Un tânăr a murit înecat la o bază de agrement. Cum s-a produs tragedia

Intervenție de urgență, foto: unsplash/ Tim MarshallUn echipaj SMURD de la Detașamentul de Pompieri Pitești, alături de un echipaj al SAJ au intervenit la o bază de agrement de pe raza municipiului Pitești pentru a acorda îngrijiri medicale unei persoane, posibil înnecată.

Ajunși la locul solicitării în cel mai scurt timp posibil, au constatat că este vorba despre o persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 26 de ani, căreia i s-au aplicat manevre de resuscitare timp de circa o oră.

Din păcate, persoana nu a răspuns manevrelor, declarându-se decesul.

Din primele informații, victima a fost văzută și scoasă din unul dintre bazine de către salavamarul bazei de agrement., transmite ISU Argeș. 


Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice pe timpul desfășurării acestor activități recreative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Căpitan PUICĂ NICOLAE” al județului Argeș, recomandă:
  • să nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub supravegherea părinţilor sau altor persoane mature;
  • nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; 
  • respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
  • nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
  • dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;
  •  este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.

 În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, I.S.U. Argeș face următoarele precizări:

- Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute. Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.  
-Salvarea din apă: când vedeți o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriți. Această acțiune poate să nu aibă succes și să vă pună viața în pericol.
 
- Întinde-i mâna și trage-l: folosiți orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o vâslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiți-le.
 
-Aruncă-i și trage-l: într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există așa ceva, improvizați. Aruncați orice plutește: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o mașină. Gândiți-vă înainte de a acționa.

- Vâslește: dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiț-o dacă știți să o manevrați. Protejați-vă cu o vestă de salvare.
 
- Intră în apă: dacă s-au epuizat toate posibilitățile de salvare, intrați în apă, doar dacă sunteți un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.
 
-Primul ajutor: dacă sunteți în situația de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranța salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă. Urmează evaluarea funcțiilor vitale și stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceți cu fața în sus pacientul. Țineți capul victimei în poziție neutră. Folosiți o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviți, ascultați și simțiți dacă există respirație.

-Dacă pacientul nu respiră, porniți resuscitarea cardio-pulmonară. Primul și cel mai important tratament al victimei înecate este reducerea hipoxiei. 

 Foarte important!!!

 În cazul unei situații de urgență, anunțați de îndată autoritățile prin numărul unic de urgență 112!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tragedie în județul Dâmbovița! Un copil de 4 ani s-a înecat în piscină. Mama, găsită spânzurată

29 Sep 2022 732

UPDATE Operațiunile de căutare a persoanelor dispărute în mare la Costinești, reluate în această dimineață

27 Sep 2022 504

Căutările persoanelor dispărute în mare la Costinești au fost reluate

23 Sep 2022 445

Căutările bărbatului dispărut în timp ce practica sporturi nautice la Costinești, reluate

20 Sep 2022 429

UPDATE Bărbat dispărut pe mare la Costinești în timp ce practica sporturi nautice. Victima, cetățean ucrainean

19 Sep 2022 914

UPDATE Alertă în Stațiunea Mamaia! O persoană în pericol de înec în zona Hotelului Sulina

11 Sep 2022 560

UPDATE Intervenție de urgență pe mare în dreptul digului din zona Casa Căsătoriilor Constanța. Ce s-a întâmplat

11 Sep 2022 1805

UPDATE Persoană în pericol de înec la Vama Veche după ce a practicat kite-surfing pe mare. Intervin salvatorii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Sep 2022 1237

UPDATE Alertă pe plaja Meduza din stațiunea Olimp. O persoană, în pericol de înec

10 Sep 2022 543

Tânărul de 19 ani dispărut în mare la Corbu, găsit fără viață în zona Vadu spre Gura Portiței

10 Sep 2022 1072

Județul Constanța Tânăr de 19 ani, dispărut în valuri pe plaja Corbu. Victima căutată de scafandri (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Sep 2022 1763

Marea a mai luat un suflet! Bărbat scos fără suflare din apă, pe plaja Modern din Constanța (FOTO+VIDEO)

06 Sep 2022 1569

Bărbat inconștient, scos din mare, la Eforie Nord. A fost transportat la transportat la UPU Constanța (GALERIE FOTO)

05 Sep 2022 719

Bărbatul în vârsta de 25 de ani dispărut în apele mării, găsit decedat de salvamari pe plaja din Eforie Nord

02 Sep 2022 3532

UPDATE. A fost declarat decesul Viaţa unui bărbat din Slobozia, curmată de apele mării, la Jupiter

02 Sep 2022 985