Eveniment

Sună la 544 şi află dacă ai telefonul ascultat Ofiţerii de la Informaţii pot fi surprinşi în „flagrant”? Cine le autorizează interceptările

A trăi în ţara celor şapte servicii secrete poate fi o adevărată provocare când vine vorba despre securitatea convorbirilor telefonice. Iar asta nu neapărat din cauza aşa-zişilor „băieţi cu ochii albaştri“ - cum sunt supranumiţi agenţii serviciilor secrete -, care ar sta cu urechile-n patru (vorba vine) pe orice apel telefonic, ci mai ales ca urmare a convingerii oamenilor că telefoanele le sunt ascultate. Poate cel mai recent exemplu al isteriei provocate de acest subiect a făcut, ieri, înconjurul ţării. Invitat într-o emisiune de televiziune, Dan Diaconescu, şeful PP-DD şi al OTV, a precizat că posesorii telefoanelor pot afla dacă organele de anchetă le ascultă convorbirile prin simpla accesare a unui cod: 544. Potrivit lui Diaconescu, telefonul interceptat redă un sunet ciudat, după apelarea celor trei cifre mai sus precizate. Nu de aceeaşi părere sunt şi oamenii legii din Constanţa, conform cărora utilizatorul unui terminal interceptat nu are de unde să ştie atunci când îi sunt înregistrate şi ascultate discuţiile.

Aşa se face că, în ultimii ani, românii, indiferent de vârstă, poziţie socială, statut, preocupări, istoric şi aşa mai departe, sunt încredinţaţi că, în orice moment, conversaţiile lor de zi cu zi fac obiectul ascultării intense practicate de către agenţii secreţi. Conform acestei credinţe înrădăcinate între cetăţeni, orice discuţie, oricât ar fi de banală, despre castraveţi de pildă, ar putea fi transcrisă şi adăugată într-un volum separat intitulat „Convorbiri telefonice“, parte integrantă a unui şi mai complex dosar de urmărire penală. Iar pentru că imaginaţia oamenilor nu se opreşte aici, în ultima vreme ne lovim tot mai des de aşa-numitele metode de depistare, sau chiar de „prindere în flagrant“ a băieţilor cu ochi albaştri, în timp ce trag cu urechea. Cel puţin la Constanţa, „isteria” telefoanelor ascultate poate fi alimentată şi de faptul că judeţul nostru ocupă, de departe, primul loc în Regiunea de Sud Est a României referitor la cererile de desecretizare a convorbirilor telefonice, a SMS-urilor, precum şi a mailurilor. După cum arătam şi în ediţiile trecute, conform datelor oficiale, pe rolul instanţelor din Constanţa au fost depuse, în ultimele luni, de circa 28 de ori mai multe solicitări pe Legea 82/2012 (destinată reţinerii datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice), decât în Brăila şi de aproape 60 de ori mai multe decât în Buzău şi Galaţi.

Ce spune legea

Prevederile legale în materie arată clar că ascultarea convorbirilor telefonice se poate face numai în situaţiile în care există clar indiciile comiterii unor infracţiuni. Iar pentru a spulbera miturile legate de ascultarea telefoanelor, trebuie spus că, procedural vorbind, interceptările pot fi solicitate doar de către procuror direct judecătorilor. Codul de procedură penală prevede că nimeni altcineva nu poate adresa instanţei o astfel de cerere. De-a lungul timpului, autorităţile judiciare au precizat că aspectele legate de modalitatea în care se autorizează interceptarea convorbirilor sunt reglementate în articolele 911 - 916 din Codul de procedură penală. Astfel, conform prevederilor legale, autorizaţiile privind interceptările sunt date de preşedintele instanţei căreia îi revine competenţa să judece dosarul în primă instanţă, ca regulă, sau instanţei corespunzătoare în grad acesteia, în a cărei circumscripţie se află sediul Parchetului care efectuează urmărirea penală.

Infracţiunile... 

