Tupeu de criminal Să omori un student şi să nu vrei să faci puşcărie

cap_7.jpgCoca_Alexandru_Coca.jpgInstanţele gălăţene au fost asaltate de cererile asasinilor lui Alex Coca de a-şi întrerupe pedeapsele şi de a ieşi de după gratii

La doi ani de când au fost etichetaţi pe veci drept „criminali" - şi condamnaţi la o pedeapsă totală de 47 de ani de detenţie - şi la doar patru luni de când au fost executaţi silit pentru achitarea daunelor morale pentru părinţii băiatului pe care cu o bestialitate ce a îngrozit instanţa l-au ucis în bătaie, asasinii studentului Alex Coca, de la Academia Navală Mircea cel Bătrân, cer cu disperare eliberarea. George Şovăilă şi Costel Enache, doi dintre criminali, i-au asaltat pe judecătorii gălăţeni cu cererile lor de întrerupere a executării pedepsei. Mitriţă Lefter, considerat a fi principalul agresor, pare însă să se fi resemnat cu pedeapsa la 21 de ani la care a fost condamnat şi taie liniştit în penitenciar zilele pe care le-a petrecut în spatele gratiilor.

Culmea, cel mai activ în cererile de eliberare dintre cei doi asasini se dovedeşte a fi George Şovăilă, condamnat la rândul său la 17 ani de detenţie. Cu nouă ani de executat în penitenciar, Costel Enache se arată a fi ceva mai sfios decât Şovăilă când cere să iasă din închisoare. După ce o parte dintre solicitări le-au fost deja respinse de Judecătoria Galaţi, Enache şi Şovăilă şi-au încercat norocul din nou, alte cereri de părăsire a arestului formulate de cei doi urmând să fie analizate de magistraţii Tribunalului Galaţi pe 2, pe 3, pe 6 şi pe 14 decembrie. Pe 15 octombrie 2008, cutremuraţi pe parcursul desfăşurării cazului de declaraţiilor celor care au asistat la asasinat, magistraţii Tribunalului Galaţi au finalizat cercetarea judecătorească în procesul în care Mitriţă Lefter, George Şovăilă şi Costel Enache erau acuzaţi de omor calificat, comis în public. Victimă le-a fost Alexandru Coca, student la Academia Navală Mircea cel Bătrân. În sală, părinţii băiatului ucis în bătaie abia îşi stăpâneau lacrimile când auzeau povestea morţii fiului lor. Dată fiind complexitatea cazului, judecătorii au amânat de două ori pronunţarea unei sentinţe. În cele din urmă, pe 21 octombrie, instanţa a decis: Mitriţă Lefter urma să-şi petreacă 21 de ani în penitenciar, George Şovăilă - 17 ani, iar Costel Enache - nouă ani.

Criminali executaţi silit

Părinţii lui Alexandru Coca urmau să primească daune morale de 100.000 de lei pentru pierderea suferită şi despăgubiri materiale în valoare de 35.703 lei - suma cheltuită cu înmormântarea lui Alex şi pomenile făcute pentru sufletul lui. Abia după aproape doi ani - cât a durat până ce sentinţa a rămas definitivă, dosarul trecând pe la Curtea de Apel Galaţi şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - hotărârea a putut fi pusă în executare, iar părinţii lui Alex au putut să-şi ceară banii pentru moartea fiului. Amintim că, la momentul la care a aflat soluţia pronunţată de Tribunalul Galaţi, Ştefan Coca, tatăl lui Alex, a precizat că cei 100.000 de lei vor fi donaţi unor tineri care au vârsta pe care o avea băiatul lui. Dosarul privind executarea silită a celor trei criminali a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Galaţi pe 7 iulie 2010, sub numărul 13943/233/2010, iar magistraţii au admis cererea de executare silită a celor trei criminali o săptămână mai târziu. În ceea ce priveşte solicitările criminalilor de a ieşi din arest, nu este deloc de trecut cu vederea faptul că la doar două zile de când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a respins recursurile şi pedepsele primite au rămas definitive, pe 13 martie 2009, Şovăilă şi Enache s-au adresat Tribunalului Galaţi, formulând contestaţie la executarea pedepsei. Pe 16 decembrie 2009, judecătorii au respins „ca nefondată contestaţia la executare formulată de condamnaţii Şovăilă George şi Enache Costel împotriva sentinţei penale nr. 452/21.10.2008 a Tribunalului Galaţi, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 851/11.03.2009 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie". Cei doi deţinuţi au fost obligaţi la plata a câte 300 de lei fiecare, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

Povestea unui omor

Nenorocirea în urma căreia Lefter, Şovăilă şi Enache au primit eticheta de criminali şi, mai ales, în urma căreia studentul Alex Coca şi-a pierdut viaţa s-a petrecut pe 14 octombrie 2007. Cei trei indivizi din comuna Gălăţeană Frumuşica au plecat cu gând să se distreze în seara respectivă. Ajunşi în faţa unui club select, li s-a interzis accesul, dat fiind că doi dintre ei erau îmbrăcaţi în trening. Rămaşi cu buza umflată în faţa uşii, cei trei au dat ochii cu Alex Coca. Fără să-i cunoască, studentul se oprise să-i privească, pentru o fracţiune de secundă. A fost de ajuns însă. Băuţi şi umiliţi, Lefter, Şovăilă şi Enache şi-au vărsat nervii pe studentul de la oraş. Căzut la pământ, Alex a înghiţit pumni şi picioare cu nemiluita. Lăsat inconştient, a ajuns în comă la spital. După câteva ore, era mort. Fără să stea pe gânduri, după ce şi-au potolit setea de răzbunare, agresorii şi-au luat tălpăşiţa. Au aflat de la televizor că băiatul pe care îl bătuseră pentru o privire murise la spital şi că deveniseră astfel criminali. Costel Enache şi George Şovăilă au fost prinşi după aproximativ şapte zile, Enache fiind ridicat de la ore, din clasă, sub privirile colegilor şi ale profesorilor. Mitriţă Lefter a reuşit iniţial să scape, fugind în Spania cu bani împrumutaţi. A fost prins şi predat autorităţilor române în luna mai 2008.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 07 februarie 2020

10 Feb 2020 2240

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 octombrie 2018

30 Oct 2018 3544

„Industria ospitalității”, văzută prin ochii unui tânăr (galerie foto)

28 Dec 2014 6484