Șeful Poliţiei Române a dat undă verde pentru verificarea „la sânge“ a Portului Constanţa

 Anul trecut, acţiunile desfăşurate de poliţişti în Portul Constanţa au dus la creşterea cu 20% a exporturilor fiscalizate

Poliţia Română, o nouă acţiune de verificare a legalităţii mărfurilor transportate în Portul Constanţa! Controlul este derulat, conform Inspectoratului General al Poliţiei Române, în scopul prevenirii activităţilor ilicite ce afectează atât veniturile bugetare, cât şi mediul concurenţial. Prin infrastructura pe care o deţine, Portul Constanţa permite companiilor multinaţionale specializate în comerţul cu produse autohtone (cereale, lemn, deşeuri metalice şi nemetalice) să tranzacţioneze extern mărfurile achiziţionate pe teritoriul ţării noastre.
 
Oamenii legii vor acţiona în sistem integrat pentru verificarea şi controlul legalităţii transportului de mărfuri efectuat către Portul Constanţa pe cale rutieră, feroviară şi navală. „Activităţile se desfăşoară în puncte de microfiltre, fiind verificată legalitatea documentelor şi a mărfurilor transportate către porţile de acces auto din Portul Constanţa, către ecluzele canalului Dunăre - Marea Neagră şi către triajele CFR din judeţul Constanţa“, conform IGPR. De menţionat că, potrivit surselor mai sus citate, echipele de control scanează documentele însoţitoare de transport al mărfurilor ce părăsesc incinta portuară astfel încât să fie realizat traseul mărfurilor de la beneficiar către societăţile furnizoare.

Interesele economice ale statului 

„Această activitate are rolul de a combate activităţile economice ilicite, de a asigura un mediu concurenţial corect şi de a proteja interesele economice ale statului şi ale cetăţenilor. Totodată, în baza analizelor de risc, sunt efectuate verificări directe pentru a se stabili legalitatea operaţiunilor comerciale înscrise în documentele verificate şi a modului de evidenţiere şi declarare a veniturilor realizate“, se mai arată în documentele oficiale. La acţiunea demarată ieri participă poliţişti de la toate structurile Poliţiei Române care acţionează conform competenţelor de linie. De asemenea, pentru desfăşurarea activităţilor, alături de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au fost detaşaţi poliţişti de la inspectoratele judeţene de poliţie. Anul trecut, în cadrul aceleiaşi acţiuni, în Portul Constanţa, poliţiştii au verificat peste 78.600 de transporturi de mărfuri (cereale, lemn, deşeuri metalice şi nemetalice, produse alimentare şi nealimentare) şi peste 36.200 de firme destinatare ale transporturilor, fapt ce a dus la o corectă înregistrare a exporturilor fiscalizate efectuate, constatându-se astfel o creştere cu 20% a acestora, faţă de perioada similară a anului anterior.

Comisia pentru transporturi şi infrastructură 

În altă ordine de idei, amintim că, zilele trecute, la nivelul Camerei Deputaţilor a fost creată Comisia pentru transporturi şi infrastructură pentru analizarea activităţii din Portul Constanţa. Comisia va avea în atenţie, conform datelor oficiale, „viziunea de ansamblu referitoare la potenţialul de dezvoltare a Portului Constanţa, prin întocmirea unui master plan astfel încât acesta să reflecte o strategie pe termen scurt, mediu şi lung orientată spre necesităţile reale ale pieţei, modul în care au fost încheiate contractele de închiriere a infrastructurii de transport naval, verificarea şi analizarea neîncheierii contractelor de subconcesiune“. Comisia va analiza legalitatea încheierii contractelor de închiriere şi subconcesionare, a clauzelor de performanţă, precum şi a respectării legislaţiei în vigoare, cauzele care au condus la situaţia actuală în Portul Constanţa, şi va contribui la evaluarea cadrului legislativ existent şi la elaborarea unor propuneri de îmbunătăţire a acestuia. 

Citeşte şi 

Exclusivitate
Interviu cu şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime


Anchetă de amploare la CN APMC
După Controlul Curţii de Conturi, Portul Constanţa este verificat la sânge de Camera Deputaţilor

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Praful saharian este vizibil deasupra mării, la Constanța (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 771

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 453

Drumurile intens circulate din Portul Constanța vor fi asfaltate

26 Mar 2024 386

Operator din Portul Constanța, amendat cu 60.000 lei, de Garda de Mediu Constanța. Iată pentru ce

25 Mar 2024 601

Marinar suspectat că ar fi sustras motorină de pe o macara plutitoare, aflată în Portul Constanța

24 Mar 2024 549

UPDATE Alertă noaptea trecută în Portul Constanța Sud-Agigea! Un marinar, decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Mar 2024 2378

Convocator pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Societății Societății pentru data de 23 Aprilie 2024

22 Mar 2024 400

Contract pentru îmbunătățirea conexiunii trimodale rutier - feroviar – naval din Portul Constanța. Ce valoare are

21 Mar 2024 423

Încălțăminte sport contrafăcută, descoperită în Portul Constanţa

21 Mar 2024 359

Știri Portul Constanța CN APM cumpără consultanță pentru proiectul de extindere a drumului dintre Poarta 7 și podul nou de la Agigea, la intersecția cu drumul dintre Poarta 9 și Poarta 8 (DOCUMENT)

20 Mar 2024 470

Justiție Constanța Wave House, Gas Port Oil și Gazzo Premium SRL, decizie în dosarul prin care se cere anularea autorizației de construire

18 Mar 2024 520

Un doc s-a scufundat în Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1384

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 851

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța

15 Mar 2024 619

CFR Infrastructură Constanța a solicitat acordul de mediu la proiectul „Reabilitarea și electrificarea liniei CF 814 Palas - Port A, consolidare tunel KM.224+670-225+160”

13 Mar 2024 424