Un tânăr a murit înecat la o bază de agrement. Cum s-a produs tragedia

Intervenție de urgență, foto: unsplash/ Tim MarshallUn echipaj SMURD de la Detașamentul de Pompieri Pitești, alături de un echipaj al SAJ au intervenit la o bază de agrement de pe raza municipiului Pitești pentru a acorda îngrijiri medicale unei persoane, posibil înnecată.

Ajunși la locul solicitării în cel mai scurt timp posibil, au constatat că este vorba despre o persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 26 de ani, căreia i s-au aplicat manevre de resuscitare timp de circa o oră.

Din păcate, persoana nu a răspuns manevrelor, declarându-se decesul.

Din primele informații, victima a fost văzută și scoasă din unul dintre bazine de către salavamarul bazei de agrement., transmite ISU Argeș. 


Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice pe timpul desfășurării acestor activități recreative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Căpitan PUICĂ NICOLAE” al județului Argeș, recomandă:
  • să nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub supravegherea părinţilor sau altor persoane mature;
  • nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; 
  • respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
  • nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
  • dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;
  •  este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.

 În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, I.S.U. Argeș face următoarele precizări:

- Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute. Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.  
-Salvarea din apă: când vedeți o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriți. Această acțiune poate să nu aibă succes și să vă pună viața în pericol.
 
- Întinde-i mâna și trage-l: folosiți orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o vâslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiți-le.
 
-Aruncă-i și trage-l: într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există așa ceva, improvizați. Aruncați orice plutește: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o mașină. Gândiți-vă înainte de a acționa.

- Vâslește: dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiț-o dacă știți să o manevrați. Protejați-vă cu o vestă de salvare.

 
- Intră în apă: dacă s-au epuizat toate posibilitățile de salvare, intrați în apă, doar dacă sunteți un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.
 

-Primul ajutor: dacă sunteți în situația de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranța salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă. Urmează evaluarea funcțiilor vitale și stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceți cu fața în sus pacientul. Țineți capul victimei în poziție neutră. Folosiți o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviți, ascultați și simțiți dacă există respirație.

-Dacă pacientul nu respiră, porniți resuscitarea cardio-pulmonară. Primul și cel mai important tratament al victimei înecate este reducerea hipoxiei. 

 Foarte important!!!

 În cazul unei situații de urgență, anunțați de îndată autoritățile prin numărul unic de urgență 112!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Constanța După căutări zadarnice, pompierii au sistat căutările tânărului posibil înecat în apele lacului Siutghiol, localitatea Ovidiu

04 Apr 2024 532

Căutările tânărului înecat pe lacul Siutghiol, reluate în această dimineață

04 Apr 2024 578

UPDATE Un tânăr dat dispărut de trei luni pe lacul Siutghiol! Trupul său ar fi fost observat azi pe lac

02 Apr 2024 4621

UPDATE. Știri Constanța Descoperire macabră pe lacul Siutghiol! Salvatorii, chemați în ajutor

02 Apr 2024 5636

Oficial de la IPJ Constanța! Cine este tânărul găsit înecat în Lacul Siutghiol

16 Feb 2024 1819

Oficial de la IPJ Constanța despre tânărul găsit înecat în lacul Siutghiol

16 Feb 2024 1604

Bărbatul găsit înecat este unul dintre cei doi dispăruți în lacul Siutghiol (FOTO+VIDEO)

16 Feb 2024 6023

UPDATE Cadavru pe apa lacului Siutghiol din Constanța. Intervin pompierii (FOTO+VIDEO)

16 Feb 2024 2715

UPDATE. Știri Constanța Alertă noaptea trecută pe Lacul Siutghiol pentru căutarea a doi pescari, dispăruți! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Jan 2024 4613

Bărbat de 73 de ani, găsit decedat într-un lac din județul Argeș

03 Jan 2024 750

RETROSPECTIVĂ 2023 An morbid la malul Mării Negre. Zeci de persoane înecate în acest an

26 Dec 2023 771

Operațiune de salvare la Eforie Sud! UPDATE. Persoană scoasă din apă în zona Capul Turcului

10 Dec 2023 839

Descoperire macabră pe malul lacului Mogoșoaia la Buftea! A fost deschisă o anchetă

24 Nov 2023 826

UPDATE Alertă la Vama Veche! Mai multe persoane, în pericol de înec! Un tânăr de 22 de ani, decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Sep 2023 2299

Știri Constanța Alertă pe brațul Măcin al Dunării! Un pescar, dat dispărut! Intervin salvatorii ISU Dobrogea

08 Sep 2023 1677