Un bărbat atacat de urs în satul Văleni a ajuns la spital. Cum a reușit să se salveze

Urs în pădure Foto Pixabay
  • Un bărbat a ajuns la spital, vineri seara, după ce a fost atacat de un urs în satul Văleni, el suferind mai multe răni şi fiind supus unei intervenţii chirugicale, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, pe pagina sa de socializare.

Potrivit acestuia, atacul a avut loc în jurul orei 20,00, când bărbatul mergea, însoţit de un copil de opt ani, la turma de vaci de care avea grijă.

Borboly Csaba a explicat, într-un mesaj transmis live pe Facebook, că bărbatul i-a spus copilul să fugă, iar el a reuşit să se salveze după ce i-a dat de mâncare ursului din alimentele pe care le avea cu el.

"Mi-a povestit prin telefon persoana atacată că a fost cu un copil de opt ani şi este un vorba de un urs agresiv, care de mai multe ori a atacat şi alţi oameni. Credeţi-mă că este incredibil ce forţă a avut acest om, care a spus copilului să fugă şi el a mers împotriva ursului, ursul a atacat şi a avut putere acest om să scoată ce avea la el, nişte alimente, ciocolată, bomboane pentru copil, răcoritoare şi să pună în gura ursului care l-a atacat. Şi nu s-a mişcat, pentru că a zis că dacă s-ar fi mişcat, ursul l-ar fi doborât şi l-ar fi omorât (...) Ursul a luat mâncarea primită şi aşa a reuşit omul să scape", a afirmat preşedintele CJ Harghita.

El a precizat că bărbatul atacat a suferit mai multe răni şi este internat la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, fiind supus unei intervenţii chirugicale, iar copilul a scăpat nevătămat.

Înregistrarea video a fost făcută din parcarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, unde vineri seara a fost semnalată prezenţa unui urs, în zona respectivă aflându-se şi locuinţa lui Borboly Csaba.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a adus, din nou, în discuţie subiectul "mafiei ursului", lansat în urmă cu o săptămână, susţinând că din aceasta fac parte toţi cei care cred că nu trebuie luate măsuri împotriva urşilor pentru a proteja viaţa oamenilor.

De asemenea, Borboly l-a felicitat pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru măsurile luate până acum şi consideră că "întreaga societatea trebuie, cumva, să se trezească" şi să înţeleagă dimensiunea problemei.

"Domnul ministru (Tanczos Barna, ministrul Mediului-nr) a scos un act normativ care permite extragerea (împuşcarea-nr) acelor urşi periculoşi. Eu nu cred în relocare, pentru că ursul (...), dacă va fi relocat undeva, acolo va face pagube. Deci, nu va face la mine sau nu va fi pusă în pericol viaţa mea şi a familiei mele, ci a unei alte persoane. Deci, ştim foarte bine că ursul, care deja mănâncă şi vine între oameni şi atacă oamenii, acela niciodată nu va putea să trăiască cum am dori sau cum am văzut în poveşti sau în basme. Aici trebuie să fie luate nişte decizii şi eu vă îndemn pe toţi: haideţi să ne unim forţele, chiar dacă unii spun că mafia ursului nu este, după mine mafia ursului este compusă din acei oameni care trăiesc bine-mersi cu fonduri enorme, cu publicaţii, cu loc de muncă, acei oameni care cred că nu trebuie să fie făcut nimic pentru a proteja viaţa oamenilor, a copiilor din judeţul Harghita. Toţi aceşti oameni fac parte din mafia ursului şi pas cu pas vom demonta, vom dovedi şi eu cred că vom reuşi să-i convingem să facă un pas înapoi", a spus Borboly Csaba.


El a mai adăugat că va fi contactat avocatul care a fost de acord să lucreze pro bono şi să-i reprezinte pe oamenii atacaţi de urs şi şi-a exprimat speranţa că bărbatul rănit vineri seara va solicita despăgubiri de la statul român, "pentru că proprietarul urşilor, responsabilul urşilor din România este statul român".

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat, recent, lansarea unei campanii împotriva "mafiei ursului", susţinând că există persoane de la diverse ONG-uri care încasează sume mari de bani pentru a demonta orice iniţiativă luată pentru a face acceptabilă convieţuirea dintre om şi animal.

Borboly a arătat că ministrul Mediului face eforturi mari pentru rezolvarea problemelor generate de prezenţa urşilor în zonele locuite, dar acestea sunt comentate permanent de "aşa-zisa societate civilă verde sau aşa-zişi experţi".

În replică, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că este vorba despre o acuzaţie gravă, pentru care trebuie aduse dovezi, altfel este doar o acţiune de propagandă.

Sursa AGERPRES

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ursul Yogy, cel mai în vârstă din România, a murit (GALERIE FOTO)

29 Jan 2024 759

Cioban rănit de un urs! Ce spun medicii de pe ambulanță

25 Jan 2024 764

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2474

Vânători atacați de urs în timpul unei partide de vânătoare! Polițiști au deschis o anchetă

03 Dec 2023 794

Un urs observat în apropierea Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani din județul Neamț. Locuitorii avertizați prin mesaj Ro Alert

21 Nov 2023 827

Incident la vânătoare. Vânător atacat de un urs, pe care l-a și împușcat!

25 Oct 2023 941

Fascinanta viață sălbatică Monitorizarea ursului într-o frumoasă pădure din Vrancea (VIDEO)

18 Sep 2023 1051

Prezența urșilor provoacă alarmă. Mesaje de avertizare RO-ALERT transmise în localități afectate

17 Sep 2023 874

Ursul „plimbăreț“ din Ploiești a fost capturat!

21 Aug 2023 857

Imagini șocante pe Transfăgărășan! Motociclist, atacat de un urs (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Aug 2023 1138

ISU BihorMesaj RO-ALERT pentru avertizarea populației cu privire la prezența unui urs în zona unei cabane din Vârciorog

29 Jun 2023 555

Bărbat atacat de urs în județul Argeș! Victima, transportată la spital! Locuitorii, avertizați prin mesaj Ro-Alert

29 Jun 2023 1008

Urs observat într-o grădină din județul Prahova! A fost transmis mesaj Ro-Alert

05 Jun 2023 1033

Un urs a fost eutanasiat la Brașov după ce a căzut de la primul etaj al parcării unui mall (GALERIE FOTO

05 Jun 2023 1016

Bărbat atacat de un urs într-o pădure din județul Argeș. În ce stare este victima

27 Mar 2023 1271