Ştefan Vasile Burlacu rămâne după gratii Decizie definitivă pentru cei care ar fi falsificat diplomeJudecătorul Leonard Iustin Bourceanu, din cadrul Tribunalului Constanţa, a admis, ieri, contestaţia formulată de contestatorul Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa împotriva încheierii de şedinţă pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Constanţa cu privire la dosarul „diplomelor false“. 
 
Astfel, magistratul a desfiinţat în parte încheierea contestată, şi, soluţionând cauza, a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, de la data de 4 februarie până la data de 3 aprilie, inclusiv, faţă de Cecilia Ana Burlacu, Cezar Mihail Burlacu, Ion Ghelase, Ion Vasea şi Remus Ionel Constantin.
 

De asemenea, judecătorul Leonard Iustin Bourceanu a respins, ca nefondată, contestaţia formulată de Ştefan Vasile Burlacu. „Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate, inclusiv cele referitoare la durata arestului preventiv de 15 zile faţă de inculpatul Burlacu Ştefan Vasile“, potrivit minutei.

 
Decizia este definitivă.
 
Din probele administrate până în acest moment în cauză, procurorii au reţinut faptul că, „în perioada iulie 2014 - februarie 2016, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan, în calitate de administrator la o societate comercială ce era autorizată drept centru de pregătire profesională în domeniul tehnician electromecanic, a emis certificate de pregătire profesională către diverse persoane, fără ca acestea să încheie contract de studii, fără să se prezinte la cursurile de pregătire practică şi teoretică şi fără să susţină examenul de aptitudini, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale“.
 
„Cei în cauză ar fi pus bazele unei reţele specializate în falsificarea de diplome de studii, acordând certificate de calificare profesională contra unor sume cuprinse între 600 şi 900 de lei, fără a ţine cursuri de pregătire“, spun poliţiştii.
 
„Certificatele de pregătire profesională erau eliberate atât pentru meseria pentru care centrul de pregătire era autorizat să desfăşoare cursuri, cât şi pentru alte meserii, cum ar fi tubulator naval, tehnician agronom, confecţioner textile, barman-ospătar, tehnician mecanic, operator calculator etc. şi erau chiar antedatate, având vechime din anul 2014 sau chiar 2006, deşi cumpărătorii diplomelor l-au contactat pe inculpatul Burlacu Vasile Ştefan pentru obţinerea acestora în cursul anului 2015“, punctează procurorii.
 
„În activitatea sa infracţională, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan a fost ajutat de fiica sa, Burlacu Cecilia Ana, care deţinea funcţia de secretară în cadrul centrului de pregătire profesională, calitate în care semna certificatele eliberate, şi de Burlacu Cezar Mihail, fiul său, care intermedia vânzarea de astfel de diplome“, mai spun procurorii.
 

„Tot calitate de intermediari pentru vânzarea de diplome aveau şi inculpaţii Ghelase Ion, Vasea Ion şi Constantin Romus Ionel, acesta din urmă fiind chiar anterior, în cursul anului 2013, angajat în funcţia de profesor în cadrul centrului de pregătire profesională. La acest moment, se ocupa cu intermedierea vânzării de certificate de absolvire, pentru care nu se mai organizau niciun fel de cursuri şi examene, fiind eliberate, contra sumelor de 600 - 650 sau 1.500 de lei, chiar într-un timp de 30 de minute de la solicitare“, potrivit procurorilor.
 
Certificatele ar fi atestat, se pare, faptul că, în mod nereal, respectivii cursanţi ar fi urmat aproximativ 1.000 de ore de pregătire teoretică şi practică, finalizate cu susţinerea unor examene de aptitudini, notate cu 7, 8 sau 9.

 
În cauză, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, ai Poliţiei oraşului Năvodari, sprijiniţi de echipaje SIAS, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat, la data de 3 februarie, 25 de percheziţii domiciliare, pe raza întregului judeţ Constanţa.
 
S-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de 20 de persoane, altele decât cele menţionate mai sus, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, persoane care, în esenţă, au recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care sunt acuzate.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie definitivă pentru Ştefan Vasile Burlacu, cel care ar fi falsificat diplome

18 Feb 2016 2353

Ar fi falsificat diplome Ştefan Vasile Burlacu a scăpat de arestul preventiv. Procurorii sunt nemulţumiţi

17 Feb 2016 1505

Ştefan Vasile Burlacu cere să fie pus în libertate Procurorii îi vor arestaţi pe cei care ar fi falsificat diplome

06 Feb 2016 1892

Ar fi falsificat diplome O persoană arestată preventiv, cinci persoane puse sub control judiciar

05 Feb 2016 1565

UPDATE 1. EXCLUSIV - Surse Şase persoane, reţinute în dosarul disjuns din procesul Beirut?

05 Feb 2016 3487