Venit cu duba arestului, plecat cu salvarea Şi-a susţinut nevinovăţia şi a leşinat în boxa arestaţilor

Stupoare în sala de judecată: condamnat de două instanţe pentru furt calificat, dar achitat ulterior de magistraţii Curţii de Apel Constanţa şi despăgubit cu mii de euro de statul român, iar apoi deferit instanţei pentru un furt comis aproape „la indigo" cu prima faptă, Petru Orza a leşinat în timpul desfăşurării procesului său. Fire sensibilă, pesemne, Orza a plâns în repetate rânduri pe parcursul relatării propriei versiuni asupra modului în care s-au petrecut lucrurile.

Apărat de celebrul avocat Marius Mocanu (avocatul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dar şi al renumitului Cristian Marian Gheorghiu, zis Cristel), individul acuzat că i-ar fi sustras banii unui comandant de vas în timp ce nava era acostată în Portul Constanţa, suspectul şi-a susţinut sus şi tare nevinovăţia. Într-o depoziţie presărată cu lacrimi pe ici pe colo, la momentele mai tragice, Petru Orza a reuşit să-şi ţină firea până la finalul declaraţiei. În schimb, când a venit rândul judecătorului să consemneze ceea ce a spus acuzatul în susţinerea nevinovăţiei sale, suspectul a început să se piardă. Solicitând apă sau un scaun, în cele din urmă, Petru Orza a leşinat, în braţele escortei din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Poarta Albă, unde este încarcerat.

Tratat la instanţă pentru leşin

La faţa locului s-a deplasat un echipaj al Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare, care i-a aplicat suspectului tratamentul pentru lipotomie. În limbaj comun, leşin. În urma intervenţiei medicilor, Petru Orza şi-a revenit, însă procesul său s-a amânat oricum, cei patru martori prezenţi în sală pentru a fi audiaţi la termenul de ieri fiind citaţi pentru o nouă înfăţişare. Foarte interesant, în momentele în care clientul său acuza stări de leşin, avocatul Mocanu nu şi-a ridicat ochii din hârtiile pe care le avea în faţă, părând mai degrabă absent la cele petrecute în jurul său. Petru Orza a ajuns în atenţia opiniei publice, după ce a uimit Constanţa cu povestea achitării sale într-un proces în care fusese condamnat de două ori pentru furt calificat.

Despăgubit de statul român

De menţionat că, după ce a obţinut achitarea în mod definitiv, Orza a dat statul român în judecată pentru timpul petrecut în stare de arest preventiv, solicitând mii de euro despăgubiri, precum şi, culmea, restituirea sumei pe care fusese acuzat că ar fi sustras-o. Cu hotărârea definitivă de achitare în mână, Orza a pus statul român la plată pentru ca, în relativ scurt timp, să fie încarcerat din nou, sub acuzarea comiterii unei fapte identice cu prima. Procesul se desfăşoară la Judecătoria Constanţa, unde suspectul îşi susţine nevinovăţia. În proces, Petru Orza figurează ca inculpat pentru furt şi articolul 70 din OUG 105/2001, prin care sunt incriminate „intrarea sau ieşirea din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat", infracţiuni pedepsite cu închisoarea de la trei luni la doi ani. De menţionat că în sarcina lui Orza s-a reţinut şi cea de-a doua infracţiune pentru că presupusul furt s-ar fi petrecut la bordul unui vas sub alt pavilion decât cel românesc, considerându-se astfel că ar fi fost săvârşit pe teritoriul altui stat.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.