12 Oct 2023 1136

Gheorghe Vitanidis, nume important în breasla regizorilor, născut la Mangalia

29 Sep 2023 1177

Veteranii Michael Mann și Luc Besson participă la Festivalul de Film de la Veneţia

31 Aug 2023 1030

Andrei Ungureanu, al treilea câștigător al concursului ZIUA de Constanța și florăria Prima Donna Flower Shop. Cadou înmiresmat pentru ziua fiicei sale!

28 Aug 2023 1032

A decedat la Constanța Florin Orezeanu, regizorul ce a activat pentru televiziunea de pe litoral, TV Neptun

27 Jul 2023 1563

Maria Magiru și Lică Gherghilescu, propuși pentru tilul de Cetățean de Onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)

20 Jul 2023 1334

Decor ca în filme. „Miresica noastră!“ Cununia religioasă pentru fosta gimnastă Cătălina Ponor, care și-a și botezat fiul (GALERIE FOTO)

09 Jul 2023 7747

Gheorghe Jora, regizor al unor importante spectacole montate la Teatrul Dramatic Constanța

28 Jun 2023 1081