Ultima decizie pentru Radu Birea, afaceristul de la care ar fi plecat dosarul „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“

Tribunalul Constanţa, o nouă decizie în dosarul în care omul de afaceri Radu Birea, de aproape 40 de ani, din Drăgăneşti - Olt, fost colaborator al mai multor primării din judeţul Constanţa, este suspectat de înşelăciune şi fals în declaraţii. Despre Birea s-a spus că este fiul bulibaşei din Drăgăneşti - Olt şi văr al lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial. Mai mult decât atât, de la el ar fi plecat cercetările în dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care au fost judecaţi şi condamnaţi la închisoare cu executare Eugeniu Mija, afacerist din Bucureşti, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).
 
Aşa cum precizam şi în ediţiile trecute, Radu Birea este acuzat de procurori că, „în calitate de fost reprezentant al SC AMC (n.r. Adriana Metal Conf) SRL Constanţa, în anul 2011, ar fi încercat să inducă în eroare primăria unei comune din judeţul Constanţa prin notificarea privind achitarea sumei de 1.440.981 de lei, reprezentând contravaloarea unor facturi pretins datorate, derivate din efectuarea, în anul 2008, a unor lucrări de montaj a 650 de lămpi de iluminat stradal, deşi în realitate montase doar 150 de astfel de lămpi“. Totul s-ar fi întâmplat în campania electorală din 2008. Mai departe, tot potrivit organelor de anchetă, „pe de altă parte, s-a stabilit că inculpatul nu a înregistrat în contabilitatea firmei o factură fiscală emisă pentru plata lucrării realizate efectiv şi astfel s-a sustras de la plata impozitului pe profit în cuantum de 23.040 de lei şi a TVA în cuantum de 27.360 de lei“.

„Manoperă frauduloasă“ 

„Nici pentru alte patru facturi în valoare totală de 1.027.340 de lei, reprezentând plata pentru lucrări inexistente în beneficiul aceleiaşi primării, inculpatul nu a realizat înregistrări în contabilitatea firmei, aşa încât s-a sustras de la plata impozitului pe profit, în cuantum de 138.063 de lei, şi a TVA, în cuantum de 163.949 de lei. Întrucât primăria a refuzat achitarea pretinselor datorii, inculpatul a intentat acţiune civilă la instanţa de judecată, iar în faţa magistraţilor, a prezentat ca fiind reale facturile contrafăcute şi a încercat ca, prin declaraţii false şi documente nereale, să obţină un titlu executoriu pentru pretenţiile sale şi să obţină un folos material injust în dauna primăriei. În timpul investigaţiilor penale, s-a constatat că sediul declarat al societăţii comerciale deţinute de inculpat era unul fictiv, manoperă frauduloasă destinată sustragerii de la verificările fiscale“, conform procurorilor.
 
La jumătatea lunii februarie 2013, Tribunalul Constanţa i-a aplicat lui Radu Birea patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Ulterior, Curtea de Apel Constanţa, instanţă superioară, a decis ca dosarul să fie retrimis la Tribunalul Constanţa, anulându-se astfel pedeapsa mai sus precizată. Noul termen a fost stabilit pentru luna viitoare.
 
Despre Radu Birea s-a spus că ar fi fost denunţătorul dosarului denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“.
 
Cu privire la acest ultim dosar, procurorii DNA susţin că, în cursul lunii noiembrie 2011, „inculpaţii Mija Eugeniu, Lupşa Realini şi Vasilescu Nicolae au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 RON, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa“. Banii ar fi fost pretinşi pentru ca inculpaţii să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să le determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 de lei, după cum susţin şi anchetatorii.
 
În decembrie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a închis definitiv cauza, condamnându-i la închisoare cu executare pe Eugeniu Mija, afacerist din Bucureşti, pe Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, dar şi pe Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).

Citeşte şi 

Radu Birea, din denunţător, inculpat
Constanţa, romii de la Drăgăneşti şi urmările campaniei electorale din 2008

 
În dosarul „Bani pentru şefi din CJC“
Şeful Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, Nicolae Vasilescu condamnat pentru trafic de influenţă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Verdict final în cazul unui primar din județul Constanța, acuzat de abuz în serviciu!

21 Dec 2022 3220

Un primar din Constanța și un afacerist din Olt, achitați! Curtea de Apel reia procesul

26 Nov 2022 1841

Achitat în primă instanță! Dosarul unui primar din Constanța, acuzat de abuz în serviciu, suspendat

02 Jul 2022 2200

Un primar din județul Constanța, achitat pentru abuz în serviciu! Dosarul în apel

03 Feb 2022 1409

Niculae Stan, primarul din Pecineaga, și afaceristul Radu Birea, vărul lui Bercea Mondial, achitați la Mangalia

10 Jan 2022 2955

Afaceristul de la care ar fi plecat dosarul „Bani pentru şefi din CJC“, condamnat definitiv

16 Jan 2017 3052

Pronunţarea în dosarul lui Radu Birea, amânată!

29 Oct 2016 2151

Afaceristul de la care ar fi plecat dosarul „Bani pentru şefi din CJC“ vine la Curtea de Apel

18 Aug 2016 2342

De la el ar fi plecat dosarul „Bani pentru şefi din CJC“ Afaceristul Radu Birea, achitat pentru cinci infracţiuni, condamnat pentru una

13 May 2016 2646

Exclusiv Radu Birea, afaceristul de la care ar fi plecat dosarul „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, condamnat

12 May 2016 2967

Sechestru în dosarul afaceristului Radu Birea

25 Mar 2015 2012