Sindicaliştii din închisori sunt nemulţumiţi Banderole negre şi un slogan de impact, la Penitenciarul Poarta Albă

„Personalul din penitenciare nu a beneficiat niciodată în istoria sistemului de echipament pe anul în curs, ci doar sub formă de restanţă pentru anul anterior“

Nemulţumiţi de neregulile din sistemul penitenciar, membrii Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) au decis să organizeze, joi dimineaţă, un miting de protest. Manifestarea se va desfăşura sub sloganul „Muncim pe datorie, ruşine să vă fie!“, la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ca urmare a nerespectării ultimatumului stabilit de SNLP pentru plata integrală a drepturilor salariale restante de opt luni.
 
SNLP a remis presei un comunicat în care arată că toţi salariaţii din penitenciare vor purta, joi, banderole negre, în semn de susţinere a acţiunilor declanşate de sindicat şi ca simbol al „doliului pentru pierderea demnităţii unei profesii“. Sindicaliştii acuză Ministerul Justiţiei (MJ) şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) de „laşitate, incapacitate, minciună, incompetenţă, trădare şi abuz“.
 
Pe lista revendicărilor sindicaliştilor se numără:
- deblocarea (finanţarea) de urgenţă a 1.000 de posturi vacante (ocupare prin concurs), deoarece numărul de posturi prevăzute pentru sistemul penitenciar este mult sub limita prevederilor legale, iar România cheltuie mai mult cu plata unor procese pierdute decât cu investiţiile în condiţii de deţinere/muncă.
- compensarea orelor suplimentare cu timp liber sau prin plata unor majorări salariale;

- achitarea drepturilor cuvenite personalului la zi şi fără restanţe istorice, mai ales că nu au fost achitate drepturile salariale hotărâte de Guvernul şi Parlamentul României în anul 2014 pentru personalul din structura de apărare naţională. Personalul din penitenciare nu a beneficiat niciodată în istoria sistemului de echipament pe anul în curs, ci doar sub formă de restanţă pentru anul anterior.

„Statutul special aprobat prin lege organică în anul 2004 include drepturi care nu au fost niciodată acordate. MJ/ANP nu ştiu să răspundă dacă beneficiem sau nu de vouchere de vacanţă şi în ce condiţii“, se arată în comunicat.
- sancţiuni/demiteri pe criterii de incompetenţă, măsuri care să îi vizeze pe cei „vinovaţi“ din conducerea ANP;
- asumarea de către ministrul Justiţiei a tergiversărilor în plan normativ/salarial, asumarea netransparenţei;
- protecţie/condiţii de muncă.

 
„Regulile minime europene sunt calibrate pentru Europa, nu pentru România, fiind totuşi stricte doar pentru deţinuţi, nu şi pentru personal“, se mai arată în documentul menţionat.
Şi sindicaliştii de la Penitenciarul Poarta Albă vor protesta joi, alături de colegii lor din ţară. Lucrătorii din penitenciare se bucură că a fost demarată această acţiune de protest (vezi foto).

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Corpul de Control al Ministerului Justiției a finalizat verificările la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, în cazul Vlad Matei Pascu. Ce s-a stabilit

26 Mar 2024 642

Bărbat condamnat definitiv la închisoare, încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă

26 Mar 2024 552

IPJ Constanța Doi bărbați au fost încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă. Pentru ce infracțiuni au ajuns în spatele gratiilor

20 Mar 2024 605

Achiziții Constanța Penitenciarul Poarta Albă caută firmă pentru lucrări de reparații curente la o clădire (DOCUMENT)

19 Mar 2024 730

Penitenciarul Poarta Albă, din județul Constanța, cumpără autobuz!

18 Mar 2024 401

Constanța Doi bărbați condamnați definitiv la închisoare cu executare, încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă

15 Mar 2024 524

În județul Constanța Încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. Pentru ce faptă a ajuns după gratii

14 Mar 2024 519

Penitenciarul Poarta Albă renovează o secție de deținere! Valoarea estimată a lucrărilor este aproape 67.000 de euro

08 Mar 2024 535

Afaceri Constanța Penitenciarul Poarta Albă caută firmă pentru colectarea deșeurilor. Peste 230.000 de euro puși la bătaie (DOCUMENT)

05 Mar 2024 554

IPJ Constanța Bărbat încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. Ce faptă a comis

28 Feb 2024 664

Ministrul Justiției - cazul Vlad Pascu, „un caz extrem de sensibil“. Alina Gorghiu a trimis Corpul de Control la Penitenciarul Poarta Albă

28 Feb 2024 697

Știri Constanța Un bărbat a ajuns în Penitenciarul Poarta Albă. Ce faptă l-a adus după gratii?

27 Feb 2024 544

Constanța Doi bărbați încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă. Iată de ce

01 Feb 2024 758

Trei bărbați și o femeie, încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă

21 Dec 2023 1069

Constanța Bărbați condamnați la închisoare, încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă.

20 Dec 2023 1142