Eveniment

Tudorel Dogaru „Sa prinzi autorul unui accident este o cursa contra cronometru"

politisti_masuratori6.jpgMajoritatea accidentelor cu AN se produc noaptea, iar şoferul încearcă să ascundă o altă infracţiune

Comisarul Tudorel Dogaru este şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene de  trei ani. Cu o vechime de opt ani în Poliţia Rutieră, comisarul Dogaru are în subordine 36 de oameni, printre atribuţiile sale de serviciu se numără colaborarea cu cele 67 de primării şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, într-un cuvânt este cel responsabil de „liniştea" noastră pe drumurile naţionale şi judeţene. Totodată, este specialistul Serviciului Poliţiei Rutiere în materie de accidente cu autor necunoscut. Pentru că aceste evenimente s-au înmulţit alarmat în ultimul timp, comisarul Dogaru a acordat cotidianului nostru un interviu pe această temă.

De ce este mai „periculos", să zicem, accidentul cu autor necunoscut decât un eveniment rutier obişnuit?
Accidentul cu AN, respectiv acela provocat de un şofer care ulterior fuge de la locul faptei, fără a opri, fără a acorda victimei primul ajutor sau a o transporta la spital, fără a se prezenta la poliţie, consumă enorm resursele SPR. Şi mă refer aici mai ales la cele umane, care şi aşa nu ne prisosesc. În momentul în care dispeceratul anunţă un astfel de eveniment, se dă alarma. Toţi lucrătorii sunt mobilizaţi şi toate forţele se concentrează în această direcţie. Se constituie dispozitive începând cu punctele cele mai îndepărtate de locul accidentului, după care se vine „în plasă", către locul faptei. Sunt trase pe dreapta absolut toate autoturismele şi se verifică avariile. Desigur, de cele mai multe ori, la locul faptei rămâne un far, o oglindă, astfel că în principiu ştim ce marcă de maşină căutăm. În al doilea rând, un astfel de accident este mai periculos, pentru că este o cursă contra cronometru. Pe măsură ce timpul trece, scad şansele de a-l prinde pe autor, care astfel se poate sustrage răspunderii penale.

Câte astfel de accidente s-au înregistrat în 2008?
Anul trecut au fost 67 de accidente cu AN. Asta înseamnă că a intrat, în medie, unul la cinci zile. Dar am avut situaţii când s-au înregistrat şi două pe zi, ceea ce implică un efort deosebit din partea lucrătorilor noştri. În ceea ce priveşte anul în curs, de la 1 ianuarie 2009 am înregistrat deja 15 astfel de evenimente. În afara acestora, mai sunt şi acele accidente pe care noi le numim „pseudoaneuri", în care şoferul opreşte, dar victima refuză să meargă la spital. Conducătorul auto omite să se prezinte la poliţie pentru a anunţa evenimentul, iar după câteva ore, victimei i se face rău şi ajunge la spital. Conform protocolului, personalul medical ne anunţă, iar noi trebuie să găsim autorul. Sarcină deloc uşoară, având în vedere că au trecut deja câteva ore, dacă nu chiar zile. Aş putea spune că, de multe ori, depinde şi de noroc.

Există un „tipar" al accidentelor cu AN?
În principiu, da. Cele mai multe se produc noaptea, iar de regulă, prin fuga de la locul faptei, şoferul încearcă să ascundă comiterea unei alte infracţiuni: conducere sub influenţa alcoolului, fără permis sau cu permisul suspendat, cu maşina neînmatriculată. Şi trebuie să precizez aici că o treime din cei care circulă cu maşini înmatriculate în Bulgaria nu au permise de conducere. Pentru că este noapte, victimele nu au posibilitatea să reţină numărul de înmatriculare, uneori nici măcar culoarea sau marca autoturismului. În plus, de cele mai multe ori, persoanele accidentate sunt în vârstă, cu vederea şi reflexele slăbite.

Cum se prinde autorul unui accident cu AN?
Greu. Presupune un volum de muncă uriaş. Deseori plecăm de la nimic. Un strop de vopsea la locul faptei, o semnalizare, un far. Audiem zeci de persoane, mai ales din rândul taximetriştilor care obişnuiesc să staţioneze în zonă, al şoferilor RATC. Urmează o serie de expertize. Stabilim cărui tip de maşină aparţine oglinda căzută la locul accidentului, solicităm producătorului să ne comunice între ce ani s-a fabricat autoturismul respectiv, cui a fost vândut şi aşa mai departe. Uneori, maşina este vândută la a cincea - a şasea mână. Analizăm imaginile camerelor de luat vederi, dacă avem norocul să existe un peco în zonă, întrebăm paznicii dacă au văzut vreun autoturism. În final, rămân câteva sute de maşini „suspecte", pe care le împărţim frăţeşte şi începem să le investigăm. Verificăm dacă au fost avariate, dacă avariile corespund vătămărilor suferite de victimă, dacă şoferul a reparat maşina recent, a încercat să o ascundă sau să o distrugă.

