Simulare de Infern

Aplicatie interjudeteana de prevenire a dezastrelor

Incepand cu 17 iunie, judetele limitrofe Constantei vor participa la un exercitiu de punere in aplicatie a unor planuri operative * La aplicatia care are o succesiune de scenarii care mai de care mai infernale vor participa cateva sute de oameni din judetele Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati si Vrancea * Exercitiul se va efectua atat imaginar, cat si cu situatii reale * Cea mai mare parte a aplicatiei se va desfasura pe teritoriul judetului Constanta * Acest exercitiu este primul de acest gen care a avut loc in ultimii ani in aceasta zona geografica

La inceputul saptamanii viitoare, pe teritoriul celor sapte judete din apropierea Constantei va avea loc un exercitiu tactic care, pe baza unui scenariu minutios, va conduce la simularea unor situatii dezastruoase in zona, stabilindu-se cu aceasta ocazie si modalitatile de evacuare a locuitorilor de la zona catastrofei. Cine are putina imaginatie, isi poate da seama cam ce s-ar intampla intr-un caz real de o asemenea anvergura si ca tot ce s-ar intampla ar fi un adevarat infern.

Pentru aplicatia care va incepe pe 17 iunie scenariul este aproximativ cam asa: in prima decada a lunii inie, nivelul precipitatiilor in bazinul mijlociu si inferior al Dunarii a depasit o medie zilnica de 25 de litri pe metrul patrat. La 15 iunie dupa-amiaza, in zona Timis-Cerna s-a produs o rupere de nori, in urma careia cantitatea de apa cazuta a ajuns la peste o suta de litri pe metrul patrat in numai un sfert de ceas. Fenomenul a produs avarierea grava a barajului de la Cerna 1 si inundarea tuturor localitatilor din aval, precum si deversarea in lacul de acumulare Portile de Fier 1 a peste un milion si jumatate de metri cubi de apa. Operatiunile de deversare controlata din lacul de acumulare in Portile de Fier II au depasit capacitatea celui de-al doilea lac, iar deversarile repetate, la intervale scurte, au condus la cresterea cotelor fluviului Dunarea. Operatiunile de deversare au surprins nepregatite autoritatile unor localitati situate pe malul fluviului, multe dintre ele avand ca sursa de aprovizionare cu apa chiar fluviul. Populatiei i s-a interzis sa consume apa din Dunare, chiar din momentul deversarii, apa urmand sa nu mai fie folosita nici pentru adapatul animalelor.

Imagini de cosmar

Scenariul este bine pus la punct, ajungandu-se la amanuntele cele mai de neluat in seama. Unul dintre momentele cele mai grele este acela ca populatia receptioneaza cu dificultate mesajele, mai ales in localitatile din mediul rural, si tocmai din acest motiv in unele asezari limitrofe fluviului incep sa apara cazuri de animale si persoane bolnave. Directia Sanitar-Veterinara instituie la Oltina starea de carantina. Deversarile repetate au condus la aparitia unor viituri pe fluviu, dintre care cea mai mare este asteptata sa porneasca din aval de barajul de la Portile de Fier II, urmand sa soseasca seara la Topalu si Seimeni, care sunt deja afectate de inundatii. Pe fondul vremii nefavorabile, pe culoarul de zbor ce traverseaza Dobrogea de la nord la sud, in noaptea de 16 iunie, are loc si un accident aviatic comunicat de Autoritatea Aeronautica Civila din Romania. In accident este implicata o aeronava ucraineana de transport pasageri, aceasta prabusindu-se cu peste o suta de oameni la bord, undeva intre judetele Tulcea si Constanta. Pana la caderea intunericului nu se cunostea situatia exacta a locului unde s-a prabusit aeronava si nici daca exista supravietuitori. Si pentru ca scenariul este alcatuit sa fie de cosmar, nenorocirile deja nu mai contenesc. Vremea rea se extinde si in estul si sud-estul tarii, rafalele de vant atingand viteze incredibile care afecteaza Portul Constanta si platforma petroliera "Prometeu". A doua zi dimineata, in zona Vrancea are loc un cutremur de pamant cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, seismul fiind resimtit si la Bucuresti cu o intensitate de sase grade pe scara Mercali. Conform scenariului, cele mai afectate localitati din judet sunt Constanta si Medgidia. Din cauza seismului se produc o serie de avarii la instalatiile de incarcare-descarcare a titeiului in port, existand posibilitatea poluarii apei marii. In imaginatia celor care au intocmit scenariul mai sunt destule accidente, care mai de care mai groaznice. Asa cum ne declara colonelul Neculai Coman, acest exercitiu se vrea o simulare a unor cazuri extreme, dar nu imposibil sa nu se intample, si care ar trebui sa constientizeze populatia ca asa ceva oricand se poate intampla, chiar daca nu de aceasta anvergura. Tot Coman ne mai spunea ca aceasta aplicatie este ceva mai mica decat cea de la Cernavoda, de anul trecut, dar ca este prima de acest fel care se realizeaza in mai multe judete limitrofe Constantei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iranul a sechestrat un petrolier în Golful Oman

11 Jan 2024 903

Forţele ucrainene au atacat cu drone un depozit petrolier din regiunea Lugansk, aflată sub ocupaţie rusă

04 Dec 2023 634

Poluare pe mare în zona Farul Alb din Constanța! Miroase puternic a produse petroliere (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Dec 2023 1166

Atenție la buteliile cu gaz petrolier lichefiat! Sfaturi de la pompierii ISU Constanța pentru a evita o tragedie

08 Nov 2023 795

Apele Române Râu din țară, poluat cu un produs petrolier! (FOTO)

26 Oct 2023 721

Oil Terminal Constanța Șase companii din țară și străinătate sunt interesate de construirea unui terminal de bitum

24 Oct 2023 1293

Ministerului Apărării ucrainean „Ucraina a preluat controlul asupra Vîşki Boika (Turnurile Boiko)“

11 Sep 2023 962

Oficial de la Ministerul Muncii. Se acordă ajutoare de urgență estimate la 1,5 milioane lei pentru familiile și persoanele afectate de explozia produsă la Crevedia

31 Aug 2023 829

Afaceri Constanța Cine va construi terminalul petrolier deținut de JT Oil Terminal Constanța?

15 Aug 2023 3770

Petre Frangopol, nume de seamă al ingineriei și chimiei născut la Constanța

26 May 2023 1368

DIICOT Doi cetățeni români și doi cetățeni kazahi, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Prejudiciu uriaș

17 Feb 2023 1130

Undă verde de la mediu pentru viitoarea stație peco SOCAR, în Constanța. Unde va fi localizată

20 Sep 2022 2252

Dosarul „Motorina“, trimis în instanță, la Constanța Mai mulți șoferi acuzați de furt calificat! Procesul, amânat

13 Sep 2022 3567

Romgaz a finalizat cu succes tranzacția cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră

02 Aug 2022 1041

Verde pentru gazele din Marea Neagră! Anunț ANRE despre perimetrele Pelican şi Midia

15 Jun 2022 1190