Un bărbat atacat de urs în satul Văleni a ajuns la spital. Cum a reușit să se salveze

Urs în pădure Foto Pixabay
  • Un bărbat a ajuns la spital, vineri seara, după ce a fost atacat de un urs în satul Văleni, el suferind mai multe răni şi fiind supus unei intervenţii chirugicale, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, pe pagina sa de socializare.

Potrivit acestuia, atacul a avut loc în jurul orei 20,00, când bărbatul mergea, însoţit de un copil de opt ani, la turma de vaci de care avea grijă.

Borboly Csaba a explicat, într-un mesaj transmis live pe Facebook, că bărbatul i-a spus copilul să fugă, iar el a reuşit să se salveze după ce i-a dat de mâncare ursului din alimentele pe care le avea cu el.

"Mi-a povestit prin telefon persoana atacată că a fost cu un copil de opt ani şi este un vorba de un urs agresiv, care de mai multe ori a atacat şi alţi oameni. Credeţi-mă că este incredibil ce forţă a avut acest om, care a spus copilului să fugă şi el a mers împotriva ursului, ursul a atacat şi a avut putere acest om să scoată ce avea la el, nişte alimente, ciocolată, bomboane pentru copil, răcoritoare şi să pună în gura ursului care l-a atacat. Şi nu s-a mişcat, pentru că a zis că dacă s-ar fi mişcat, ursul l-ar fi doborât şi l-ar fi omorât (...) Ursul a luat mâncarea primită şi aşa a reuşit omul să scape", a afirmat preşedintele CJ Harghita.

El a precizat că bărbatul atacat a suferit mai multe răni şi este internat la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, fiind supus unei intervenţii chirugicale, iar copilul a scăpat nevătămat.

Înregistrarea video a fost făcută din parcarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, unde vineri seara a fost semnalată prezenţa unui urs, în zona respectivă aflându-se şi locuinţa lui Borboly Csaba.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a adus, din nou, în discuţie subiectul "mafiei ursului", lansat în urmă cu o săptămână, susţinând că din aceasta fac parte toţi cei care cred că nu trebuie luate măsuri împotriva urşilor pentru a proteja viaţa oamenilor.

De asemenea, Borboly l-a felicitat pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru măsurile luate până acum şi consideră că "întreaga societatea trebuie, cumva, să se trezească" şi să înţeleagă dimensiunea problemei.

"Domnul ministru (Tanczos Barna, ministrul Mediului-nr) a scos un act normativ care permite extragerea (împuşcarea-nr) acelor urşi periculoşi. Eu nu cred în relocare, pentru că ursul (...), dacă va fi relocat undeva, acolo va face pagube. Deci, nu va face la mine sau nu va fi pusă în pericol viaţa mea şi a familiei mele, ci a unei alte persoane. Deci, ştim foarte bine că ursul, care deja mănâncă şi vine între oameni şi atacă oamenii, acela niciodată nu va putea să trăiască cum am dori sau cum am văzut în poveşti sau în basme. Aici trebuie să fie luate nişte decizii şi eu vă îndemn pe toţi: haideţi să ne unim forţele, chiar dacă unii spun că mafia ursului nu este, după mine mafia ursului este compusă din acei oameni care trăiesc bine-mersi cu fonduri enorme, cu publicaţii, cu loc de muncă, acei oameni care cred că nu trebuie să fie făcut nimic pentru a proteja viaţa oamenilor, a copiilor din judeţul Harghita. Toţi aceşti oameni fac parte din mafia ursului şi pas cu pas vom demonta, vom dovedi şi eu cred că vom reuşi să-i convingem să facă un pas înapoi", a spus Borboly Csaba.


El a mai adăugat că va fi contactat avocatul care a fost de acord să lucreze pro bono şi să-i reprezinte pe oamenii atacaţi de urs şi şi-a exprimat speranţa că bărbatul rănit vineri seara va solicita despăgubiri de la statul român, "pentru că proprietarul urşilor, responsabilul urşilor din România este statul român".

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat, recent, lansarea unei campanii împotriva "mafiei ursului", susţinând că există persoane de la diverse ONG-uri care încasează sume mari de bani pentru a demonta orice iniţiativă luată pentru a face acceptabilă convieţuirea dintre om şi animal.

Borboly a arătat că ministrul Mediului face eforturi mari pentru rezolvarea problemelor generate de prezenţa urşilor în zonele locuite, dar acestea sunt comentate permanent de "aşa-zisa societate civilă verde sau aşa-zişi experţi".

În replică, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că este vorba despre o acuzaţie gravă, pentru care trebuie aduse dovezi, altfel este doar o acţiune de propagandă.

Sursa AGERPRES

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea care permite împușcarea urșilor în afara localităților, adoptată. "Protejarea oamenilor este prioritatea noastră!"

22 Jun 2022 426

Imagini filmate în România. Un urs a fost surprins în vârful unui cireș (VIDEO)

19 Jun 2022 704

Alertă în Vâlcea! Un urs a fost văzut alergând vacile pe islaz

15 Jun 2022 512

A fost emisă avertizare RO-ALERT într-o localitate din Vâlcea. Urșii au atacat animalele din mai multe gospodării

13 Jun 2022 585

Imagini inedite din Predeal. Un urs intră în recepția unei pensiuni după ce își deschide singur ușa, ca un om (VIDEO)

06 Jun 2022 1525

Un urs face senzație pe internet, jucându-se cu un balot de paie, pe o șosea din România (VIDEO)

22 May 2022 735

Tânăr de 17 ani atacat de urs în județul Prahova

03 May 2022 565

Apariţie ''foarte neobişnuită'' a unui urs polar. "Nimeni nu a văzut vreodată aşa ceva, nici măcar agenţii de la faună sălbatică sau poliţiştii"

01 May 2022 849

Bancul zilei. Ursule, știi că se produce o bere cu numele tău?

25 Apr 2022 1059

Caz șocant în județul Sibiu! Doi copii au fost atacați de un urs. În ce stare sunt victimele

18 Apr 2022 690

Un urs a fost lovit de două maşini pe DN1. Animalul a fost găsit în pădure de reprezentanții DSV

14 Apr 2022 695

S-a semnalat prezenţa unor urși în județul Harghita. Populaţia a fost avertizată prin RO-Alert

09 Apr 2022 642

16 martie în istorie Ziua urșilor panda. Curiozități despre animalele adorate în întreaga lume (VIDEO)

16 Mar 2022 810

Înlocuirea căciulilor din blană de urs ale gărzilor de la Buckingham cu unele din blană artificială, respinsă. Care este motivația guvernului

08 Mar 2022 809

Urși filmați la intrarea unui hotel din Sinaia. „Să nu vă luați în calcul o plimbare pe jos” (VIDEO)

12 Feb 2022 1529