Un judeţ rămâne fără prefect după o anchetă DIICOT. Percheziţii la Constanţa

Prefectul județului Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, va demisiona din funcţie după ce a fost audiat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. În cauză, mascaţii au efectuat, în urmă cu două zile, 77 de percheziţii domiciliare în 20 de judeţe, printre acestea aflându-se şi Constanţa.
 
Acţiunea a vizat, conform DIICOT, „destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul societăţilor comerciale având ca obiect de activitate pază şi protecţie de bunuri şi persoane”.
 
„În vederea asigurării unei activităţi infracţionale calificate şi organizate, grupul a acţionat pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit. Primul palier a avut un rol decizional şi de coordonare asigurat de către liderul grupării, care a controlat întreaga activitate infracţională, precum şi de persoane apropiate, care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispoziţiilor acestuia. Din palierul cu rol de execuţie au făcut parte membri ai grupării care iniţial au fost angajaţi în societate, iar ulterior, din dispoziţia liderului, au avut calitatea de administratori/asociaţi ai unor societăţi, cele mai multe dintre ele de tip «fantomă». De asemenea, din acest palier au făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracţional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării etc.)“, conform DIICOT.
 
„Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, au desfăşurat alte activităţi infracţionale (persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari), acceptând să fie înfiinţate societăţi comerciale la adresa acestora sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau al evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre) ş.a. Subliniem că liderul grupului a coordonat şi societăţi care au desfăşurat o activitate comercială «la vedere», participând la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate era transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar, iar ulterior, radiate. O altă latură a activităţii infracţionale constă în transferarea angajaţilor societăţilor «curate» către societăţi «fantomă», în baza unor contracte în care acestea din urma preluau și obligaţiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forţă de muncă)“, potrivit DIICOT.
 
În cauză, prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat ar fi în sumă de aproximativ 25.000.000 de lei.

Citeşte şi

Percheziţii DIICOT la Constanţa
Ancheta l-ar viza şi pe prefectul judeţului Caraş-Severin, Nicolae Miu Ciobanu

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comunicat de presă MAI

28 Jan 2016 1289

Audiat de DIICOT într-un dosar de spălare de bani Prefectul de Caraș Severin demisionează

28 Jan 2016 1566

Percheziţii DIICOT la Constanţa Ancheta l-ar viza şi pe prefectul judeţului Caraş-Severin, Nicolae Miu Ciobanu

28 Jan 2016 2674