Se schimbă legea privind pregătirea populației pentru apărare. Obligații militare până la 60 de ani (document)

Ieri, pe pagina oficială de internet a Ministerului Apărării Naționale, la Secțiunea Transparență decizională proiecte de acte normative aflate în dezbatere publică, a fost postat spre a fi supus consultării publice, precum și consultării preliminare interinstitutionale, proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446⁄2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.
 
Astfel, încă de la început se arată că serviciul militar se îndeplinește de militar profesionist, militar în termen, elev, student militar, student de poliție sau cursant în unitățile/instituțiile de învățământ din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, militar voluntar în termen.
 
La art 5 alin1 se face precizarea că „la instituirea stării de urgență și a stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare și a stării de război, rezerviștii sunt mobilizați și/sau concentrați potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.
 
Totodată în noua lege se propune a se introduce un nou alineat cu următorul cuprins:
 
„Cetățenii cu obligații militare, în sensul prezentei legi sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ, serviciul militar în rezervă precum și cetățenii încorporabili”.
 
Cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.
 
Sunt și excepții.
Astfel, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de razboi, cetățenii încorporabili cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea îndeplinirii serviciului militar.  
 
În situații extraordinare, cetățenii cu obligații la îndeplinirea îndatoririlor militare, alții decât cetățenii încorporabili, la declararea stprii de mobilizare, pot fi chemați pentru îndeplinirea serviciului militar activ, potrivit nevoilor de generare și regenerare a forțelor destinate apărării naționale.

 
Prin cetățeni cu obligații la îndeplinirea îndatoririlor militare, alții decât cetățenii încorporabili se înțeleg persoanele cu cetățenie română, cu vârste cuprinse între 36 și 60 de ani.
 

 
Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate, formulate potrivit Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, pot fi transmise pe adresa de email gsismanian@mapn.ro sau la numărul de telefon 021-410.40.40 interior 1011.439.

Totodată, în Secțiunea Documente a acestui material, poate fi accesat tot proiectul de lege așa cum este postat pe pagina de internet a MapN.
 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Rusu Cezar

29 Jun, 2020 14:36

Da da... La urgente is buni toti, dar cand am vrut sa ma angajez?!!! Tatuajele is o problema?!!! Iaca, "tatuatul" nu va veni la urgenta!!!

Articole asemanatoare

MApN. Modificări în legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare

05 Jul 2022 950

Legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare suferă modificări! Sancţiuni pentru refuzul de înrolare (documente)

21 Sep 2018 9189