Vacanțe distruse! Accidente în lanț pe autostrada București - Constanța. S-au activat Planurile alb și roșu. Ce presupune asta (video)

 
  • Planul alb reprezintă planul de răspuns al unităților sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienți în urma unui accident colectiv, a unei calamități, epidemii sau pandemii.
 
  • Planul alb permite gestionarea situațiilor de urgență produse în afara Spitalului și care necesită resurse umane, logistice, financiare suplimentare precum și o pregătire adecvată.
 
Patru accidente rutiere au fost înregistrate vineri, 16 iulie 2021, pe autostrada A2 București - Constanța, evenimente în care au fost implicate, în total, aproximativ 55 de automobile și peste 60 de persoane. Aproximativ 15 persoane au fost transportate la spital, din care șapte copii (cu vârste cuprinse între zece și 17 ani) și nouă adulti. De asemenea, alte câteva zeci de persoane au fost asistate la fața locului, din care aproape 20 au primit îngrijiri medicale.
 
În contextul evenimentelor rutiere, la nivelul județului Constanța a fost activat atât Planul roşu, cât și Planul alb. 
 
Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de Poliția Română, vineri dimineața, au fost înregistrate trei evenimente rutiere distincte pe autostrada A2 București-Constanța, astfel:
 
1) km. 181, la limita dintre localitățile Peștera și Medgidia, pe sensul către Constanța.
 
2) km. 181+500 de metri, sensul către Constanța.
 
3) km. 183, municipiul Medgidia, sensul către Constanța,  a avut loc un carambol în care au fost implicate aproximativ 40 de autovehicule.
 
Imediat, la nivelul județului Constanța a fost declanșat Planul roşu şi Plan alb, după a susținut și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
 
„Ca urmare a declanșării Planului roşu, către zona accidentelor au fost trimise un număr mai mare de echipaje de prim-ajutor de terapie intensivă mobilă, iar din judeţele limitrofe - din Ialomiţa, s-au trimis echipaje de descarcerare de prim ajutor şi de pompieri de stingere şi s-au trimis şi de la Călăraşi maşini de descarcerare şi de multiple victime, iar de la Bucureşti s-au trimis zece maşini de tip B, două maşini de terapie intensivă de tip C, un post medical avansat, o maşină de multiple victime şi o maşină de descarcerare”, a mai Raed Arafat.

 
Traficul rutier a fost deviat pe la nodul rutier de la kilometrul 160, loc. Cernavodă – DN 22C Cernavodă-Murfatlar.
 

De asemenea, pentru a evita aglomerația produsă pe autostrada A2 București-Constanța, Poliția a recomandat șoferilor și ruta alternativa București - DN3 – Constanța.
 
La ora 12:00, toate forțele de intervenție s-au retras de la locul accidentului.
 
Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea au declarat că, în total, 16 persoane au fost transportate la spital, din care șapte copii (cu vârste cuprinse în zece și 17 ani) și nouă adulti. De asemenea, 41 de persoane au fost asistate la fața locului, din care 16 au primit îngrijiri medicale.
 
De precizat că vineri dimineață, aproape de ora 07.00, Poliția Română a anunțat că este ceață pe întreaga autostradă A2 București-Constanța, vizibilitatea fiind redusă sub 200 de metri, izolat chiar sub 50 de metri.
 
 
Ulterior, un accident rutier a avut loc pe A2, la kilomentrul 181-183, sensul spre Bucuresti între trei autoturisme, cu 11 victime anunțate inițial, constiente, neîncarcerate.
 
În cauză au fost deschise dosare penale pentru vătămare corporală din culpă, cercetările fiind derulate de polițiștii din Biroul de Poliţie Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, sub coordonarea unui procuror.
 
Ce este Planul alb
 
 Potrivit medicinadeurgenta.ro, Planul alb reprezintă planul de răspuns al unităților sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienți în urma unui accident colectiv, a unei calamități, epidemii sau pandemii.
 
Conform sursei mai sus citate, Planul Alb permite gestionarea situațiilor de urgență produse în afara Spitalului și care necesită resurse umane, logistice, financiare suplimentare precum și o pregătire adecvată.
 
„Obiective - să asigure asistența medicală pentru un număr cât mai mare de bolnavi (în general urgențe) ce depășește capacitatea cotidiană de primire a spitalului. Să permită comanda, controlul și coordonarea secțiilor / compartimentelor / serviciilor din interiorul spitalului dar în relație cu celelate servicii de urgență implicate în soluționarea situației de criză. Să asigure servicii medicale, medico-sociale și psihologice standard de calitate adaptate necesităților personalului, rudelor victimelor și mass-media“, conform medicinadeurgenta.ro. 

Sursa foto: DRDP Constanta - Facebook 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:  
 
VIDEO. Au fost activate Planul Roşu de intervenţie și Planul Alb
Carambol rutier pe A2, pe sensul București- Constanța. Mai multe victime, printre care și copii. Circulație blocată (galerie foto)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGPR InfotraficTrafic deviat pe A1

18 Apr 2024 226

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul de pe Autostrada A4 Ovidiu-Agigea! Unul dintre șoferi era beat

01 Apr 2024 1103

Motociclist implicat într-un accident rutier la intrare în Constanța dinspre Lazu (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1584

Pieton accidentat mortal pe Autostrada A2, în apropierea orașului Cernavodă

01 Apr 2024 895

Accident rutier în Constanța la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1187

Accident rutier pe Autostrada A4 pe sensul Agigea – Ovidiu! Traficul, îngreunat în zonă (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 1253

Infotrafic. S-a reluat circulația rutieră pe autostrada A2 București-Constanța

31 Mar 2024 442

Circulația rutieră este oprită, pe autostrada A2 București-Constanța (kilometrul 192) din cauza unui accident rutier

31 Mar 2024 941

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 07

26 Mar 2024 308

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

25 Mar 2024 279

UPDATE. Accident rutier pe A2, sensul de mers București-Constanța! Primele informații

24 Mar 2024 1419

Accident în Constanța UPDATE. O mașină a intrat în parapet, după ieșirea de pe bd. I.C. Brătianu spre Agigea

24 Mar 2024 1138

Trafic îngreunat seara trecută pe Autostrada A2 București-Constanța după un accident rutier (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Mar 2024 1385

UPDATE Accident rutier mortal pe autostrada A 2 București-Constanța!

16 Mar 2024 1422

Incredibil Tractor cu remorcă filmat în timp ce circula pe contrasens pe Autostrada A4 Agigea-Ovidiu! (VIDEO)

20 Feb 2024 1523