Cei care pot da autorizaţia sunt fie preşedintele instanţei, fie, în lipsa lui, judecătorul desemnat de preşedinte. Solicitarea privind autorizarea interceptărilor se dă în şedinţă secretă, adică în camera de consiliu. „Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare pot fi autorizate în cazul infracţiunilor contra siguranţei naţionale prevăzute de Codul penal şi de alte legi speciale, precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, în cazul infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul unor alte infracţiuni grave ori al infracţiunilor care se săvârşesc prin mijloace de comunicare electronică“, se arată în lege. În plus, legiuitorul a stabilit că autorizaţia pentru interceptare se dă pentru durata necesară interceptării şi înregistrării, dar nu pentru mai mult de 30 de zile. Totuşi, autorizaţia poate fi reînnoită, înainte sau după expirarea celei anterioare, în aceleaşi condiţii, pentru motive temeinic justificate, fiecare prelungire neputând depăşi 30 de zile. „Durata totală a interceptărilor şi înregistrărilor autorizate, cu privire la aceeaşi persoană şi aceeaşi faptă, nu poate depăşi 120 de zile“, potrivit Codului de procedură penală.

Fără valoare dacă nu există probe

Tot în lege se mai arată că „procurorul dispune încetarea imediată a interceptărilor şi înregistrărilor înainte de expirarea duratei autorizaţiei dacă nu mai există motivele care le-au justificat, informând despre aceasta instanţa care a emis autorizaţia“. Nu este de trecut cu vederea faptul că, potrivit Codului de procedură penală, „convorbirile sau comunicările interceptate şi înregistrate care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau nu contribuie la identificarea ori localizarea participanţilor se arhivează la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialităţii, şi pot fi transmise judecătorului sau completului învestit cu soluţionarea cauzei, la solicitarea acestuia“. Totuşi, „la soluţionarea definitivă a cauzei, acestea vor fi şterse sau, după caz, distruse de către procuror, încheindu-se în acest sens un proces-verbal“. Totodată, este de spus că interceptările se folosesc pentru stabilirea situaţiei de fapt, a unei eventuale activităţi infracţionale cu care organul de urmărire penală a fost sesizat sau s-a autosesizat, ori pentru identificarea sau localizarea participanţilor la respectiva activitate infracţională. Totodată, sursele judiciare au explicat de-a lungul timpului că informaţiile obţinute în urma interceptărilor sunt privite ca orice alt mijloc de probă, în coroborare cu celelalte dovezi strânse pe parcursul anchetei. Cu alte cuvinte, o simplă discuţie ce ar putea fi mai mult sau mai puţin incriminatorie nu are o valoare foarte mare dacă nu este susţinută şi de alte probe, fapte concrete sau alte dovezi.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Renault Fuego

05 Jan, 2015 20:41

Eu cand formez acel numar, o aud pe Irina Loghin !

Telefon Anti Interceptare

11 Oct, 2013 01:09

Acum oricine poate afla daca si cand anume ii sunt ascultate convorbirile telefonice. Telefonul anti interceptare cu IMEI variabil te anunta de fiecare data cand apelul este interceptat, sau cand telefonul este localizat.

Telefon Anti Interceptare

11 Oct, 2013 00:51

Acum oricine poate afla daca si cand anume ii sunt ascultate convorbirile telefonice. Telefonul anti interceptare cu IMEI variabil te anunta de fiecare data cand apelul este interceptat, sau cand telefonul este localizat. Mai mult aici: http://anti-interceptare.weebly.com

cititor

24 Mar, 2013 11:18

de ce credeti ca totul este perfect, orice lucru facut de om nu poate fi perfect. Orice soft nu este infailibil la nesfarsit. Militienii, normal ce sa spuna!!!!!

Mircea

22 Mar, 2013 21:55

Chiar credeti ca institutiile care fac interceptarile sunt atat de cretine incat sa lase o astfel de portita de detectare?

xxx

21 Mar, 2013 23:38

Mare e gradina Domnului...!

