Traseul peştelui stricat din Europa în România. Gruparea organizată are rădăcinile în Dobrogea. Sute de percheziţii (galerie foto + video)

În cursul zilei de 14 mai 2019, percheziţii masive au avut loc concomitent atât în România, cât şi în Spania, Franţa, Italia şi Ungaria. Despre modul în care au operat cei implicaţi în caz şi efectele nocive pe care le-a avut operaţiunea desfăşurată de grupul organizat cu rădăcini în Dobrogea a vorbit procurorul Teodor Niţă, de la Constanţa. El a explicat că gruparea avea oameni în ţările menţionate mai sus, iar aceştia pescuiau ilegal în zone fluviale contaminate, unde pescuitul este total interzis. Peştele era adus în România şi comercializat de marii retaileri. De precizat că monitorizarea anchetatorilor s-a făcut de aproximativ şase luni, iar în tot acest timp peştele contaminat cu substanţe nocive s-a aflat pe rafturile magazinelor, fiind vândut ca „peşte proaspăt”. Procurorul a precizat că se aşteaptă ca peste 60 de persoane fizice şi juridice să fie puse sub acuzare, după ce vor fi încheiate sutele de percheziţii aflate în desfăşurare.
 
Acţiunea a pornit de la o sesizare, iar amploarea acestui caz i-a făcut pe procurorii români să colaboreze cu autorităţile internaţionale. „Este imposibil pentru un procuror să facă ceva singur. Este făcut în colaborare cu IGPR. Pe parcurs, au fost cooptate şi alte unităţi de poliţie. Am plecat de la o informaţie pe care am verificat-o. Concret, de 6 luni avem mandate de supraveghere tehnică şi nu doar telefoane; e doar o mică parte, şi toate au fost fructificate în acest dosar. Pe parcurs, ne-am dat seama că nu e doar o chestiune naţională şi am luat legătura cu poliţia din Spania. Au confirmat suspiciunile. Pe parcurs, am văzut că afacerea avea legături şi în Italia, Portugalia, Franţa şi Ungaria. În situaţia asta, am luat legătura cu EUROJUST, au deschis dosar şi am făcut o acţiune în colaborare”, a spus procurorul.
 

Cum au acţionat braconierii

 
Conform anchetatorilor, modul de operare era unul agresiv, peştii fiind pescuiţi din zonele unde această acţiune era interzisă. „Pescuiesc prin metode barbare, din fluvii extrem de poluate, în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Era adus fără autorizaţii de export sau livrări intracomunitare. Braconau cu plasa, cu baterii, şi vorbim de cantităţi de peste 500 de tone. Un fluviu din Spania, Ebru, dar şi în fluviul Po din Italia - în general cam prin aceste zone se pescuia. Oamenii, pentru a-şi crea aparenţa de legalitate, au contrafăcut documentele. Cumpărau 50 de kile de la o firmă, luau antetul şi îl falsificau. Intrau în România cu dubiţe de 3,5 tone, că nu prea le controlează”, a mai spus omul legii.
 

Peştele stricat era spălat cu oţet

 
Peştele ajungea deja stricat în rafturile din magazinele din România, mai ales că nu erau respectate condiţiile minime de transport necesare pentru a aduce peşte proaspăt. „Nu erau transportate cu frigoterme autorizate. Erau simple. Mai dormea şoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după 4 zile. Prin interceptările telefonice, auzeam cum spuneau: «Mă, dar cam miroase. Spală-l cu oţet. Sau taie-l rondele şi tine-l la marinat, ca să nu miroasă». Ori îl ţineau în soluţie salină, ori cu oţet, peştele era stricat. Inclusiv în Delta Dunării se livra, inclusiv către marii retaileri, de unde se cumpăra peşte foarte proaspăt”, a adăugat procurorul Niţă.
 
Poliţiştii spanioli au verificat locaţiile vizate de braconierii români cu dronele, pentru a avea dovezi ale pescuitului ilegal. Analizele făcute de laboratoarele din România au scos la iveală substanţe nocive în peştele vizat, iar rezultatul este unul clar - peştele era impropriu consumului. „Avem analize, punctul de vedere al ANSVSA, iar structurile teritoriale acţionează aşa cum au acţionat şi nu ştiu de ce. De cele mai multe ori, au spus că peştele e bun. Răspunsul este: da, peştele a fost verificat, nu are nicio legătură cu gradul de sănătate «bun pentru consum»”, a adăugat procurorul.
 
Conform analizelor, sunt substanţe toxice, pe care nicio persoană nu ar trebui să o introducă în organism, fiind vorba chiar şi de metale grele, dăunătoare în cantităţi mari.
 

