Terenuri predestinate Dosarul retrocedărilor - un an de la trecerea în „nefiinţă"?

retrocedari_Radu_Mazare_dosare_DNA_39.jpgÎn rechizitoriul prin care suspecţii au fost deferiţi instanţei, procurorii au atras atenţia asupra faptului că „persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză"

Faimosul proces al retrocedărilor Constanţei, în care primarul Radu Mazăre şi mai mulţi directori din administraţia publică locală sunt judecaţi pentru infracţiuni de corupţie, bate pasul pe loc cu graţie, de peste un an de zile. În acest context, este de menţionat că nici măcar portalul instanţelor de judecată nu mai este actualizat de mai bine de un an, ultima actualizare a informaţiilor privind dosarul cauzei, înregistrat sub numărul 6536/2/2008, fiind făcută la data de 8 decembrie 2010. Până la închiderea ediţiei, primarul nu răspunsese solicitărilor noastre privind acordarea unui punct de vedere cu privire la acest subiect.

Revenind la Portalul instanţelor de judecată, pe 8 decembrie 2010, instanţa a constatat că procesul este în continuare suspendat, ca urmare a trimiterii dosarului la Curtea Constituţională, în luna septembrie 2010. Totuşi, de atunci şi până în prezent, judecătorii constituţionali nu au găsit probabil timpul necesar să analizeze excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de avocaţii acuzaţilor, dosarul retrocedărilor nefigurând în mai mult sau mai puţin încărcatele liste de şedinţă ale Curţii. În procesul retrocedărilor, procurorii DNA au acuzat faptul că începând cu luna noiembrie 2002 şi până în luna iulie 2005 „membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri". Scopul, spuneau procurorii, ar fi fost cel al „obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul". În aceste condiţii, conform rechizitoriului DNA, „patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane de euro dintre care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa".

Sechestrul din februarie 2008

Dincolo de acuzaţiile DNA potrivit cărora suprafaţa de teren retrocedată în fapt ar fi fost mai mare decât suprafeţele solicitate, procurorii au mai atras atenţia asupra faptului că „persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză". Sumele primite în schimb ar fi reprezentat, conform DNA, „mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe". Totodată, „aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire". „În vederea asigurării măsurii confiscării speciale, prin ordonanţa din 15.02.2008 a fost instituit sechestru asupra terenurilor provenite din săvârşirea infracţiunilor analizate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre inculpaţi şi în proprietatea firmelor controlate de aceştia", au mai spus procurorii DNA. Conform comunicatului DNA, Radu Mazăre fusese acuzat alături de mai mulţi lucrători ai primăriei de „abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; fals intelectual în formă continuată; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni". De partea cealaltă, primarul Mazăre a acuzat tot timpul faptul că dosarul retrocedărilor ar fi unul politic, declarându-se nevinovat de acuzaţiile aduse. De asemenea, facem precizarea că i-am transmis un mesaj text pe telefon primarului, solicitându-i un punct de vedere cu privire la dosarul retrocedărilor, însă până la închiderea ediţiei, acesta nu ne-a răspuns. Menţionăm că dacă edilul va răspunde întrebărilor noastre, vom publica răspunsul său în ediţia viitoare.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Intervenții ale polițiștilor pe raza județului Constanța

17 Apr 2024 285

Șofer băut, depistat de polițiști în Ovidiu, județul Constanța

17 Apr 2024 290

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța „Sărbătoare luminată – Concert de Paști” va fi pus în scenă în seara de vineri, 26 aprilie 2024

17 Apr 2024 274

Copii de grădiniță au participat la un atelier de pictură, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

17 Apr 2024 269

Spectacolul de operă „Rigoletto” de G. Verdi, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

17 Apr 2024 324

Minori nesupravegheați, depistați în Gara CFR din Constanța

17 Apr 2024 385

UPDATE Atenție! Avertizare de Cod portocaliu de vânt puternic pentru județele Constanța și Tulcea

17 Apr 2024 613

Peninsula Constanța, fără stâlpișori pe strada Revoluției! Anunțul avocatei Mirela Doicescu (FOTO)

17 Apr 2024 452

Un bărbat și o femeie, încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă. Ce fapte i-au adus după gratii?

17 Apr 2024 412

Licitații Constanța Primăria Techirghiol va reabilita Biblioteca Orășenească și Grădinița cu Program Prelungit (DOCUMENT)

17 Apr 2024 195

Arimex Comexim 2000 SRL Constanța - „Fii milos și fii smerit!”

17 Apr 2024 310

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și o firmă din județul Prahova au parafat un contract de aproape 30.000 de euro. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

17 Apr 2024 265

Primăria Constanța pune la bătaie pentru acest eveniment peste 400.000 euro fără TVA Delia, Elena Gheorghe, Motans și Iuliana Beregoi vor concerta la Zilele Constanței 2024!

17 Apr 2024 464

Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. execută lucrările Proiectul de salvare și punere în valoare a Mormântului pictat hypogeu s-a majorat cu 10%! (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 300

Primăria Constanța a emis autorizația de construire Marinii Buildings Development SRL, undă verde pentru investiția de pe strada Eduard Caudella

17 Apr 2024 434