Articole asemanatoare

Interviu online cu arhidiaconul Iulian Dumitru, dirijorul Coralei Ortodoxe „Armonia“ „Consider că între muzică şi credinţă este o simbioză perfectă“ (galerie foto + video)

16 Nov 2018 2297

Editorial În prag de Centenar. Cum marcăm corect Marea Unire

15 Nov 2018 329

Cele mai importante premii din comerțul electronic românesc au fost decernate la Gala Premiilor eCommerce - ediția a XIII-a

14 Nov 2018 401

Interviu online cu David Iustin Năstase, vicecampion balcanic Ce l-ar întreba atletul de la CS Farul pe celebrul Michael Johnson, dacă s-ar întâlni

10 Nov 2018 1321

Black Friday 2018. Ce ar trebui să știi înainte să te apuci de cumpărături. Despre returnare și garanție

10 Nov 2018 288

Declarație de avere - Adrian Vîlcea, șef serviciu Control sloturi, jocuri loto, jocuri on-line și pariuri din cadrul ONJN (documente)

10 Nov 2018 513

Interviu online cu Luminița Scarlat Icoane reproduse pe colivă. Ce minunății se pot face cu doar câteva ingrediente (galerie foto)

03 Nov 2018 1378

25+ Speakeri Excepționali urcă pe scena GPeC SUMMIT 12-13 noiembrie 2018

30 Oct 2018 446

Șoferii din Constanța pot folosi aplicația gratuită TPARK pentru a plăti parcările și alte servicii similare

29 Oct 2018 3936

Interviu online cu Cristian Crăciun, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi - Sucursala Constanţa „Reprezentăm interesele a 2.000 de veterani, militari în activitate, rezervă şi retragere“

27 Oct 2018 1555

Interviu online cu Dan Cojocaru, coordonatorul Centrului „Jean Constantin“ „Tinerii trebuie să fie provocați, să fie smulși din lumea virtuală“

20 Oct 2018 1385

Porcii mistreţi se plimbă nestingheriţi în staţiunea Jupiter (video)

18 Oct 2018 1301

Poliţia română lansează Campania CyberScams, cum pot fi evitate fraudele în mediul online

17 Oct 2018 615

Incident pe calea ferată. Călătorii au intrat în panică după ce trenul s-a oprit brusc. Ce s-a întâmplat

15 Oct 2018 527

Interviu online cu Inga Postolache, dirijor al fanfarei „Muzica Apelor“ „Viața este prea scurtă și prea frumoasă ca să stai pe loc“

13 Oct 2018 2423

Carmen Dan "Fenomenul radicalizării, în atenţia României în contextul preluării preşedinţiei Consiliului UE "

12 Oct 2018 298

Interviu online cu Ştefan Paloşi, din Constanţa, campion european la tenis „Ţelul meu e să ajung în top 10 ATP“

06 Oct 2018 2872

Nir Eyal, autorul bestseller-ului „Hooked How to Build Habit-Forming Products”, vine pentru prima dată în România la GPeC SUMMIT 12-13 noiembrie

03 Oct 2018 585

Parlamentul a aprobat noi reguli stricte în sectorul audiovizual

02 Oct 2018 296

Editorial Bullying-ul pe rețelele de socializare, un real pericol pentru copii. Tu știi ce face al tău pe Instagram?

29 Sep 2018 921

Numărul unic de identificare a caselor de marcat se obține online în cel mult trei minute

27 Sep 2018 556

Brad Geddes, David Meerman Scott, Ross Simmonds și Russell McAthy – primii speakeri internaționali legendari anunțați la GPeC SUMMIT 12-13 noiembrie

25 Sep 2018 424

Ultima săptămână de înscrieri Early-Bird la GPeC Trainings 17-18-19 octombrie, Cluj-Napoca!