Puteţi enumera câteva AN-uri mai reprezentative?
Da. Cel de la Satu Nou, unde o camionetă a lovit un pieton aflat în stare de ebrietate. Acesta se plimba pe marginea DN 22C. La un moment dat, mai mulţi şoferi au sunat al poliţie, atenţionând ca bărbatul să fie luat de pe drumul naţional, pentru că exista riscul să cadă victimă unui accident rutier. Şeful de post de la Mircea Vodă a mers acolo, l-a luat, dar, ulterior, a fost nevoit să-i dea drumul, pentru că nu avea unde să-l ţină. Pietonul s-a întors pe drumul naţional, a căzut într-un şanţ şi, în momentul în care vrut să se ridice, a intrat cu capul la roata camionetei. La locul faptei, am găsit doar o apărătoare plină de sânge. Trebuie să precizez că cele mai expuse categorii sunt bolnavii psihic, persoanele aflate în stare de ebrietate şi cele cu dizabilităţi. Deosebit a fost şi accidentul de la Cochirleni, unde şoferul, care nu avea permis, a încercat să „însceneze" totul. L-a mutat pe pasagerul din dreapta, mort, pe locul şoferului, în aşa fel încât să pară că acesta se aflase la volan. Iar el a plecat acasă. Nu ne-a luat mult timp să ne descoperim adevăratul vinovat.

Ce le recomandaţi şoferilor?
Indiferent de vinovăţie, indiferent că victima vrea sau nu, să se prezinte la cea mai apropiată unitate de poliţie şi să anunţe evenimentul.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

gica

11 Feb, 2009 11:20

In situatii de genul acesta, sunt autorii lasati in libertate ? De ce nu-i arestati ? Am auzit ca doar Procurorul Nita este interesat de arestare, dar si asa, tot in libertate sunt lasati !

Articole asemanatoare

Primăria Comunei Tuzla, județul Constanța face angajări. Ce post este vacant și cine poate participa

15 Nov 2018 401

Aproape 30 de medalii cucerite CS Atemi Karate Constanţa, pe primul loc în clasamentul pe cluburi la Cupa Chitila

15 Nov 2018 432

În derby-ul din Liga a 6-a al comunei Viişoara, AS a suflat de patru ori şi a stins Flacăra

13 Nov 2018 432

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici organizează concurs de recrutare pentru DJST Constanţa

12 Nov 2018 335

Jucătorii FC Viitorul, show pe terenul de baschet la Constanța Streetplay (galerie foto)

12 Nov 2018 470

Lucrări de demolare pe locul viitoarei Săli Polivalente din zona Badea Cârțan

11 Nov 2018 575

Fotbalul județului Constanța Meciurile care se joacă astăzi și mâine în Ligile a 5-a și a 6-a

10 Nov 2018 437

Interviu online cu David Iustin Năstase, vicecampion balcanic Ce l-ar întreba atletul de la CS Farul pe celebrul Michael Johnson, dacă s-ar întâlni

10 Nov 2018 1268

Posturi vacante la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa. Cine poate participa la concurs

09 Nov 2018 540

Bucurie mare pentru elevi Sala de sport din comuna Grădina a fost inaugurată (galerie foto)

09 Nov 2018 585

Huţucă (PNL) - „Cât preţuieşte în realitate primarul Decebal Făgădău educaţia şi performanţa şcolară?“

07 Nov 2018 283

Fotbalul judeţului Constanţa Primul egal în Liga a 6-a pentru ITC, după opt victorii la rând

06 Nov 2018 488

Doliu în presa românească. O celebră jurnalistă s-a stins din viață

03 Nov 2018 1652

Bătălia pentru Jocurile Olimpice începe la Constanța Primul turneu de baschet 3x3 din sezonul pre-olimpic, la City Park Mall

02 Nov 2018 318

Demarează etapa judeţeană Constanţa a programului naţional „România în mişcare“

02 Nov 2018 390

Simona Halep va primi titlul de ambasador al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa

01 Nov 2018 757

A fost aprobat regulamentul de folosire a Complexului stadion „Gheorghe Hagi“ din Constanţa. Reguli de acces şi conduită în arenă (document)

01 Nov 2018 1588

Fosta elevă a Colegiului Național de Arte ,,Regina Maria” Constanța, agresată în curtea unității de învățământ. Cadrele medicale de la SMURD, chemate în ajutor

31 Oct 2018 4137

Făgădău „Avem peste 50 de şantiere deschise în oraş. Vom începe controalele şi nu vom merge doar cu vorba bună ”!

