Eveniment

11 noiembrie - Ziua Veteranilor. Eroi din Forţele Navale. România a pierdut 29 de militari în teatrele de operaţii. Peste 180 au fost răniţi

Astăzi este Ziua Veteranilor după ce Parlamentul României a hotărât să acorde respectul cuvenit militarilor care au participat la misiuni în teatrele de operații de pe mapamond.

De altfel, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă de România pentru a sărbători Ziua Veteranilor din teatrele de operații pentru că la 11 noiembrie 1918, la ora 11:00, a fost semnat Armistiţiul între Puterile Antantei şi Germania, prin care se marca sfârșitul Primului Război Mondial, iar pentru români se creau condiţiile necesare realizării Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918, dar şi pentru că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
 
În perioada 1996-2018, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 180 au fost răniţi.
Aproximativ 45.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.
 
Aşa se face că, în anul 2014, a adoptat Legea nr. 150 pentru recunoașterea meritelor personalului Armatei participant la acțiuni militare și acordare a unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.
 
Cu prilejul Zilei Veteranilor, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații vor fi organizate astăzi, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase.
Activități similare vor avea loc și la mormintele şi monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor români căzuți în teatrele de operații.

În Capitală, de la ora 11.00, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului va avea loc, în prezența ministrului apărării naționale, Mihai Fifor, și șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, o ceremonie militară și religioasă și vor fi depuse coroane de flori.
 
La viitorul Centru de Recuperare şi Refacere pentru Veteranii din teatrele de operații, aflat în apropiere de Târgoviște (comuna Aninoasa), la fostul spital Mânăstirea Dealu, Asociația Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” organizează de la ora 14.00, în prezența ministrului apărării naționale, Mihai Fifor, o ceremonie dedicată Zilei Veteranilor și prezentarea unor prototipuri pentru laboratoarele medicale și camerele de odihnă ce vor fi puse la dispoziția veteranilor care vor fi tratați în cadrul noii facilități.
 
Tot astăzi, în București, de la ora 13.00, în prezența șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, va avea loc ceremonia militară de dezvelire a bustului Mareșalului Alexandru Averescu, amplasat în fața Mânăstirii Cașin (la intersecția Bulevardului Mărăști cu strada Alexandru Constantinescu), și depuneri de coroane de flori.

Reprezentanții Forțelor Navale Române participă, astăzi, la ceremonia militară și religioasă organizată în municipiul București, la Monumentul Eroilor militari căzuți în Teatrele de Operații și pe teritoriul României, cu prilejul marcării Zilei Veteranilor din teatrele de operații.
 
Peste 3.100 de militari din Forțele Navale Române au participat, în perioada post-decembristă, la acțiuni militare în teatrele de operații maritime din Marea Mediterană și din Oceanul Atlantic, precum și în teatrele de operații terestre din Africa și din Asia, îndeplinind astfel angajamentele asumate de țara noastră față de sistemele de securitate internaționale.

Doi militari ai Forțelor Navale Române nu s-au mai întors niciodată acasă din misiune, jertfindu-și viața pe câmpul de luptă din Afganistan, în anul 2013.
 
Sublocotenenții post-mortem Adrian Postelnicu și Claudiu-Vasile Popa, militari de elită ai Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale, au plătit supremul tribut pentru România, devenind ancore în timp pentru generațiile viitoare de marinari militari.

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Crimele zguduitoare de la Caracal au adus din nou în discuție modificarea Codului Penal Se adună semnături pentru reinstaurarea pedepsei cu moartea în România

27 Jul 2019 861

Președintele AMVVD Sucursala Constanța, invitat în baza militară de la Mihail Kogalniceanu la Ziua SUA

04 Jul 2019 748

De Ziua Eroilor va avea loc sfințirea și dezvelirea monumentului eroilor din comuna Dobromir, județul Constanța

04 Jun 2019 643

Mesajul ministrului apărării naționale de Ziua Veteranilor de Război

29 Apr 2019 447

Ziua Veteranilor de Război, comemorată în garnizoanele din țară

25 Apr 2019 380

Indemnizaţiile acordate invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război majorate de cinci ori. Când intră în vigoare noile măriri adoptate de Guvern

29 Nov 2018 563

Premieră la Parada Militară de Ziua Națională a României. Vor defila și militari din cadrul Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi

26 Nov 2018 578

Ziua Veteranilor marcată la Medgidia. Ce evenimente au fost organizate cu această ocazie (galerie foto)

12 Nov 2018 642

Ce mesaj a transmis Viorica Dăncilă, cu ocazia Zilei Veteranilor

11 Nov 2018 446

Județul Constanța "Rechinii Albi" de la Topraisar, comemorează Ziua Veteranilor

11 Nov 2018 603

Discursul ministrului apărării naţionale cu prilejul Zilei Veteranilor - "Împreună cu noi își cinstesc astăzi eroii toate țările Europei"

11 Nov 2018 560

Ziua Veteranilor. Povestea Elenei, militarul veteran din Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“ Constanța, care îmbină viața de militar cu pasiunea pentru muzică (galerie foto+video)

10 Nov 2018 3153

Reprezentanții Forțelor Navale Române participă la evenimente ce marchează Ziua Veteranilor din teatrele de operații

09 Nov 2018 507

Sprijin pentru refacerea bibliotecii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ din Constanța. Zeci de volume au fost donate. Cine a avut inițiativa (galerie foto)

31 Oct 2018 1275

Interviuri live În 1926, cătunul Hasidülüc devenea comuna Cumpăna. „Patria“ veteranilor Războaielor Mondiale primeşte în anul 2005 statutul de „sat european“! (galerie foto + documente)

03 Sep 2018 3410