Tragedie în România. Patru copii luaţi de viituri. Alţi patru salvaţi. Peste o sută de oameni s-au autoevacuat (galerie foto)

În urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în zona de competenţă a inspectoratului, pompierii prahoveni au intervenit în cursul zilei de vineri și noaptea de vineri spre sâmbătă cu motopompe și alte mijloace pentru evacuarea apei din 15 locații, respectiv Berceni, Valea Călugărească, Gherghița, Râfov, Albești Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Sângeru, Lapoș, Urlați, Mizil, Sinaia, Ploiești, Ceptura și Bălțești fiind afectate 76 locuințe și 132 gospodării.

În localitatea Lapoș, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuințe, anexe gospodărești, autoturisme și animale.

Totodată, 100 de persoane au fost evacuate, acestea fiind cazate temporar la rude. În localitatea Valea Călugărească 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Unda de viitură a surprins și localitatea Sângeru, unde o femeie și 4 copii au fost luați de ape. Femeia a fost salvată, însă patru minori cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani au fost dați dispăruți. Echipajele de pompieri au găsit un copil, în vârstă de 3 ani, care se afla în stop cardio – respirator, s-au executat manevre de resuscitare, însă din nefericire, a fost declarat decedat de către echipajul medical sosit la locul evenimentului.

Pe timpul nopții, pompierii au monitorizat zonele inundabile și cele afectate, respectiv, Lapoș și Sângeru, verificând creșterea debitelor pe Cricovul Sărat și afluenții săi. Totodată, în comuna Sângeru s-au format șase echipe mixte, care au verificat dacă mai sunt persoane în locuințele aflate în zona inundată.

În satul Radila au fost salvați 3 adulți și 4 copii, iar la Dârvari un adult a fost scos din viitură. În localitatea Sângeru, un copil de 5 ani a fost salvat, fiind surprins pe o insulița formata între malurile Cricovului Sărat. În comuna Valea Călugărească, satul Dârvari, pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un șanț, fiind evacuați cu ajutorul salvatorilor.

În Sinaia, pompierii au acționat pentru degajarea carosabilului inundat și a unui autoturism surspins de de ploaia abundentă.
În municipiul Ploiești, pompierii au evacuat apă dintr-o locuință și două subsoluri (unitate de învățământ și Spitalul Județean).
162 pompieri militari cu 31 mijloace au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de protecție a comunităților precum și pentru evacuarea apei din zonele inundate.

Preventiv, la nivelul județului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație, prin intermediul sistemului Ro-ALERT, la primirea avertizărilor de tip now casting de cod portocaliu și roșu.

Pompierii rămân la datorie, pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte ale fenomenelor periculoase, monitorizarea situației din zonele vizate precum și evoluția acesteia.

La căutările de la Sangeru vor acționa 50 pompieri cu 2 autospeciale de comanda, un autocamion de intervenție și o barca de salvare.

De asemenea, în judeţul Ialomiţa, în urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase din data de 31.05 și 01.06.2019,
pompierii militari, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au acționat în cursul nopții pentru evacuarea apei din case și gospodării, astfel:
- s-au înregistrat probleme deosebite pe raza comunei Săveni, unde 35 de gospodării (curți) și 2 case au fost inundate cu ape pluviale.
În sprijinul populației afectate au fost mobilizate forțe de la subunitățile inspectoratului cu 6 motopompe, 2 autospeciale de stingere, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă și 13 cadre care au acționat continuu pentru evacuarea apei. Intervenția este în desfășurare și la această oră. 
- Detaşamentul Slobozia a intervenit cu o motopompă și 4 subofițeri pentru evacuarea apei din 4 gospodării (curți) și 3 case inundate din loc. Marculești.
În urma acestor situații de urgență nu s-au înregistrat victime.
Pompierii rămân la datorie, pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte ale fenomenelor periculoase, monitorizarea situației din zonele vizate precum și evoluția acesteia.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Interne transmite că 5 persoane (1 mamă și 4 copii) au fost surprinse de o viitură. Femeia a fost salvată, un copil a fost găsit decedat seara trecută, iar în această dimineață a fost găsit al doilea minor, de asemenea decedat.

Ceilalți doi copii sunt căutați în continuare de echipe formate din pompieri, polițiști și jandarmi.
 
Sursa foto: ISU Prahova+ISU Ialomita

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ABADL Proiect de apărare împotriva inundațiilor, la Babadag, județul Tulcea

03 Feb 2024 718

Avertizare emisă de hidrologi Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii! Județele vizate

21 Jan 2024 624

Franța Localități sub apă! Guvernul anunţă măsuri ''excepţionale'' în urma inundațiilor

04 Jan 2024 721

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

04 Jan 2024 760

Atenţionare de călătorie în Franța! Au fost emise coduri roșu și portocaliu de ploi și inundații

03 Jan 2024 623

INHGA Posibile depășiri ale cotelor de apărare pe râuri din 15 bazine hidrografice!

12 Dec 2023 654

Știri Constanța Plaja Modern, inundată în urma condițiilor meteo severe din ultima perioadă (FOTO+VIDEO)

07 Dec 2023 1472

Atenționări Cod Portocaliu și Cod Galben de inundații în mai multe județe din țară

02 Dec 2023 855

INHGA Cod Roșu de inundatii! Județele vizate

01 Dec 2023 836

INHGA Cod galben de inundații pe râurile din judeţele Constanţa şi Tulcea

24 Nov 2023 730

MAE Atenționare de călătorie, în Norvegia! Cod portocaliu de inundații

02 Nov 2023 971

MAE Atenționare de călătorie pentru Slovenia - Cod roșu de ploi torenţiale şi risc de inundații

27 Oct 2023 874

Atenționare emisă de hidrologi! Cod galben de inundații pe râuri din zece bazine hidrografice

26 Oct 2023 780

Guvernul a aprobat majorarea limitei prevăzută inițial pentru acordarea de ajutoare de urgență

20 Oct 2023 705

Prognoza hidrologică pentru luna octombrie în Dobrogea. Ce spun hidrologii

03 Oct 2023 744