Eveniment

Zeci de migranți își riscă viața pentru a ajunge în România. Ce se întâmplă cu aceștia după ce au ajuns în țara noastră (galerie foto)

Zeci de persoane au luat cu asalt în ultimele săptămâni frontiera României și încearcă, prin orice modalitate, să intre în țara noastră. Pe mare sau pe uscat, de multe ori, migranții își riscă viața pentru a reuși să ajungă pe teritoriul României. Printre cei depistați în ultimele săptămâni de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă se numără și mai mulți copii, ai căror părinți încearcă să-i scape de traiul dus în țara de origine și să le ofere o viață mai bună.
 
Două cazuri au pus în alertă autoritățile din județul Constanța în ultimele două săptămâni, după ce pe Marea Neagră au fost depistate două ambarcațiuni ticsite cu migranți. În primul caz, la bordul navei erau 69 de persoane din Irak, dintre care 30 de bărbați, zece femei și 29 de minori, iar în cel de-al doilea caz erau 70 de persoane, 23 de copii, 12 femei și 35 de bărbați.
 
Printre persoanele de la bordul navelor s-au aflat și călăuze care, contra cost, le promiteau migranților că îi ajută să treacă ilegal frontiera. În primul caz, cel din 13 august, anchetatorii au stabilit că ambarcațiunea „Emek 1“ era condusă de cetățeanul cipriot Petros P., în vârstă de 41 de ani, ajutat de cetățeanul bulgar Petar S., în vârstă de 48 de ani, cei doi plecând împreună cu grupul de migranți, în data de 11august 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei. Cei doi au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.
 
Frontiera de stat, forțată de două microbuze cu migranți
 
Un alt caz de trecere ilegală a graniței a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au depistat 25 de cetățeni sirieni, 21 de adulți și patru copii, care au încercat să intre ilegal în țară din Bulgaria. Migranții au beneficiat de sprijinul a trei călăuze bulgare, care ar fi trebuit să îi transporte până la București.
 
Astfel, în data de 18.08.2017, în jurul orei 14.00, o patrulă a Poliției de Frontieră a observat două autoturisme de teren care au trecut ilegal frontiera de stat din Bulgaria în România. Imediat, a fost declanșată o acțiune operativă, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului PF Negru Vodă și al Sectorului PF Băneasa, sprijiniți de cei de la sediul Gărzii de Coastă, monitorizând traseul autoturismelor.
 
Cele două mașini, înmatriculate în Bulgaria, au fost identificate și blocate în pădurea din apropierea localității de frontieră Dumbrăveni, județul Constanța, ocazie cu care șoferii și pasagerii acestora au încercat să fugă, ascunzându-se în pădure. La fața locului au fost descoperite și reținute 25 de persoane, cetățeni străini.
 
Cu ocazia cercetărilor efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că grupul de persoane este format din cetățeni sirieni, 21 de adulți și patru copii, cu vârste cuprinse între șapte și 50 de ani.

Ce se întâmplă cu migranții care au ajuns în România 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă, subinspector Alexandru Ion, după depistarea migranților au loc procedurile de identificare și legitimare, proceduri ce pot dura, în funcție de numărul persoanelor depistate, până la două zile. Ulterior, persoanele sunt predate Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea continuării procedurilor.
 
Bogdan Cojocaru, de la Biroul de Relații cu Presa din cadrul IGI, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că, după preluarea persoanelor, acestea aleg să depună din proprie voință o cerere de azil în România. Ulterior, cei care cer azil sunt transferați către centrele regionale de proceduri și cazare a solicitanților de azil situate în București, Giurgiu, Timișoara, Galați, Rădăuți și Maramureș, structuri teritoriale specializate pe probleme de azil.
 
„Cererea de azil se soluționează în termen de 30 de zile, timp în care se fac mai multe verificări, după care se acordă o formă de protecție internațională. În cazul în care, din anumite motive, nu se acordă această formă de protecție internațională, se merge în instanță unde solicitantul poate contesta decizia“, a precizat Bogdan Cojocaru.

Cine se ocupă de integrarea migranților

Conform informațiilor de pe site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări, Direcția Azil și Integrare (DAI) din cadrul IGI asigură înregistrarea, identificarea, evidența solicitanților de azil și a persoanelor care au primit o formă de protecție în România și se ocupă de emiterea și prelungirea valabilității documentelor de identitate și a documentelor de călătorie pentru solicitanții de azil și pentru persoanele care au primit o formă de protecție.
 
