Un proces de miliarde de lei vechiDosarul „Agropet", închis definitiv la Curtea de Apel Constanţa

condamnare.jpgLa aproximativ cinci ani şi jumătate de când a fost demarată ancheta, cazul „Agropet", care a tulburat apele în mediul afaceriştilor constănţeni, a fost închis definitiv, sentinţele însemnând pentru particularii constănţeni cercetaţi în cauză ani grei de închisoare şi milioane de lei cu titlul de despăgubiri. Daţi în urmărire generală la sfârşitul anului 2006, când procurorii considerau că se sustrag urmăririi penale, şi trimişi în judecată între timp, Răzvan Costin Cîrligeru şi Valerică Corodea au fost condamnaţi la câte cinci şi respectiv şase ani de detenţie. La rândul lor, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au confirmat pedepsele cu închisoare şi au majorat daunele. ZIUA de Constanţa vă prezintă povestea unui proces de miliarde de lei vechi.

Pe data de 28 octombrie 2011, pe rolul Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 41756/212/2009, având ca obiect „falsul material în înscrisuri oficiale", cauză în care Parchetul de pe lângă Judecătoriei Constanţa a avut calitatea de recurent, Răzvan Costin Cîrligeru, recurent, Valerică Corodea, intimat, Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa, recurent, SC Agropet Construct SRL, intimat şi SC Petrotel Lukoil SA, recurent. În urmă cu scurt timp, instanţa de judecată a respins recursurile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, al statului prin ANAF şi inculpatului Răzvan Costin Cîrligeru, împotriva sentinţei Judecătoriei Constanţa, ca nefondate. Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au mai hotărât să admită recursul declarat de către partea civilă SC Petrotel Lukoil SA, casând sentinţa atacată cu privire la acţiunea civilă, şi rejudecând, a majorat cuantumul daunelor materiale de la 3.495.349,34 lei la 4.678.900,14 lei. „(...) Conform art.192 alin.2 cod procedură penală, obligă recurentul inculpat şi recurentul parte civilă statul prin ANAF la plata sumei de câte 500 de lei fiecare cheltuieli judiciare către stat", se mai arată în minuta instanţei. Prin intermediul unui comunicat de presă, procurorii de la Anticorupţie au anunţat că Răzvan Costin Cîrligeru, asociat unic şi administrator la SC Agropet Construct SRL Constanţa a fost condamnat la pedeapsa de cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi a două infracţiuni de evaziune fiscală. De asemenea, instanţa a mai hotărât condamnarea inculpatului Valerică Corodea, administrator la SC Agropet Construct SRL Constanţa, la pedeapsa de şase ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

Trimişi în judecată în 2009

„Faţă de ambii inculpaţi, instanţa a interzis, atât pe perioada executării pedepselor cât şi timp de doi ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii. (...) Obligă în solidar pe inculpaţii Corodea Valerică şi Cîrligeru Costin-Răzvan la plata către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa a sumei de 3.484.159 de lei cu titlu de daune materiale. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă SC Petrotel Lukoil SA şi obligă în solidar pe ambii inculpaţi la plata sumei de 4.678.900,14 lei cu titlu de daune materiale. Obligă pe inculpaţii Corodea Valerică şi Cîrligeru Costin-Răzvan la plata sumei de 7.000 de lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat", conform Parchetului Anticorupţie. Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa la data de 24 decembrie 2009. Potrivit anchetatorilor, SC Agropet Construct SRL ar fi vândut către SC Dumirex Trans SRL Ploieşti motorină euro şi benzină în valoare de 1.814.186 de lei, iar societatea din Ploieşti a vândut către cea din Constanţa derivate petroliere în valoare de 1.773.685 de lei. În acest caz, prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la 1.092.746 de lei.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.