Teodosie, „turnat“ de ziarişti Arhiepiscopul Tomisului, primul înalt ierarh ortodox cercetat penal din istoria BOR (galerie foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie a lansat, ieri, o nouă „bombă“! Procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, fost decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa. Arhiepiscopul Tomisului este cercetat penal pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual. În cauză mai este anchetat şi Bogdan Florin Chiriluţă, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, suspectat de complicitate la luare de mită.

Aşa cum menţionam şi în ediţiile trecute, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, este, conform surselor noastre, primul înalt ierarh ortodox cercetat penal din istoria Bisericii Ortodoxe Române.

În faţa celor de la Anticorupţie, Arhiepiscopul Tomisului a fost reprezentat de avocata Maria Vasii, fostul apărător al poliţistului Cristian Cioacă, dar şi al lui Gilberto Şaban şi al lui George Davidescu, ambii condamnaţi la închisoare pe viaţă în dosarul morţii Larei Şaban, sora primului menţionat. Maria Vasii l-a apărat în faza urmăririi penale şi pe Adrian Zglobiu, bărbatul care l-a scuipat pe Traian Băsescu în Portul Constanţa.

Conform procurorilor, în cursul lunii martie 2009, Arhiepiscopul Tomisului, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius“ şi arhiepiscop al Tomisului, ar fi primit de la o persoană denunţătoare (jurnalist din Bucureşti) suma de 850 de euro prin intermediul lui Chiriluţă, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro. În schimbul banilor, Arhiepiscopul Tomisului ar fi trebuit să faciliteze înscrierea jurnalistului ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot.

„Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică“, mai precizează DNA. Ieri, procurorii Anticorupţie i-au adus la cunoştinţă atât lui Teodosie, cât şi lui Bogdan Florin Chiriluţă calităţile de suspecţi şi acuzaţiile.

Foarte important, în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de o altă persoană.

Cine este ÎPS Teodosie

Teodosie Petrescu s-a născut în 1955, într-o familie de buni creştini, Procopie şi Elisabeta Petrescu, în localitatea Gheorghieni, judeţul Suceava, fiind cel de-al şaptesprezecelea copil şi ultimul, primind la botez numele de Macedon.

Copilăria şi-o petrece în localitatea natală, alături de părinţii săi, oameni cu frică de Dumnezeu, de la care a învăţat primele noţiuni creştine. A urmat şcoala generală la Dorna-Arini, din judeţul Suceava, între anii 1962-1970. Ulterior, între anii 1970-1975, a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar între anii 1976-1980 - Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde îşi va lua licenţa în Teologie, la disciplina „Îndrumări Misionare“, avându-l ca îndrumător pe regretatul pr. prof. univ. dr. Petre David. Se înscrie la doctorat în octombrie 1980, specialitatea „Studiul Biblic al Vechiului Testament şi Limba Ebraică“. După promovarea examenului de admisibilitate, a trecut la elaborarea tezei de doctorat. În anul 1982, este încadrat cântăreţ bisericesc la paraclisul patriarhal „Sf. Antim“, iar la 1 octombrie 1986 a fost titularizat, prin concurs, în postul de asistent universitar la Facultatea de Teologie din Bucureşti, secţia Practică.

Tuns în monahism

În anul 1987, a intrat la Schitul Crasna (judeţul Prahova) ca frate de mănăstire, unde a şi fost tuns în monahism, la 6 decembrie 1990, primind numele de Teodosie. La 24 februarie 1991, este hirotonit ieromonah, având ca atribuţiuni activitatea de asistenţă religioasă şi de misiune caritabilă la spitale şi casele de copii orfani din Bucureşti. În perioada 1 octombrie 1992 - 1 aprilie 1993, a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea Birmingham din Anglia. Ca slujitor al Domnului, a desfăşurat o intensă activitate liturgică şi omiletică la Catedrala Patriarhală, la Mănăstirea Antim din Bucureşti, la Paraclisul „Sf. Ecaterina“ al Facultăţii de Teologie, iar ca preot misionar, în cadrul programului de asistenţă religioasă şi caritativ-filantropică „Diaconia“ de la Centrul Patriarhal.

Ridicat la rang de episcop-vicar

La 22 martie 1994, Sfântul Sinod al BOR l-a ridicat la rangul de arhimandrit şi a aprobat alegerea sa în funcţia de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu titlul de Snagoveanul. În ziua de 3 aprilie 1994, la biserica „Sf. Spiridon cel Nou“ din Bucureşti, a fost hirotonit arhiereu. În anul 1999, obţine titlul de Doctor în Teologie, cu teza „Cartea psalmilor şi importanţa ei în viaţa pastoral-misionară a bisericii“. Din anul 2000, urmează cursurile celui de-al doilea doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia Muzică Bisericească, obţinând titlul de Doctor în Muzică, în decembrie 2005.

Ales pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Tomisului

Ca urmare a sănătăţii sale precare, ÎPS Lucian Florea Tomitanul, Arhiepiscopul Tomisului, a depus cererea de retragere la pensie şi Sfântul Sinod, întrunindu-se în aula Palatului Patriarhiei, la 21 februarie 2001, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, i-a aprobat retragerea la pensie la vârsta de 78 de ani. De asemenea, el a indicat ca voturile membrilor Colegiului Electoral să se îndrepte spre doi candidaţi: PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, şi PS Teodosie Snagoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Colegiul Electoral Bisericesc a declarat ales pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Tomisului pe Preasfinţitul Teodosie Snagoveanul. În aceeaşi zi, la 21 februarie 2001, Sfântul Sinod a examinat, a cercetat canonic şi a validat alegerea de către Colegiul Electoral Bisericesc a Preasfinţitului Teodosie Petrescu în scaunul de Arhiepiscop al Tomisului.

Întronizat în Duminica Floriilor

Festivitatea de întronizare a lui ÎPS Teodosie a avut loc la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa, pe 8 aprilie 2001, în Duminica Floriilor, în cadrul Sfintei Liturghii, slujba fiind oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, alături de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi, în prezenţa a mii de credincioşi.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au promis că vor transmite un comunicat de presă privind cele întâmplate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.