DAI stabilește care este statul membru responsabil de soluționarea unei cereri de azil în cadrul procedurii DUBLIN, soluționează cererile de azil în faza administrativă; cercetează și furnizează informații din țările de origine necesare soluționării cererilor de azil și asigură reprezentarea intereselor IGI în cauzele ce au ca obiect proceduri de azil.
 
Aceeași structură din cadrul IGI asigură cazarea, asistența materială și financiară a solicitanților de azil care nu dispun de mijloace de întreținere, consilierea, asistența medicală etc. a solicitanților de azil; acordă asistență în vederea integrării persoanelor care au dobândit o formă de protecție, acordă asistență, sprijin și îndrumare în vederea integrării străinilor care au un drept de ședere legală în România; pregătește și implementează operațiunile de relocare a refugiaților în România și asigură coordonarea și implementarea activităților desfășurate în Centrul de tranzit în regim de urgență de la Timișoara, conform acordului încheiat în acest sens între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și Organizația Internațională pentru Migrație.
 
Nu în ultimul rand, Direcția Azil și Integrare colaborează cu organizații internaționale și organizații neguvernamentale specializate în acest domeniu în vederea coordonării asistenței acordate de acestea pe principiul complementarității și pentru asigurarea și respectarea standardelor referitoare la azil, prevăzute de legislația națională, comunitară și internațională.
 
Sursa foto: Poliția de Frontieră
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste o sută de refugiați de origine siriană vor ajunge în România în 2018 și 2019. Anunțul, făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului

08 Feb 2018 254

Franța. Patru migranți au ajuns la spital după ce au fost răniți de gloanțe într-o încăierare

01 Feb 2018 482

Constanța. Cetățeanul turc Dogan Șemsettin, eliberat din arestul preventiv

12 Jan 2018 601

Naufragiu pe Mediterană. Cel puţin opt morţi. Zeci de persoane sunt date dispărute

06 Jan 2018 625

Judeţul Constanţa. Trei cetățeni chinezi, originari din Tibet, au încercat să intre ilegal în România

27 Dec 2017 295

Suspectaţi de trafic de migranţi, în formă calificată Mustafa Hyusein Dzhevdet şi Halil Erdzhan Embiya, aproape liberi

16 Dec 2017 631

Garda de Coastă a intervenit pentru salvarea unei ambarcaţiuni cu 60 de migranţi în Marea Neagră

28 Nov 2017 895

Migranți din Irak depistați în timp ce încercau să intre ilegal în România. Un afgan cercetat penal pentru trafic de migranți

18 Nov 2017 603

Închisoare cu suspendare pentru trafic de migranţi

14 Nov 2017 628

Constanța. Doi cetățeni bulgari, arestaţi preventiv pentru trafic de migranţi. Autoturismele acestora au fost confiscate (galerie foto)

01 Nov 2017 815

Un turc, un irakian și un iranian Începe judecata celor trei bărbați suspectați de călăuzirea celor 154 de migranți (video)

28 Oct 2017 424

Acțiuni ale Poliției Române pentru siguranța transporturilor. Zeci de migranți, depistați de polițiști

21 Oct 2017 549

Opt migranți și o călăuză depistați în timp ce încercau să ioasă ilegal din România. Polițiștii de frontieră au întocmit dosar penal

11 Oct 2017 468

Operațiune de salvare în apropierea Maltei. O ambarcațiune cu migranți s-a scufundat după ce a fost lovită de o navă militară

09 Oct 2017 669

Cinci persoane, arestate preventiv de Tribunalul Constanţa

06 Oct 2017 797

Exercițiu de combatere a migrației ilegale pe Marea Neagră. Cum s-a desfăşurat

06 Oct 2017 374

Traficanţi bulgari prinşi în timp ce transportau ilegal mai mulţi migranţi

05 Oct 2017 503

Suspectaţi de călăuzirea celor 154 de migranţi Un turc, un irakian şi un iranian au fost trimişi în judecată (video)

02 Oct 2017 520

Hotărâre de Guvern Facilități acordate pentru o sută de cetățeni sirieni înregistrați în Republica Turcia în scopul admisiei legale pe teritoriul României

28 Sep 2017 971

Ambarcațiunea cu migranți care s-a scufundat în Marea Neagră se îndrepta către România

22 Sep 2017 1189

Tragedie pe Marea Neagră. O ambarcațiune cu migranți s-a scufundat în apropiere de Turcia. Mai multe persoane sunt dispărute

22 Sep 2017 1104

Zeci de migranți sunt cazați la un hotel din Satul de Vacanță din Mamaia. Au ajuns ilegal în România la bordul unor nave (galerie foto+video)