Sute de percheziţii

 
În comunicatul de presă care a fost transmis în cursul zilei de ieri, se vorbea de 30 de tone de peşte confiscat. Astfel, procurorul a explicat de ce este vorba de diferenţa de cantitate despre care a presupus ca a intrat în spaţiul românesc - 500 de tone. „Ca să putem face proba circuitului, am făcut controale aparent administrative în vamă. Şi am luat, chipurile prin sondaj, şi verificam conţinuturile la vanuri. Acelea au fost confiscate şi arse şi aşa am făcut legătura probatorie de la ce transportau şi ce ajungea la noi. Tonele alea ridicate de noi le-am luat şi le-am confiscat. Ce am găsit astăzi (n.r. 14 mai 2019) - v-am spus că sunt 114 percheziţii la români, vreo 70 la maşini, iar în străinătate sunt alte 170 de percheziţii care sunt încă în derulare”, a mai spus anchetatorul.
 

Acuzaţiile sunt grave - zeci de persoane fizice şi juridice vizate

 
Zeci de persoane fizice şi juridice par a fi implicate în acest lanţ de infracţiuni, scos la iveală de procurorii constănţeni şi de anchetatorii din România şi celelalte ţări. Totuşi, important de precizat este faptul că românii luau peştele stricat din afară şi îl aduceau spre comercializare tot în România.
 

„Românii erau cei care organizaseră afacerea şi aduceau otrava în farfuria conaţionalilor lor. Pescarii de acolo nu sunt italieni sau spanioli, ci tot români, din satele lipoveneşti, dar şi din Hârşova. Este o ierarhie dată de poziţie. Sunt doar câţiva străini. Suspect în sens formal acum nu avem pe nimeni. Codul de procedură penală îmi spune că îl pun sub urmărire doar după ce îl audiez. Trebuie să centralizăm tot ce au făcut colegii din celelalte ţări. Nu ştiu cam cine va juca în echipa. Probabil 60-70 persoane fizice şi juridice vor fi puse sub acuzare. Acum am doar informaţiile pe mail de la EUROJUST, dar nu am văzut documentele efectiv”, a mai spus procurorul.
 
Infracţiunile pentru care ar putea fi puşi sub învinuire: grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, mai multe fapte de braconaj, evaziune fiscală.

 

Oficial, despre percheziţiile din 14 mai 2019

 
Poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria pun în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului.

În România, poliţiştii pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Ploieşti, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. Alături de ei sunt şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania.
La rândul lor, poliţiştii români participă la acţiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL.

Cum acţiona grupul infracţional organizat

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România.

Ea nu funcţiona după un sistem piramidal, ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă/comercializare etc.).
Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, ale Spaniei şi ale Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului.

Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu.

Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale.

30 de tone de peşte, impropriu consumului, confiscate


În urma cooperării internaţionale dintre Poliţia Română şi autorităţile poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracţionale, iar toate informaţiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, cantitate a cărei valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei.

Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată.

S-a început urmărirea penală in rem


În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea fără documente legale a peştelui.

Menţionăm că documentarea activităţii infracţionale s-a desfăşurat de către poliţişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale a IGPR, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF.
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amenzi de peste 7.000 lei, aplicate de jandarmii din Tulcea în acest sfârșit de săptămână!

18 Mar 2024 451

Un angajat al Consiliului Județean și-a cerut transferul la Agenția pentru Pescuit și Acvacultură din cadrul Ministerul Agriculturii! Despre cine este vorba?

15 Mar 2024 670

Trei turiști, răniți în Deltă, după ce un copac a căzut peste ei

13 Mar 2024 533

Tulcea Jandarmii intervin într-un caz de pescuit ilegal în zona Lacului Zaghen (FOTO)

04 Mar 2024 465

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 644

O firmă de pescuit din Constanța dă în judecată Autoritatea de Management pentru Pescuit POPAM. Dosarul, pe rolul Curții de Apel Constanța

07 Feb 2024 708

Licitații Tulcea ARBDD, un nou contract subsecvent pentru studii de evaluare a resurselor acvatice vii (DOCUMENT)

06 Feb 2024 590

ARBDD Prohibiție de pescuit pentru știucă! Ce trebuie să știe pasionații de pescuit

31 Jan 2024 627

ARBDD S-au stabilit perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului în Delta Dunării

19 Jan 2024 827

Ordin MADR Unde este interzis pescuitul în anul 2024?

18 Jan 2024 636

A început procedura de schimbare a permiselor de pescuit familial. Câte persoane s-au prezentat pentru reînnoirea documentelor până acum

10 Jan 2024 858

EXCLUSIV! Barca celor doi tineri dispăruți pe lacul Siutghiol, adusă la mal (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Jan 2024 3318

Cei doi tineri cautați pe Lacul Siutghiol, dați dispăruți. Oficial de la Poliția Română (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Jan 2024 2568

Constanța Cine sunt cei doi tineri dispăruți noaptea trecută pe Lacul Siutghiol! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Jan 2024 3921

ARBDD Reactualizarea bazei de date a permiselor de pescuit pentru consumul familial pentru anul 2024 în perimetrul RBDD

28 Dec 2023 866