25 Sep 2018 323

Consiliul Concurenţei Cele trei magazine Adivin ’95 din Constanţa, preluate de Mega Image

25 Sep 2018 3764

Jocurile de pe Facebook, din ce în ce mai populare

25 Sep 2018 409

Interviu online cu Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al KMG International „Rafinăria Petromidia este una dintre cele mai moderne din România şi din Europa Centrală şi de Est“

25 Sep 2018 2239

Interviu online cu Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști „Legislația privind Corpul SGP s-a îmbunătățit. Am obținut drepturi la care doar visam“

22 Sep 2018 8909

Interviu online cu Tudorel Dogaru Poliția Locală Constanța va avea un număr de telefon scurt

15 Sep 2018 4381

​Interviu online cu Florin Timofte, directorul tehnic al Institutului „Grigore Antipa“ Constanţa „Algele trebuie protejate, chiar dacă turiştii nu sunt încântaţi de prezenţa lor“

08 Sep 2018 1660

Interviu online cu Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Psihologic „Marea Neagră“ „Plaja Terapeutică din staţiunea Mamaia este o plajă senzorială, o zonă adresată simţurilor umane“

30 Aug 2018 1150

Tăriceanu, supărat pe utilizatorii de internet - "Nici în perioada FSN şi Iliescu nu s-a întâmplat aşa ceva"

29 Aug 2018 954

Mii de mesaje în cazul militarului profesionist care a fost dat afară pentru că era gras „Sunt şi generali cu asemenea probleme, dar niciunul nu a fost trimis acasă!“

25 Aug 2018 1339

Adevăr şi dezinformări Un consilier a luat judeţul la pas şi povesteşte ce se întâmplă în localităţile unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană

24 Aug 2018 2396

Tranzacţia prin care Ringier Sportal SRL a achiziționat active ale ziarului Gazeta Sporturilor, autorizată de Consiliul Concurenței

23 Aug 2018 338

Lucrări de mentenanţă a site-ului CFR. Pot apărea intermitenţe în funcţionarea aplicaţiilor

21 Aug 2018 582

Interviu online cu Anca Constantin și Irina Sodoleanu, fiica, respectiv nepoata istoricului Adrian V. Rădulescu „Precum Pitagora, considera că dușmanii sunt de fapt prieteni rătăciți“

17 Aug 2018 2566

Consiliul Concurenţei a autorizat o importantă tranzacţie pe piaţa jocurilor de noroc

14 Aug 2018 902

Fost şef în Petromin Constanţa Cine este Speranţa Cliseru, prefectul capitalei, care ar fi dat ordin jandarmilor să intervină în forţă în Piaţa Victoriei

14 Aug 2018 3917

MAE, UNICEF și Eurochild invită copiii să își spună părerile în sondajul de opinie „Europa pe care și-o doresc copiii“

08 Aug 2018 337

Bebeluș încuiat în mașină, la Mamaia

07 Aug 2018 2909

SPIT vă invită să completați chestionarul de evaluare privind satisfacția contribuabililor

06 Aug 2018 387

Interviu online cu Maria Tomescu, specialist al Centrului Meteorologic Dobrogea „Vara îşi reintră în drepturi, vremea va fi însorită, iar temperaturile, numai bune pentru plajă“

03 Aug 2018 1971

Anunț important de la ANAF. Mai sunt 2 zile în care se poate depune Declarația Unică

30 Jul 2018 551

Atenţie. Se apropie termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit

29 Jul 2018 386

Urmează o nouă ediție a Școlii de Vară GPeC – seria de cursuri intensive de E-Commerce și Marketing Online

26 Jul 2018 639

Interviu online cu directorul Serviciului Creşe Constanţa Alimente bio, mai multe locuri pentru copii şi reguli noi la înscriere

26 Jul 2018 3329

Interviul online cu inspectorul-şef teritorial din cadrul ISCTR, George Emil Costea, nu a avut loc. Motivul şi cine nu a fost de acord (documente)

21 Jul 2018 2099

Petiţie cu 22 de întrebări Sindicatul Poliţiştilor din România „Diamantul“ insistă în problema salariilor

21 Jul 2018 10287

Anchetă în cazul neregulilor de pe Plaja Terapeutică din Mamaia. Polițiștii locali îi caută pe tinerii filmați în timp ce consumă alcool și ascultă manele

19 Jul 2018 666

ANAF pune la dispoziţia contribuabililor o aplicaţie pentru completarea şi depunerea online a Declaraţiei unice

13 Jul 2018 825