Sistemul Informatic Schengen Mii de suspecţi, prinşi de poliţişti în 2014 în România prin intermediul Biroului SIRENE

În anul 2014, poliţiştii români, împreună cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen, au depistat 8.800 de persoane şi 2.484 de obiecte, care au fost semnalate în Sistemul Informatic Schengen.
 
Autorităţile de aplicare a legii din România au localizat, pe teritoriul ţării noastre, în urma schimbului suplimentar de date și informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională  - IGPR, 5.667 de persoane, ce fac obiectul unor semnalări în SIS (Sistemul Informatic Schengen).
 
Poliţiştii români au pus în aplicare 651de mandate europene de arestare, au identificat 120 de persoane, care erau semnalate ca fiind dispărute din statele membre şi au depistat alte 2.802 de persoane ce erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară.
 
Totodată, pe teritoriul României, au fost identificate 2.121 de autoturisme care erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale. Polițiștii români au identificat 10 arme de foc semnalate în vederea indisponibilizării, precum și 14 documente.
 
Partenerii străini au identificat, pe teritoriul lor, 3.133 de persoane căutate de autorităţile române. Dintre acestea, 1.631 de persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unor mandate europene de arestare, 130 de persoane erau semnalate ca fiind dispărute din România, iar 619 persoane erau căutate pentru participarea la proceduri judiciare.
 
În anul 2014, Biroul SIRENE a avut un aport esențial în facilitarea schimbului de informații cu privire la reținerea și arestarea unor nume sonore din lista celor mai căutate persoane la nivel internațional (Most Wanted) în baza mandatelor europene de arestare difuzate în Sistemul de Informații Schengen.
 
România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010. Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al IGPR a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.
 
Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează permanent, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări.
 

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv SIS (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
 
SIS conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

 
România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.
 
În ultimul an, ţara noastră a efectuat cu succes toate testele preliminare pentru operaţionalizarea SIS II, alături de celelalte state membre.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.