Subalternii lui Nicusor au spor „de penibil"

cap_1.jpgCristi Moldovanu: „La ultimul control, brusc şi dintr-o dată, sporurile nu mai sunt legale"

Printre sporurile de care beneficiază angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa, care, de altfel, au atras nemulţumirea şi, de ce nu, chiar invidia celorlalţi funcţionari publici, se numără şi sporul pentru aşa-numite „condiţii penibile", după cum se prevede în contractul colectiv de muncă. Totuşi, potrivit declaraţiilor lui Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, la acest moment nu există vreun angajat al Consiliului care să primească spor pentru respectivele condiţii penibile de muncă.

Sporurile şi drepturile salariale primite de angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa reprezintă un subiect sensibil. La momentul de faţă, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a dat în judecată Curtea de Conturi, care a constatat că „în privinţa anumitor sume plătite salariaţilor, acestea au un caracter nelegal". Pe cale de consecinţă, Curtea de Conturi a dispus „recuperarea plăţilor nelegale, în sumă de 4.517.191 de lei, reprezentând sporuri şi alte drepturi acordate nelegal în baza contractului colectiv de muncă". Termenul fixat de organul de control pentru a se face plata respectivă era 30 ianuarie 2010. Total nemulţumiţi de concluziile Curţii de Conturi, reprezentanţii CJC au dat în judecată instituţia şi au cerut anularea deciziei care privea sporurile. De menţionat că, prin aceeaşi decizie, Curtea de Conturi a solicitat să se stabilească şi „întinderea prejudiciului reprezentând plăţi nelegale acordate sub forma drepturilor băneşti sau în natură salariaţilor entităţii şi recuperarea acestora conform prevederilor legale".

Moldovanu: Nimeni n-a luat sporul de condiţii penibile

În acest context, este interesant de menţionat faptul că printre sporurile pe care le primesc salariaţii Consiliului Judeţean Constanţa se numără, potrivit contractului colectiv de muncă semnat de aceştia, şi un spor de 15% din salariul de bază, acordat „pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau penibile". Conform art. 40, alineatul 1 a din CCM, „acest spor se va acorda numai după expertizarea locurilor de muncă de către Inspectoratul de Sănătate Publică şi Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Protecţia Muncii". Curioşi în legătură cu ce ar putea reprezenta „penibilul" de la Consiliul Judeţean Constanţa amintit în contractul colectiv de muncă semnat de angajaţii instituţiei, l-am contactat telefonic pe Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al CJC. Potrivit explicaţiilor oferite de purtătorul de cuvânt, s-a ajuns la respectiva formulare din contractul colectiv de muncă în urma contopirii mai multor condiţii prevăzute în Codul Muncii, însă această nu înseamnă că ar exista neapărat condiţii de muncă „penibile" la CJC. De asemenea, Cristian Moldovanu a precizat că, din câte cunoaşte, până la acest moment, nu s-au plătit sporuri pentru condiţii penibile de muncă niciunui angajat. „Dacă am angaja o femeie de serviciu la CJC, atunci probabil aceasta ar primi spor pentru condiţii penibile de muncă", a explicat Moldovanu. Cu toate acestea, indiferent dacă sunt sau nu penibile condiţiile în care angajaţii CJC îşi desfăşoară activitatea, cert este că primesc sporuri menite să le şteargă eventuala ruşine sau să compenseze presupusul grad de periculozitate al muncii pe care o desfăşoară.

sporuri_-__cristian_moldovanu_01.jpgMunca la birou, periculoasă

Pare însă greu de crezut sau chiar de imaginat „condiţiile deosebite de muncă" la care se face referire în contractul colectiv de muncă, dat fiind că rar munca la un birou poate fi catalogată drept „grea, periculoasă sau penibilă". Rămâne însă la latitudinea Inspectoratului de Sănătate Publică şi a Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Protecţia Muncii să stabilească acest lucru. Revenind la litigiul dintre Consiliul Judeţean şi Curtea de Conturi, Cristian Moldovanu a explicat faptul că un control similar din partea reprezentanţilor Curţii de Conturi a existat şi în anii precedenţi celui care a stat la baza izbucnirii conflictului. „Şi acum un an, şi acum doi ani, Curtea de Conturi a venit în control, a văzut sporurile şi a semnat descărcarea de gestiune fără nicio problemă, fără să considere sporurile nelegale. La ultimul control însă acestea nu mai sunt legale, brusc şi dintr-o dată. De două ori au fost legale sporurile, a treia oară însă au fost nelegale", a precizat Moldovanu. Referitor la termenul fixat de Curtea de Conturi pentru a fi recuperată suma de peste 45 de miliarde de lei vechi, Moldovanu a declarat că plata nu a fost efectuată: „Vă daţi seama că ar fi trebuit probabil să ne vindem casele să plătim suma". Totodată, acesta a adăugat că s-a obţinut o amânare a aplicării deciziei până în luna aprilie, când urmează să se judece dosarul privind contestaţia formulată de CJC împotriva hotărârilor Curţii de Conturi care afectează sporurile angajaţilor instituţiei.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

lardi

19 Feb, 2010 23:10

sa faca bine dl presedinte al cjc sa ne dea drepturile pe care le am cistigat prin sentinta irevocabila( a se vedea drepturile care ni se cuvin la fostii salariati din teatru)!!!!!

SALARIAT CU ATRIBUTII DE INGRIJIRE A PERSOANEI CU HANDICAP NEUROPSHIHIC

19 Feb, 2010 22:39

DOMNULE MOLDOVANU,MAI RETINETI CA ACUM 3 ANI CAND GREVISTII DIN ASISTENTA SOCIALA AU INTRAT LA NEGOCIERI-CU DUMNEAVOASTRA-CA DOMNUL PRESEDINTE AL C.J.C. NU A AVUT NICIODATA TIMP SA DISCUTE CU ACESTIA;ORICE INCERCAM SA VA SPUNEM NE-O "TAIATI" DIN START DE FATA CU PRESA?DA AVETI DREPTATE SA PRIMITI SPOR DE CONDITII PENIBILE DEOARECE CA UN SIMPLU MEMBRU DE SINDICAT AM RIDICAT TONUL LA DUMNEAVOASTRA SI V-AM SPUS CA AM INTRAT LA NEGOCIERI NU NUMAI SA VA ASCULTAM PE DUMNEAVOASTRA.CHIAR V-ATI SIMTIT PENIBIL ATUNCI CA A INDRAZNIT CINEVA SA "V-O TAIE DIN START".NU VA E RUSINE SA FIGURATI CU ASEMENEA DENUMIRI DE SPORURI,SAU V-ATI PUS TOATE SPORURILE POSIBILE SI A-TI MAI INVENTAT UNUL?DOAR SUNTETI ALESII NOSTRI,SI TREBUIE SA VE FUNCTIONEZE BIBILICA......

eyes_on_you

19 Feb, 2010 22:00

sunt sigur ca este rusinos sa lucrezi in subordinea infractorului Nicusor Constantinescu, cred ca acest spor ar fi meritat doar de cei ce nu sunt implicati in fraudarea organizata a Tuturor fondurilor obtinute din impozite si taze locale. Oricum este utopic sa credem ca exista oameni de bun-simt angajati de mafia clanului Mazare-Constantinescu in cadrul CJC sau Primariei Constanta. Si DNA-ul nu mai vine ... (dar exista ??? ) :):):)

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 594

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 657

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 451

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 532

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 528

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 703

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3363

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13892

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 898

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 883

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1924

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1301

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2789

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6806

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 808