Trafic de migranți în Bistrița-Năsăud. Recrutarea s-a realizat prin intermediul unor firme de plasare forță de muncă

Sursa foto cu rol ilustrativ: DGPMB
  •  8 mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Bistrița Năsăud.

La data de 24.03.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Târgu Mureș au pus în executare 8 mandate de percheziție domiciliară pe raza județul Bistrița Năsăud într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migrați.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat în scopul recrutării și aducerii în Romania a unor cetățeni din Pakistan, urmată de facilitarea trecerii frauduloase de către aceștia a frontierei de stat a României către alte state membre ale Uniunii Europene.

Activitatea ilegală a fost disimulată într-o activitate aparent legală de plasare a forței de muncă pe teritoriul României, scopul real fiind organizarea succesivă a intrării în țară și apoi a părăsirii frauduloase a teritoriul României de către cetățenii pakistanezi. Recrutarea migranților s-a realizat prin intermediul unor firme de plasare forță de muncă din Pakistan, aceștia plătind sume cuprinse între 5.000 și 12.000 de euro membrilor grupului infracțional organizat pentru încheierea unor contracte de muncă cu o societate comercială înregistrată în municipiul Bistrița.
În cursul lunii octombrie 2021, au fost aduși în Romania 97 de cetățeni din Pakistan, toți fiind cazați inițial la o pensiune din județul Mureș.


În cursul lunilor noiembrie 2021 - ianuarie 2022, mai multe dintre aceste persoane au părăsit locațiile unde au fost adăpostite de către membrii grupului, iar contractele de muncă ale acestora au fost reziliate de către firma angajatoare. Ulterior, treptat, au fost încetate toate contratele de muncă ale cetățenilor pakistanezi, cu toate că unii se mai află încă în țară.

În urma perchezițiilor domiciliare au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace materiale de probă precum: înscrisuri, carduri bancare, laptop-uri și telefoane mobile.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de 3 inculpați, dintre care doi cetățeni români și unul norvegian de origine pakistaneză.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Tg. Mureș, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița – Năsăud și al Inspectoratului General pentru Imigrări - Serviciul pentru Imigrări Mureș și Bistrița Năsăud.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziţii în mai multe judeţe din vestul ţării pentru trafic de migranţi

22 Jan 2024 551

Craiova Arestări și rețineri într-un caz de trafic de migranți!

03 Dec 2023 825

Percheziții la persoane bănuite de trafic de migranți! Cum acționau suspecții

23 Nov 2023 682

Reţea de trafic de migranţi de origine vietnameză, destructurată cu suportul EUROPOL (GALERIE FOTO)

23 Nov 2023 800

Județul Timiș Persoană arestată preventiv pentru trafic de migranți

27 Oct 2023 639

Un nou caz de trafic de migranți, în Timiș! Zeci migranți, transportați în mod ilegal

26 Oct 2023 648

Poliția de Frontieră Română Algerieni și sirieni încercau să treacă ilegal granița spre Serbia, prinși de autoritățile din județul Timiș

25 Sep 2023 645

Caz de trafic de migranți în Timiș!

21 Sep 2023 785

A transportat 12 migranți cu o autoutilitară! Iată pentru ce sumă

18 Sep 2023 744

Cetățean român, cercetat pentru trafic de migranți! Câți bani a cerut pentru a trece ilegal granița peste 30 de cetățeni străini

08 Sep 2023 847

IPJ Cluj Reținuți pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migrați și complicitate la trafic de migranți

07 Sep 2023 733

Șase ani cu executare Bărbat condamnat pentru trafic cu migranți. A ascuns în remorcă zece străini

01 Sep 2023 688

Trei cetăţeni turci cercetaţi pentru trafic de migranţi, unul dintre ei în stare de arest preventiv

31 Aug 2023 651

Percheziții pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți

28 Aug 2023 905

Bărbat din județul Timiș urmărit judiciar după ce a ascuns într-o autoutilitară patru migranți

24 Aug 2023 686