21 Sep 2017 3367

Halucinant. Barca grupului de migranţi însoţită de trei delfini către ţărmul românesc. Filmare de la migranţi (galerie foto+video)

21 Sep 2017 3003

Un turc, un irakian şi un iranian cer judecătorilor din Constanţa să fie eliberaţi. Sunt suspectaţi de călăuzirea celor 154 de migranţi

20 Sep 2017 552

Peste 100 de persoane din grupul migranților depistați pe o ambarcațiune în derivă pe Marea Neagră vor fi expulzate. 49 au cerut azil în România

18 Sep 2017 504

Trei persoane, suspectate de călăuzirea celor 154 de migranţi salvați de pe o navă ce plutea în derivă pe Marea Neagră, arestate preventiv

18 Sep 2017 751

O femeie însărcinată din grupul de migranți salvat azi noapte pe Marea Neagră a ajuns la Spitalul Județean Constanța. În ce stare este aceasta

13 Sep 2017 1282

UPDATE Alertă în Marea Neagră. 153 de migranţi aduşi la ţărm de Garda de Coastă. Pluteau în derivă (fotoreportaj+video)

13 Sep 2017 3960

UPDATE. O ambarcațiune cu migranți plutește în derivă pe Marea Neagră. Marea este foarte agitată în larg. Garda de Coastă intervine în zonă

12 Sep 2017 1380

Constanța. Cetățean turc reținut în cazul migranților depistați la sfârșitul săptămânii trecute la 2 Mai

12 Sep 2017 621

Editorial Marea Neagră, rută alternativă spre Europa pentru traficanţii de migranţi economici?

11 Sep 2017 1606

UPDATE. Oficial de la Garda de Coastă. Ambarcaţiune cu migranţi depistată pe Marea Neagră, în zona 2 Mai. Garda de Coastă a interceptat nava (galerie foto-video)

09 Sep 2017 2518

Măsuri sporite la frontieră pentru a identifica migranții care încearcă să intre ilegal în țară. Cum va acționa Garda de Coastă pe Marea Neagră

07 Sep 2017 695

Un cetățean irakian și unul sirian arestați preventiv pentru trafic de migranți. 87 de persoane au fost depistate pe o ambarcațiune pe Marea Neagră

05 Sep 2017 793

48 bărbați, 16 femei și 23 de copii, salvaţi de poliţiştii din Constanţa

03 Sep 2017 1876

Focuri de armă la graniţa României cu Serbia. 12 migranţi transportaţi ilegal

28 Aug 2017 765

Constanța. Două mașini pline cu migranți au trecut ilegal frontiera dintre Bulgaria și România. Polițiștii de frontieră i-au găsit ascunși în pădure lângă Dumbrăveni (galerie foto)

19 Aug 2017 6726

Un cetăţean bulgar şi unul cipriot, cercetaţi pentru transport ilegal al migranţilor irakieni pe Marea Neagră

18 Aug 2017 581

UPDATE. Un cetățean cipriot și unul bulgar, reținuți la Constanța pentru trafic de migranți. Decizia, în cazul ambarcațiunii cu cetățeni irakieni depistată la Mangalia

17 Aug 2017 982

Microbuzul în care se aflau migranţi, dus la sediul Gărzii de Coastă (video)

04 Aug 2017 748

18 migranți sirieni au trecut ilegal frontiera de stat a României

24 Jul 2017 873

Mustafa Hyusein Dzhevdet şi Halil Erdzhan Embiya, arestați preventiv

08 Jul 2017 832

Constanţa. Cetăţeni irakieni prinşi la scurt timp după ce au trecut ilegal frontiera. Au fost ajutaţi de două călăuze bulgare (galerie foto)

07 Jul 2017 879

Zeci de migranţi irakieni, solicitanţi de azil în România, depistaţi la frontieră ascunşi într-un TIR cu mobila

17 Jun 2017 2735

Poliţiştii de frontieră constănţeni au depistat 16 cetăţeni irakieni care au trecut ilegal frontiera la Negru Vodă (galerie foto)

16 May 2017 729

15 cetăţeni sirieni prinşi la frontieră când vroiau să intre ilegal în România

01 May 2017 2541

Descoperire la frontieră. Peste 100 de migranţi au încercat să iasă ilegal din România

22 Apr 2017 1003

Percheziţii de amploare pentru destructurarea unui grup specializat în trafic de migranți, pe relația Turcia – România – Ungaria

26 Jan 2017 1123

Migranţi din Irak şi călăuze bulgare, depistaţi de poliţiştii de frontieră constănţeni

30 Dec 2016 1083

Garda de Coastă Șapte migranți morți, alți vreo 300 au fost salvați

21 Dec 2016 681