Eveniment

Sindicatul, coloneii şi pensionarii Secretele SRI, dezvăluite la Tribunalul Constanţa?

sri-sigla-sri.jpgServiciul Român de Informaţii este unul dintre cele şapte servicii secrete ale României. Mai puţin vizibil decât celelalte structuri specializate, Serviciul a ştiut să-şi păzească propriile informaţii, spre deosebire de alte secrete ai căror şefi (ce ar trebui să fie la fel de secreţi) îşi fac „reclamă" pe site-urile de socializare virtuală. Cu toate acestea, nişe încep să apară în zidul tăcerii SRI. Numelor cadrelor sau ale fostelor cadre încep să iasă la iveală, pe măsură ce foştii angajaţi dau în judecată instituţia.

Mai exact, pensionarii Serviciului Român de Informaţii au ajuns să se judece cu structura în cadrul căreia şi-au desfăşurat activitatea zeci de ani, pentru dreptul la pensii decente, în conformitate cu munca depusă în slujba statului. Recent, pe rolul Secţiei civile a Tribunalului Constanţa au fost înregistrate nu mai puţin de trei astfel de acţiuni, nefiind exclusă însă posibilitatea ca acestea să fie începutul unui protest în masă, în justiţie. Dincolo însă de declanşarea sau nu a eventualului protest, trei nume de foşti angajaţi SRI au ieşit astfel la iveală.

Acţiunea colonelului Ţăranu

Foarte interesant, unul dintre foştii SRI-şti care s-au luat la trântă în instanţă cu Serviciul este colonelul Traian Ţăranu, care de altfel deţine funcţia de membru al Comisiei de Cenzori a Filialei Constanţa a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere. Dosarul colonelului Ţăranu a fost înregistrat pe rolul Secţiei civile a Tribunalului Constanţa pe data de 8 martie 2011, sub numărul 3994/118/2011, materia juridică fiind „Asigurări sociale". Obiectul dosarului îl reprezintă contestaţia formulată de colonel împotriva deciziei de pensionare. Părţi în proces sunt, în afară de Traian Ţăranu, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere, atât colonelul cât şi Sindicatul fiind reclamanţii, în timp ce rolul de pârâţi le revine Casei de Pensii a Serviciului Român de Informaţii - UM 0472 Bucureşti şi respectiv însuşi Serviciului Român de Informaţii. Primul termen de judecată s-a desfăşurat pe 4 mai, dată la care completul L.M. 5 al Tribunalului Constanţa a decis să amâne cauza. Noua înfăţişare a fost fixată abia în toamnă, după vacanţa judecătorească, pe data de 14 septembrie, de la ora 8.30. Aşa cum am menţionat anterior însă acţiunea colonelului Ţăranu nu este una singulară.

Procesele foştilor SRI-şti

Cu patru zile înainte de înregistrarea dosarului său, pe data de 4 martie 2011, la aceeaşi secţie a Tribunalului Constanţa fusese înregistrat dosarul cu numărul 3856/118/2011, tot cu materia Asigurări sociale şi fiind vorba tot despre o contestaţiei la decizia de pensionare. De data aceasta, alături de Sindicatul Cadrelor Militare reclamant în proces este Nicolae Cristian Radu, pârâţii fiind aceiaşi UM 0472 Bucureşti şi Serviciul Român de Informaţii. Pe data de 18 aprilie, completul L.M.7 al Tribunalului Constanţa a decis să amâne procesul, fiind acordat termen pentru data de astăzi. Mai este de precizat faptul că acţiunilor colonelului Ţăranu şi a SRI-stului Nicolae Cristian Radu le-a urmat procesul deschis de o fostă angajată a Serviciului, Angela Cibotaru. Reclamantă în proces alături de Sindicat, femeia a dat în judecată SRI şi Casa de Pensii Sectoriale a Serviciului Român de Informaţii. Cazul său a primit la instanţă indicativul 5517/118/2011, contestaţia sa în legătură cu decizia de pensionare fiind analizată iniţial pe data de 18 mai, de acelaşi complet L.M.5 al Tribunalului, care analizează şi acţiunea intentată SRI de către colonelul Ţăranu. Va fi foarte interesant de observat cui vor da dreptate judecătorii Tribunalului Constanţa, într-un conflict care pare să ameninţe să dezvăluie mai multe despre Serviciul Român de Informaţii decât reprezentanţii acestuia şi-ar dori.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Emoţionant ceremonial militar şi religios la Batalionul 341 Rechinii Albi Constanţa. Cu ce prilej a fost organizat (galerie foto)

20 Apr 2019 589

Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, la trecerea în rezervă unui colonel din MApN, semnat de președintele Iohannis

04 Apr 2019 395

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico Militară ”Cantacuzino” a împlinit 98 de ani de existență

29 Mar 2019 363

Cât de mult au crescut salariile militarilor în ultimul an. Ce a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș

15 Mar 2019 1527

Medic militar, trimis în judecată pentru luare de mită

14 Mar 2019 1722

Ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional Platinum Eagle, la Centrul secundar de instruire de la Babadag (galerie foto)

13 Mar 2019 968

Şi aşii catapultează (galerie foto)

15 Feb 2019 1512

Conducerea Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa, preluată de către colonelul Ion Bordei

04 Feb 2019 1957

Oficial de la Ministerul Apărării Naţionale Lista completă a celor care au primit, în 2018, gradul de general

24 Jan 2019 2902

IJJ Constanța și GJM Tomis Constanța, la ora bilanțului. Jandarmii au participat la mii de misiuni în anul 2018 (galerie foto+video)

22 Jan 2019 1264

Constanța. Militarii unităţilor subordonate Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” au marcat deschiderea anului de instrucţie 2019 (galerie foto)

14 Jan 2019 1105

#citeşteDobrogea „Cronica dobrogeană“ semnată de Simion Tavitian, de astăzi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

05 Jan 2019 704

Colonelul Cristinel Gheorghe, împuternicit la comanda Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa

17 Dec 2018 822

Avansări în grad la Jandarmeria Constanţa, cu prilejul Zilei Naţionale (galerie foto)

03 Dec 2018 753

Premieră la Parada Militară de Ziua Națională a României. Vor defila și militari din cadrul Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi

26 Nov 2018 486