Trei arestaţi din 18 propuşi Cum au dezumflat magistraţii dosarul „BCR Asigurări” al procurorilor DIICOT

Atât deciziile de arestare, cât şi cele de punere în libertate a inculpaţilor pot fi atacate la Curtea de Apel Targu Mureş 

Tribunalul Mureş a respins 15 propuneri de arestare preventivă formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în dosarul „BCR Asigurări”, cauză în care au fost efectuate mai multe percheziţii şi în Constanţa. Deciziile Tribunalului nu sunt definitive, ele putând fi atacate la Curtea de Apel Târgu Mureş, instanţă ce va avea ultimul cuvânt asupra tuturor măsurilor preventive.

La data de 9 iulie, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 166 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale, precum şi la sediile unei societăţi de asigurări, în cadrul unei acţiuni de amploare. Percheziţiile domiciliare s-au derulat în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. Prejudiciul cauzat bugetului de stat, conform DIICOT, este estimat la suma de 6 milioane de euro, aferentă unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 până în prezent. La finelor celor 166 de percheziţii, în arest au fost duse 18 persoane (funcţionari bancari şi acţionari la diverse societăţi comerciale), respectiv:   Maria Bene, Iulian Staver, Marin Belei, Costică Marin, Ioan Topor, Ioan Miclea, Cătălin Dobre, Alexandru Marius Guţu, Diana-Violeta Sevciuc, Martin Daniela, Georgiana Florentina Joenel, Alexandra Copaci, Adrian Costea, Gabriela Kriska, M.A., Gicu Emanuel Măntoiu, Vasile Daniel Dumitrache şi Veronica Grigore. În urma deliberărilor, magistraţii Tribunalului Mureş au decis respingerea a 15 propuneri de arestare preventivă formulate de DIICOT, însă a hotărât arestarea preventivă a trei dintre funcţionarii bancari: Diana Violeta Sevciuc, M.A. şi Gicu Emanuel Măntoiu. Atât deciziile de arestare, cât şi cele de punere în libertate a inculpaţilor pot fi atacate la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Modul de operare descris de procurori 

„Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale”, conform DIICOT. Organele de anchetă continuă precizând că, „după reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate”. „Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurător”, au conchis cei de la DIICOT.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.