31 Oct 2018 1255

Post vacant la Primăria Comunei Lumina, judeţul Constanţa

30 Oct 2018 356

Seria de victorii consecutive în Liga a 6-a a Flăcării Crucea s-a oprit la şapte. ITC are însă opt succese din opt

30 Oct 2018 545

FC Viitorul vrea încă o victorie cu Poli Iaşi. Meci, astăzi, în Cupa României Gică Hagi - „Aşa e la luptă. Trebuie să ştii unde şi cum ataci“

30 Oct 2018 739

Baschetbaliștii de la Athletic Constanța s-au impus categoric în duelul cu CS Cuza Sport Brăila din Liga Națională

27 Oct 2018 428

Două meciuri de baschet, de Liga Naţională, în cuplaj, sâmbătă, în Sala Sporturilor din Constanţa

27 Oct 2018 457

O firmă din Dâmbovița se va ocupa de amenajarea stadionului din Hârșova (document)

27 Oct 2018 529

Revista presei locale

26 Oct 2018 392

Elevii de la Şcoala 28 „Dan Barbilian“, întrebări pentru Ciprian Marica şi Ionel Dănciulescu „Vrem să intrăm cu Farul în comunitate“ (galerie foto + video)

25 Oct 2018 963

Județul Constanța Regata Halloween la Baza sportivă Techirghiol

24 Oct 2018 517

Primul antrenor al lui Răzvan Florea Dumitru Lungu, fost director al Palatului Copiilor din Constanța, a decedat (galerie foto)

23 Oct 2018 2984

Centru multifuncțional pentru persoanele vârstnice din Oltina, în locul Sălii de Sport din comună (document)

23 Oct 2018 277

Fotbalul judeţului Constanţa Sport Prim Oltina a făcut scor cu Viitorul Târguşor în Liga a 5-a

23 Oct 2018 806

Teatrologul Anaid Tavitian şi scenograful Eugenia Jianu devin cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa

23 Oct 2018 1338

Direcţia Cultură şi Sport Mangalia angajează. Ce post este vacant

22 Oct 2018 456

Exerciţiu la o şcoală generală din Cernavodă. Elevii şi profesorii, evacuaţi (galerie foto)

22 Oct 2018 295

Constanța. Legendele FC Farul au înălțat steaguri personalizate pe stadion. A fost lansat noul logo al clubului (galerie foto)

21 Oct 2018 2206

Doliu în fotbalul românesc. A murit Ilie Balaci, supranumit şi "Minunea Blondă"

21 Oct 2018 9652

Sala de sport a Școlii Gimnaziale „B.P.Hașdeu" din Constanța poate fi închiriată. Detalii

21 Oct 2018 717

Direcția Cultură și Sport Mangalia scoate la concurs un post vacant

20 Oct 2018 364

MApN organizează turneul militar de fotbal „Împreună pentru România - Centenar”

17 Oct 2018 318

La Medgidia se vor desfăşura un stagiu de Kung-Fu şi un curs de arbitraj

17 Oct 2018 310

Răzvan Florea, mulţumit Înotătorii de la Atena Sport Club Constanţa, medaliaţi în Bulgaria, la întrecerea internaţională „Britz“ (galerie foto)

17 Oct 2018 967

Fotbalul judeţului Constanţa Seriile Ligii a 6-a, conduse, cu punctaj maxim, de Flacăra Crucea şi ITC

16 Oct 2018 1569

„Să aveți parte de toată fericirea din lume!“ Fotbalistul Iulian Răvoiu s-a căsătorit la Constanța cu Ligia Munteanu

16 Oct 2018 3772

Mesaj îngrijorător făcut de Simona Halep pentru finalul de an. Ce spune despre turneul de la Moscova

15 Oct 2018 500

La Naţionalele de la Ploieşti, Olga Didilescu a primit diploma de onoare acordată de Federaţia Internaţională de Gimnastică

15 Oct 2018 1317

Mesajul Simonei Halep înaintea turneului de la Moscova. Care a fost reacția fanilor

14 Oct 2018 684

Ce spun reprezentanții Școlii Gimnaziale nr. 39 Nicolae Tonitza din Constanța despre profesorul ce a publicat imagini cu elevi care se schimbă pe Facebook

12 Oct 2018 2221

Ancheta continuă în cazul profesorului de muzică de la Școala generală nr. 39 Nicolae Tonitza din Constanța. Incredibil ce acuzații i se aduc cadrului didactic (video)

12 Oct 2018 922

Știați că ....tenorul Luciano Pavarotti ar fi implinit 83 de ani

12 Oct 2018 220

Trei minore din județul Constanța dispărute de la domiciliu. Poliţia, prietenii şi familiile le cauta disperate

09 Oct 2018 4678